L'Auditori de Girona acollirà la «Cançó d'Amor i de Guerra» el 24 i el 25 de novembre

La Simfònica de Cobla i Corda presentarà aquest símbol del patrimoni musical català en el seu novè disc

Un dels assaigs de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.
Un dels assaigs de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya. | Foto: Pere Duran/Nord Media.
Redacció
06 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:04h
La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC)el projecte musical que impulsa la Fundació Metalquimia, en col·laboració amb l’Auditori de Girona, fa enguany una clara aposta de suport al patrimoni musical català amb l’enregistrament de “Cançó d’Amor i de Guerra”, la sarsuela catalana per excel·lència i una de les peces més grans i emblemàtiques de la lírica catalana.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el president executiu de Metalquimia, Josep Lagares; el director musical de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC), Francesc Cassú; el director tècnic de la SCCC, Jaume Lleixà; l’assessor especialista en l’obra, Joan Casas, i els directors escènics, Francesca Masclans i David Cuspinera, han presentat aquest matí aquest novè disc de la Simfònica que acollirà l’Auditori de Girona en estrena, amb dues actuacions en directe els propers 24 i 25 de novembre. L’obra va ser composta per Rafael Martínez Valls l’any 1926 i va ser prohibida inicialment per la censura de l’època, ja que la trama de l’obra versa sobre la revolució francesa en un poble del Vallespir i reflecteix el complicat moment històric, social i individual viscut en aquestes terres catalanes a finals del segle XVIII.
 
El nou treball discogràfic és el novè de la formació i compta amb la participació de solistes catalans de primera línia com són Marta Mathéu, Roger Padullés i Toni Marsol en els papers principals i amb la Polifònica de Puig-reig a les parts corals, dirigits per Francesc Cassú. Segons el director, “ha estat tot un repte agafar la peça original datada del 1926 i adaptar-la al sector de fusta i metall de la SCCC. Amb l’ajuda de tot l’equip i de tots els músics hem aconseguit traslladar-la al segle XXI”. Tal com ha explicat el president executiu de Metalquimia, Josep Lagares, “aquest és el projecte més ambiciós de la SCCC tant a nivell escenogràfic, com d’inversió econòmica, com de persones involucrades, amb més de 140 músics i cantants sobre l’escenari. A més, es presenta un canvi de registre total respecte el darrer projecte “Tossudament Llach”.
 
El darrer enregistrament de “Cançó d’Amor i de Guerra” es va fer l’any 1974, amb Montserrat Caballé, Josep Carreras i Vicenç Sardinero en els papers protagonistes i l’Orfeó Gracienc a les parts corals, sota la direcció d’Antoni Ros-Marbà. Més de 40 anys després d’aquell històric enregistrament, la SCCC vol apropar de nou aquesta obra al públic de Catalunya.
 
Amb aquesta nova versió de “Cançó d’Amor i de Guerra”, composta per Rafael Martínez Valls l’any 1926, s’ha comptat amb l’assessorament de Joan Casas, productor artístic, que va fer-ne l’edició crítica l’any 2006. Durant la presentació, Casas ha explicat que “s’han recuperat dos números totalment inèdits que estaven escrits en les partitures originals però que no s’havien enregistrat. El disc també inclourà per primera vegada els textos parlats, la qual cosa permetrà seguir el fil argumental de l’obra”.
 
Prohibida inicialment per la censura de l’època, la trama de l’obra ens situa a un poble del Vallespir durant la Revolució Francesa i reflecteix el complicat moment històric, social i individual viscut en aquestes terres a finals del segle XVIII. “Cançó d’Amor i de Guerra representa l’anhel més noble dels Pobles i de les Persones per la seva Llibertat i Autodeterminació en moments de convulsió”, segons ha explicat el mateix Josep Lagares.
 

La batllessa Marta Madrenas ha rebut els membres de la Simfònica durant la presentació dels concerts que es faran a l'Auditori. Foto: Ajuntament.


Per la seva banda, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que l'estrena del concert de la SCCC ja s'ha convertit “en un dels esdeveniments esperats de la tardor cultural de Girona, perquè és sinònim de qualitat, rigorositat i reinterpretació dels nostres clàssics”. Ha afegit que “la tria de ‘Cançó d'Amor i de Guerra’ ajudarà a redescobrir aquesta sarsuela catalana, que va ser prohibida per  dues dictadures, precisament en un moment on volem deixar enrere les actituds repressores cap al nostre país. Haver escollit una sarsuela és també un atreviment i una sacsejada que demostra que teniu un projecte valent, que cada any sorprèn al públic".
 
La presentació del novè disc de la SCCC, amb dues actuacions en directe sota la direcció musical de Francesc Cassú, la direcció tècnica de Jaume Lleixà i la direcció escènica de Francesca Masclans i David Cuspinera, tindrà lloc els dies 24 i 25 de novembre a l’Auditori de Girona. Les entrades es poden comprar a la web de l’Auditori de Girona a partir del dia 6 de setembre a la tarda. Aquests no seran els únics dies que es podrà veure la representació ja que, tal com ha explicat Lleixà, “el projecte no es quedarà només a Girona sinó que farà gira. Traspassarà barreres i arribarà a escenaris com el Palau de la Música Catalana”. Masclans i Cuspinera han explicat que han treballat per aconseguir que “els textos tinguin tanta potència com els moments musicals. No hem volgut caure en clixés costumistes sinó que l’hem portat a l’era actual amb posades en escena molt austeres però que donen molta frescor i potència perquè cada instant ens emocioni”.
 
Trajectòria

Per iniciativa de Narcís Lagares i Josep Lagares i amb l’impuls i el suport de l’empresa gironina Metalquimia, l’any 2008 va néixer la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC), una formació musical inèdita integrada pels instruments de corda d’una orquestra simfònica units al personalíssim so dels instruments de vent de la cobla.
 
En els seus deu anys d’existència, la SCCC ha editat 8 discos d’estils musicals totalment diversos, ha ofert concerts arreu de Catalunya i ha rebut el Premi Enderrock al millor disc de música clàssica de l’any 2016 amb “Tossudament Llach”, un recull antològic i homenatge a la trajectòria d’en Lluís Llach des dels seus inicis als escenaris fa 50 anys.