Els Mossos repassen les zones rastrejades del pantà de Susqueda

Els Bombers van donar per tancat l'operatiu aquest diumenge, fins que no es trobin nous indicis de la parella desapareguda des del 24 d'agost

Els cossos de seguretat, a l'interior del pantà de Susqueda
Els cossos de seguretat, a l'interior del pantà de Susqueda | ACN
Redacció
04 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:36h
Els Mossos d'Esquadra han reprès la cerca dels dos joves desapareguts el dijous 24 d'agost al pantà de Susqueda (la Selva) i se centren ara a repassar les àrees ja rastrejades. Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han desactivat l'operatiu de cerca fins que apareguin nous indicis.

Els Mossos tenen desplegats aquest dilluns a la zona unitats de subsòl, aquàtica, canina i seguretat ciutadana, que tornen a investigar l'àrea on va aparèixer el cotxe de la parella.

De moment, s'ha recuperat l'Opel Zafira dels dos joves amb el qual viatjaven, enfonsat en el pantà i on hi havia la documentació de tots dos i uns escrits amb reflexions personals, i el caiac en el qual anaven a fer una excursió, desinflat i amb diverses pedres dins.

La denúncia de la seva desaparició es va presentar dissabte 26 d'agost i les tasques de cerca a la zona es van iniciar el diumenge, avui ja fa vuit dies.

Aquest diumenge, després de finalitzar, sense èxit, el novè dia de recerca el cos dels Bombers de la Generalitat va decidir desmantellar, per manca d'indicis, el dispositiu muntat al pantà. El cos es posa ara a disposició dels Mossos d'Esquadra per adreçar novament efectius quan se'ls requereixi.

Els equips d'emergència van pentinar aquest diumenge un tram de set quilòmetres per terra i aigua, mentre que un helicòpter va sobrevolar la zona. L'objectiu era delimitar en trams d'un quilòmetre els set on se centrava la cerca, just a la zona on un dels gossos va detectar rastre dels joves.
 
Algú va empènyer el cotxe

El departament d'Interior sosté que el cotxe de la parella del Maresme desapareguda no va caure al pantà de Susqueda "per accident", sinó que "algú el va empènyer, el va portar", segons va explicar fa uns dies el conseller Joaquim Forn. D'aquesta manera, Forn va dir que no es descartava cap hipòtesi sobre els fets, inclosa la "desaparició voluntària". 

El cas, carregat d'incògnites, ha tingut un gran ressò mediàtic. Les pistes són diverses i no acaben d'aclarir què va passar i on podrien estar els dos joves. De tot plegat, en fem una recopilació.

 
Les pistes
La desaparició Els joves van marxar dijous passat i van dir a la família que anaven a fer caiac al pantà de Susqueda. En el moment de la desaparició circulaven amb un Opel Zafira de color blau amb matrícula 3834 BMC. Els nois són veïns de Cabrils i Arenys de Munt (Maresme). L'última vegada que se'ls va veure va ser a un restaurant d'Amer.

La fotografia Els Mossos van publicar dimarts una fotografia dels dos joves abans de la seva desaparició definitiva, entrant en un establiment comercial.

El caiac Els equips de recerca van trobar diumenge al pantà de Susqueda el caiac de la parella, que anava a la deriva, mig desinflat. Es va trobar allunyat d'on després van localitzar el vehicle. Dissabte, uns joves van veure el caiac ple de pedres, a prop de l'embarcador.

El cotxe Els serveis d'emergència van trobar dilluns a la nit el cotxe submergit al pantà, a uns sis metres de profunditat, sense ningú a dins. Segons Interior, algú el "va empènyer" de manera voluntària. El vehicle estava preparat perquè la parella hi passés la nit, perquè tenia els seients de darrera plegats i hi havia un palet a la zona del forat que fa el maleter. A més, hi havia matalassos, sacs de dormir i restes de menjar.  

La finestra del cotxe El cotxe va aparèixer bolcat i, tot i que inicialment Mossos i Bombers van confirmar que tots els vidres estaven tancats, aquest dimarts han matisat que la finestra del conductor estava oberta.

La documentació Un cop localitzat el vehicle, durant la primera inspecció subaquàtica, el maleter es va obrir per la pressió i part del contingut del vehicle va sortir surant. Els equips d'emergències han trobat diversa documentació, entre la qual hi ha la personal dels dos joves i també de manuscrita. Sembla que hi hauria un diari personal, però no ha transcendit que hi hagués escrita alguna cosa sobre la seva desaparició ni que haguessin deixat cap nota.


 
Les incògnites
On son els joves? Han fugit o han caigut amb el cotxe a dins del pantà? El cap d'intervenció de la regió d'emergències de Girona, Jordi Marquès, explica que la principal hipòtesi amb la qual treballen és que "les dues persones són a l'interior del pantà". A més, els gossos van trobar dijous un rastre de la parella a dins del pantà. Els equips d'emergències van acotar la recerca a dues zones del pantà i al camí d'accés al lloc on es va trobar enfonsat, a uns set metres de profunditat, el cotxe. Després de nou dies i de pentinar gran part del pantà, els Bombers han donat per tancat l'operatiu i s'han posat a disposició dels Mossos, si surten nous indicis. Els Mossos continuen rastrejant algunes zones ja inspeccionades. La recerca al pantà és complicada perquè hi ha molta vegetació, molt fang i la visibilitat és molt complicada. 

Qui va empènyer el cotxe? Hi ha algú més implicat en el cas? Interior sosté que el cotxe de la parella del Maresme desapareguda no va caure al pantà de Susqueda "per accident", sinó que "algú el va empènyer, el va portar". Per tant, no es descarta cap hipòtesi sobre els fets, inclosa la "desaparició voluntària". 

Per què la finestra del cotxe estava oberta? Podria haver servit per escapolir-se, en cas que els nois haguessin caigut al pantà o és una informació circumstancial?

Què feia el caiac surant al pantà? Quina relació hi ha entre el cotxe i el caiac, trobats al mateix pantà però separats? I el dissabte, per què estava ple de pedres?
 

La parella desapareguda a Susqueda Foto: Mossos d'Esquadra