Referèndum

L'alcalde de Blanes no cedirà locals per a l'1-O, amb l'equip de govern en contra

Miquel Lupiáñez (PSC) assegura que té la voluntat de col·laborar amb la Generalitat per facilitar locals per permetre la votació, malgrat que el secretari ha emès un informe en el qual alerta que no es pot fer | ERC podria deixar el govern municipal l'endemà del referèndum | El PDeCAT, igualment al cartipàs municipal, lamenta l'actitud de l'alcalde

per Redacció, 12 de setembre de 2017 a les 18:07 |
Miquel Lupiáñez, alcalde de Blanes | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de setembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez (PSC), ha enviat una carta a la Generalitat en la qual s'ofereix a treballar amb el Govern per fer possible la votació del proper 1-O. Lupiáñez ha respost a la missiva que l'executiu català els va fer arribar la setmana passada en relació a la convocatòria del referèndum assegurant que tenen la voluntat de "facilitar els processos de participació política i ciutadana" i, a la vegada, "garantir la seguretat jurídica dels funcionaris i treballadors municipals".

Tanmateix, tant ERC com el PDeCAT, ambdós integrants del govern municipal, s'han mostrat radicalment en contra quant al capteniment unilateral de l'alcalde blanenc. Per una banda, ERC, en un comunicat fet públic recentment, manifesta que "per qualitat i decència democràtica, ha de deixar els espais electorals al servei d'una convocatòria com la del referèndum del dia 1 d'octubre". Per als republicans blanencs, l'alcalde de Blanes és a temps d'acomplir amb el que ell mateix ha verbalitzat com el seu ideari: 'El sentiment general a Blanes i de la pròpia executiva [d'agrupació] del partit [PSC] és que estaria bé que votéssim com es va fer al Quebec i a Escòcia'. Estem absolutament d'acord amb ell quan argumenta que  “Votar és un exercici democràtic”. ERC Blanes també adverteix que, l'endemà de l'1 d'octubre, el partit prendrà "una decisió quant a la nostra continuïtat al govern de Blanes".


L'executiva del PDeCAT, per l'altra banda, ha fet un comunicat en què "lamenta profundament la negativa de l'alcalde Miquel Lupiáñez i demana que l'Ajuntament de Blanes no doni l'esquena a la democràcia".

El batlle ha comunicat que el secretari general de la corporació va emetre un informe el divendres passat en el qual anunciava que, atesa la suspensió de la Llei del Referèndum, el consistori "no pot posar a disposició de la Generalitat cap local perquè s'efectuïn les votacions". Malgrat això, ha proposat al Govern estudiar "la fórmula adequada" per facilitar-ho.

Blanes (la Selva) facilitarà la votació del referèndum de l'1-O però ha demanat a la Generalitat treballar conjuntament per trobar la "fórmula adequada" que permeti fer-ho amb garanties. Segons ha explicat l'alcalde, el secretari de la corporació va emetre divendres un informe en el qual alertava que, arran de la suspensió de la Llei del Referèndum, l'Ajuntament no pot posar a disposició locals municipal per fer les votacions.

Lupiáñez ha enviat una carta al Govern català en resposta a la missiva que aquest va enviar als ajuntaments en relació a la convocatòria del referèndum. Al document, l'alcalde alerta de l'informe i emplaça a la Generalitat a trobar la manera de fer-ho possible. En aquest sentit, assegura que tenen la voluntat "ferma i explícita" de facilitar els processos de participació política i ciutadana però que també volen garantir "la seguretat jurídica de tots els funcionaris i treballadors municipals".


D'altra banda, l'alcalde ha explicat que en una reunió mantinguda amb el delegat de la Generalitat a Girona es va comprometre a facilitar un llistat dels locals d'ús públic que no són de titularitat municipal. A la missiva enviada aquest dimarts, ha informat al Govern que en les passades eleccions al Parlament de Catalunya del setembre de 2015 es van utilitzar 19 locals com a col·legis electorals, 14 dels quals són de propietat municipal, un és de la Generalitat i quatre més són de titularitat privada.

 

Participació