Què en sabem i què no de l'ofensiva de l'Estat contra les institucions catalanes

La Guàrdia Civil entra en diverses dependències del Govern i deté almenys 12 alts càrrecs

Manifestants concentrats davant del Departament d'Economia
Manifestants concentrats davant del Departament d'Economia | Adrià Costa
20 de setembre del 2017
Actualitzat a les 12:12h
L'ofensiva de l'Estat contra el referèndum ja és total i des de primera hora d'aquest dimecres l'objectiu és el Govern. La Guàrdia Civil ha entrat a diferents departaments de l'executiu de Carles Puigdemont i n'ha detingut, per ara, una dotzena d'alts càrrecs. A continuació, repassem punt per punt què en sabem i què no d'aquesta operació contra el referèndum. Tota la informació actualitzada, la podeu seguir aquí.  

Què en sabem?

- La Guàrdia Civil ha entrat aquest matí als departaments d'Economia i Hisenda, d'Exteriors, de Governació i d'Afers Socials. Els agents també han entrat al CTTI, a l'Agència Tributària de Catalunya, a l'empresa T-Systems i a la Fundació puntCat. També a l'Institut d'Estudis d'Autogovern de Presidència que dirigeix Carles Viver Pi i Sunyer.

- Hi ha almenys 12 alts càrrecs detinguts, entre els quals destaquen el secretari d'Hisenda, Lluís Salvador, el secretari general de Vicepresidència, Josep Maria Jové.

- Entre els detinguts hi ha també Francesc Sutrias, director general de Patrimoni; Josue Sallet Rivas, Pau Furriol Fornells, Mercè Martinez Martos i David Franco Martos, del CTTI; Xavier Puig Farré, d'Afers Socials; David Palancad Serrano, d'Afers estrangers; i Joan Manuel Gomez, també d'Economia i Hisenda.

- L'operació de la Guàrdia Civil l'ha ordenada el jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que investiga el cas Santi Vidal i ha ordenat també moltes investigacions relacionades amb el referèndum (per exemple, els interrogatoris de la benemèrita a càrrecs del Govern).

- El Govern ha convocat una reunió d'urgència del consell executiu per avaluar la nova situació i és previst que Carles Puigdemont comparegui davant dels mitjans.

- La CUP ja ha demanat al Govern que es mantingui ferm en el referèndum malgrat les traves i les dificultats de l'Estat.

- La Guàrdia Civil ha confiscat paperetes del referèndum en una impremta de Bigues i Riells, i escorcolla una llibreria de Granollers, regentada per Fe Fernández, dona de Josep Maria Jové, el secretari general de Vicepresidència.

- Les entitats sobiranistes han cridat a la població a sortir al carrer per defensar de manera pacífica les institucions catalanes i el referèndum. Centenars de persones s'han concentrat davant del Departament d'Economia a la Rambla de Catalunya. També en d'altres punts de Barcelona i del país. 

- ANC i Òmnium han convocat una roda de premsa a les 14h. a la Plaça de Sant Jaume, on explicaran també els passos a seguir davant l'ofensiva de l'Estat. 

- La Gran Via entre la Rambla Catalunya i Aribau està tallada. També la Via Laietana des del carrer Fontanella. A la Diagonal, a l'alçada de Zona Universitària, diversos estudiants han tallat durant unes hores la circulació, que ja s'ha reobert. 

- Els diputats d'En Comú Podem, ERC i el PDECat han abandonat el Congrés dels Diputats. A Barcelona, el PDEcat, ERC i la CUP han demanat suspendre l'activitat del consistori però Ada Colau, per ara, no ho ha acceptat. 

Què no en sabem? 

- L'abast exacte de l'ofensiva de l'Estat i les garanties legals de la mateixa.

- La policia pot detenir i retenir pero al cap d'unes hores han de ser posats a disposicio judicial o deixar-los anar. No queda clar com aniran aquests passos. 

- Quina serà la resposta del Govern davant la nova situació.

- La resposta del PSC i del PSOE en aquest escenari de repressió total. Miquel Iceta parlarà a la 13h davant la seu del PSC.

- La resposta del Mossos, que per ara ha estat la col·laboració amb la Guàrdia Civil.

- Intervindrà la Unió Europea?

- Es podrà votar l'1 d'octubre?

Recull de vídeos de les mobilitzacions ciutadanes