Corrupció

Alguns càrrecs d'AGISSA investigats manifesten la seva innocència

Entre els signants d'un document de desgreuge no hi figura Àngel Dutras, actual director de Prodaisa

Critiquen l'informe de l'Agència Tributària que deriva del cas 3% i asseguren que s'hi fa ús "de dades errònies i tergiversades"

Investiguen dos exregidors socialistes de Girona pel cas d'apropiació a AGISSA

, Girona | 13/09/2017 a les 18:41h
Arxivat a: Municipis, Sarrià de Ter, Salt, Girona, Girona SA, Agència Tributària, 3%, Prodaisa, AGISSA
El conseller delegat d'Aigües de Blanes, Narcís Piferreru–n dels signants de la nota de desgreuge feta pública avui–, i el seu advocat, Carles Monguilod, quan entraven als jutjats el 27 de juliol del 2017 | Foto: ACN.
Alguns càrrecs d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa) investigats pel jutjat –tal com ha informat avui NacióGirona– sostenen la seva innocència i asseguren que és inversemblant pensar que s'hagin pogut cometre irregularitats o il·legalitats en el si de la societat mixta. En una nota de premsa que signen conjuntament, els investigats asseguren que la denúncia de la CUP no té fonament i es mostren especialment crítics amb l'informe de l'Agència Tributària que deriva del cas 3%. Tanmateix, un dels càrrecs també investigat pel jutjat, Àngel Durtas –actual director de Prodaisa– no signa aquest document de desgreuge.

L'informe de l'Agència Tributària, encarregat pel jutjat del Vendrell, vincula Agissa amb altres empreses que apareixen al sumari i recull que Girona SA –la part privada de la la societat mixta– i Prodaisa s'enriquien a costa d'Agissa. Al comunicat, els investigats rebutgen de ple aquest informe i asseguren que es basa en dades clarament errònies i tergiversades, amb l'únic objectiu de suscitar polèmiques en l'àmbit polític.

La nota de premsa feta pública aquest dimecres porta la signatura de cinc dels sis investigats. Tots ells ostenten o havien tingut càrrecs dins el consell de Girona SA (la part privada de la societat que gestiona les aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter). En concret, els dos exregidors socialistes Manel Serra i Tomàs Sobrequés, l'exconseller delegat Narcís Piferrer, l'actual directiu Xavier Ballell, l'empresari Joan de Llobet i el secretari Lluís Sibils.

D'entrada, l'escrit recorda que d'ençà que Agissa va passar a gestionar el servei l'any 1992, hi ha hagut més d'una desena d'alcaldes de les tres ciutats que han presidit la societat mixta. El comunicat també fa referència a què la concessió, després d'una pròrroga del contracte, està vigent fins al 2020.

A partir d'aquí, els investigats se centren en dos dels eixos sobre els quals es basa el cas: la denúncia de la CUP i l'informe de l'Agència Tributària que dimana del cas 3%. Sobre la denúncia, presentada arran de l'informe que l'Ajuntament de Girona va encarregar a la consultoria privada Efial l'any 2012, els càrrecs de Girona SA investigats recorden que la fiscalia va desestimar-ne la majoria dels arguments.

Tot i això, recull l'escrit, sí que va demanar al jutjat que s'aclarissin determinats aspectes, sobretot relacionats amb el procediment comptable. Ara bé, els directius ja subratllen que durant aquestes actuacions no es van aportar elements probatoris que demostressin irregularitats, i molt menys il·legalitats.

Vinculada amb el cas 3%

Allà on els investigats llancen la crítica més àcida, però, és damunt l'informe de l'Agència Tributària. Qui va encarregar el document va ser el jutjat del Vendrell que investiga el cas 3%, relacionat amb el suposat finançament irregular a l'antiga Convergència (CDC).

Precisament, una de les potes del cas fa referència a la consultora Efial. I és aquí on hi ha el nexe amb Agissa, perquè el jutjat va demanar a l'Agència Tributària que investigués els contractes que la consultora va subscriure amb administracions gironines (entre aquestes, el de l'informe de la societat mixta de les aigües).

El document de l'Agència Tributària vincula Agissa amb altres empreses que apareixen al sumari (AMR Publicitat i Concerts Studio). Però a més, també analitza els comptes de la societat mixta, i conclou que Girona SA –la part privada- i l'empresa Prodaisa s'enriquien a costa de la pública. Entre d'altres, carregant a Agissa despeses personals com lots de Nadal, pernils o estades de luxe en hotels de quatre estrelles.

