Els batlles de la Bisbal, Olot i Puigcerdà es neguen a declarar a la fiscalia

El de Santa Coloma de Farners ha decidit no presentar-s'hi | Una vintena d'alcaldes de les comarques gironines han acompanyat els investigats

Una vintena d'alcaldes gironins han acudit al Palau de Justícia de Girona per donar suport als batlles citats a declarar.
Una vintena d'alcaldes gironins han acudit al Palau de Justícia de Girona per donar suport als batlles citats a declarar. | ACN.
ACN / Redacció
21 de setembre del 2017
Actualitzat a les 15:49h
Després que ahir no prestés declaració la batllessa de Girona, Marta Madrenas, avui ha estat el torn de quatre batlles més de les comarques gironines a presentar-se al Palau de Justícia de la capital a requesta de la fiscalia, on s'han negat a declarar els de la Bisbal d'Empordà, Olot i Puigcerdà, i on no s'ha presentat el de Santa Coloma de Farners.
 

Pla mig de l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais, aquest matí al Palau de Justícia de Girona. Foto: ACN.


Lluís Sais

El batlle de la Bisbal, Lluís Sais (ERC), ha estat el primer alcalde que aquest dijous estava citat a declarar davant Fiscalia de Girona com a investigat per col·laborar amb el Referèndum. Mitja hora abans, més de 150 persones, entre veïns del municipi, regidors i batlles de diferents punts de la demarcació han volgut donar-li suport amb una concentració a les portes del Palau de Justícia. L'han rebut amb crits de 'votarem', 'independència' i 'no estàs sol'. A tres quarts d'onze, Sais ha sortit de les dependències i ha explicat que s'ha acollit al dret de no declarar i ha subratllat que "es deu al poble' i "no a un estat dictatorial ni a un franquisme que continua dominant el govern estatal i les estructures d'Estat'. El batlle també ha fet una crida als ciutadans perquè continuïn mobilitzant-se pacíficament.
 

L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, després de comparèixer davant de fiscalia aquest migdia a Girona. Foto: ACN.


Josep Maria Corominas

El batlle d'Olot, Josep Maria Corominas, que ha comparegut amb la vara a la mà, ha explicat que s'ha sentit bé durant la seva compareixença però que no comparteix el que li han dit. Per això i seguint amb l'"estratègia" de la majoria de batlles, s'ha acollit al dret a no declarar. Ho ha fet, ha dit, a l'espera de comparèixer davant d'un jutge i com a protesta perquè considera que "el que s'està fent no s'ajusta a la legalitat". En aquest sentit, ha dit que es tracta d'un procediment que s'està investigant a altres nivells i que "la fiscalia s'està extralimitant en les seves funcions". Al seu entendre, tot plegat es deu a la voluntat d'"espantar" i de "preocupar" els representants públics. "Però han de tenir clar que no se'n sortiran", ha insistit.
 

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, a la sortida de les seva compareixença davant la fiscalia de Girona. Foto: ACN.


Albert Piñeira

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, també s'ha acollit al dret a no declarar en considerar que la causa oberta contra la "immensa majoria d'alcaldes de Catalunya" que s'han compromès amb l'1-O és "absolutament desproporcionada" i que "no té cap sentit". El també portaveu del PDeCAT a la Diputació de Girona, ha recordat que se'ls investiga per un delicte de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. Preguntat pel que creu que passarà el dia del referèndum, Piñeira ha assegurat que el poble català podrà exercir el seu dret a votar amb "normalitat" davant un tema tan "important" com és decidir el futur del país. "En les societat madures i avances, les urnes no són mai un problema, són la solució", ha afegit.

Joan Martí

L'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí (ERC), estava citat a declarar a les onze però, tal com ja va anunciar ahir, no ha comparegut perquè considera que la Fiscalia està "desacreditada". El batlle ha afrontat el dia amb normalitat. Precisament aquest dijous ha presentat la seva tesis doctoral a Barcelona. Martí és el primer alcalde de les comarques gironines que no compareix davant de fiscalia després de rebre la citació.