Errònies i tergiversades

Els càrrecs investigats sostenen que aquest informe es va fer d'esquenes a Girona SA i en rebutgen de ple les conclusions. El document, sobre la qual expressem la nostra total i absoluta disconformitat, utilitza certes dades clarament errònies i tergiversades, recull el comunicat conjunt. I hi afegeix: Considerem que està dirigit a provocar titulars periodístics i a suscitar polèmiques en l'àmbit polític.

Precisament, és arran d'aquest informe que el Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona ha ampliat el número d'investigats que hi havia fins ara en el cas. A més de Piferrer i Ballell, també ha citat a declarar Serra, Sobrequés, Sibils, De Llobet i un directiu de l'empresa Prodaisa (Àngel Dutràs).

Els fets i la feina ens avalen

A l'escrit, els investigats asseguren que és inversemblant pensar que s'hagin pogut cometre irregularitats o il·legalitats en el si d'Agissa. Una societat que, recorden, està sotmesa anualment a auditories externes i fiscalitzada per la Hisenda pública durant 25 anys.

Els càrrecs d'Agissa mantenen la seva innocència i ja avancen que aquestes properes setmanes aportaran informes al jutjat que avalaran la seva gestió. A més, també volen posar de relleu que totes les despeses que posa en entredit l'Agència Tributària es refereixen únicament a la part privada, la companyia Girona SA, i mai a la societat mixta.

Unes despeses, precisen d'altra banda, que s'emmarquen en el camp del patrocini cultural o les relacions institucionals entre d'altres. Una pràctica habitual a la majoria de les empreses del nostre país, recull el comunicat, que sempre s'ha dut a terme amb total compliment de la legislació.

Els càrrecs investigats lamenten que s'hagi posat en qüestió la seva honorabilitat i honestedat. Els fets i la feina avalen la nostra gestió, recorden a l'escrit que han fet públic conjuntament. Els investigats asseguren que la situació creada arran de la investigació els ha sorprès, tant pel què pot suposar de desprestigi de les nostres ciutats i els seus representants com també a nivell personal.

El comunicat conclou reiterant la innocència dels sis investigats que el signen: Estem tranquils i confiats. No hi ha res mal fet. Defensem i seguirem defensant la gestió del servei municipal d'aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El ple de la Diputació de Girona ha aprovat en sessió extraordinària el pressupost general de la institució per a l'exercici de 2018. | Xavier Borràs.
Xavier Borràs
01/01/1970
La dotació total de 132,9 milions d'euros, amb les comarques gironines com a protagonistes, a les quals es destina el 51% de les subvencions i les transferències | Lluc Salellas, de la CUP, hi ha votat en contra
Per al ple de la Diputació de Girona «el compromís de la Diputació de Girona amb la llibertat, la pau, el diàleg i Catalunya és ferm i innegociable». | Xavier Borràs
Xavier Borràs
01/01/1970
Els grups d'ERC, PDEcat, IdS i CUP han proposat al ple l’adopció d'aquest acord, que també ha votat el PSC
Imatge d'un vehicle dels Mossos d'Esquadra | @mossos
01/01/1970
Els Mossos d'Esquadra desarticulen un grup que pintava amb un esprai les alarmes detectores de moviment | Van robar en 25 establiments de Sant Celoni, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Premià de Mar, Santa Coloma de Farners i Martorell
La Torre Glòries reflectida a un edifici | Adrià Costa
01/01/1970
La propietat de la icona barcelonina, Merlin Properties, continua la reforma per llogar-la a diverses oficines a partir del 2018 | A l'edifici s'hi pot fer un hotel, però amb condicions: només si es traslladen places d'un establiment ja existent i sense que en creixi el nombre
Lluis Solà, poeta, traductor i dramaturg | Adrià Costa
01/01/1970
El poeta osonenc recull el prestigiós guardó per l'extens volum "Poesia Completa" d'Edicions de 1984, que va reunir tota la seva obra
01/01/1970
L'espai s'obrirà al barri del Fort Pienc el pròxim 29 de novembre i atendrà els joves immigrants que arriben sols a Catalunya en busca d'oportunitats