Acoten la recerca de la parella desapareguda a Susqueda a dues zones del pantà i a un camí

Els Mossos d'Esquadra investiguen si el caiac dels joves, trobat esparracat, estava punxat intencionadament | Continuen les tasques de recerca de la parella, vuit dies després de la seva desaparició

La recerca al pantà de Susqueda continua per terra, mar i aire
La recerca al pantà de Susqueda continua per terra, mar i aire | ACN
Pere Pratdesaba / Redacció
01 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:53h
Els equips d'emergències han acotat la recerca de la parella del Maresme desapareguda a Susqueda a dues zones del pantà i al camí d'accés al lloc on es va trobar enfonsat, a uns set metres de profunditat, el cotxe amb el qual viatjaven. Un total de 120 persones busquen intensament algun rastre dels joves de 21 i 23 anys. Uns 60 voluntaris fan una batuda a peu resseguint els 7 quilòmetres de camí abrupte que separen una pedrera de la platja des d'on el cotxe es va precipitar a l'aigua. A més, submarinistes de la Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra i Bombers rastregen dos punts del pantà: l'àrea al voltant del cotxe i la zona, també propera al vehicle, on el gos de Bombers va detectar dijous un rastre. Segons ha informat el cap operatiu dels Bombers, David Borrell, de moment no hi ha novetats.

Els Bombers han dividit la superfície en seccions i, per grups, pentinen la superfície a peu després d'arribar-hi amb vehicles tot terreny. Segons ha explicat un dels voluntaris, Jaume Martori, la pista és de difícil accés i hi ha molta vegetació, cosa que dificulta trobar rastres. "Vinc des de Tordera a ajudar a aquestes famílies que estan passant mals moments, a més la meva família és d'aquí i em conec la zona", ha afegit.

Els voluntaris són coneixedors del terreny, ja sigui perquè són de la zona, caçadors o excursionistes. De moment, però, segons ha indicat Borrell la recerca no ha abocat llum al cas.

En paral·lel, submarinistes de la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra i Bombers estan pentinant dues àrees subaquàtiques. La primera és al voltant d'on es va trobar el cotxe i la segona, separada a pocs metres, el lloc on el gos de Bombers especialista en entorns aquàtics va trobar un rastre.


Borrell ha recordat que es fa servir una tècnica minuciosa que se sol utilitzar en entorns amb poca visibilitat. Consisteix en marcar una superfície i estendre cables guia plomats. Aleshores, per parelles, els submarinistes el ressegueixen a banda i banda, sense deixar pràcticament ni un centímetre sense cobrir. 

La investigació dels Mossos d'Esquadra també continua. A banda de l'anàlisi del vehicle, que el conseller d'Interior va assegurar que s'havia manipulat per fer-lo caure a l'aigua, també inspeccionen el caiac de la parella. El sotsinspector de l'ABP de Santa Coloma de Farners, Jordi Posas, ha confirmat que tot apunta que al centre del caiac s'hi havia col·locat pedres de grans dimensions, tal com va explicar dijous un dels joves que el va trobar dissabte. A més, el caiac estava esparracat. Els mossos investiguen si va ser intencionadament.

El caiac, a la deriva i amb pedres

Aquest dijous ha transcendit que un grup de tres joves que dissabte va anar d'excursió amb moto al pantà de Susqueda va trobar un caiac mig enfonsat i amb "tres o quatre" pedres de grans dimensions al centre. Segons ha explicat Otto Heller, un dels testimonis que aquest dijous s'ha desplaçat fins al pantà per indicar el punt exacte on van trobar el caiac, ha explicat que van veure "un objecte flotant" a l'aigua, del qual només en sobresortien les puntes i tenia forma de "ve baixa". "El vam portar fins a l'embarcador, a només 10 metres, vam treure les pedres que hi havia però vam veure que estava punxat i el vam tornar a deixar", ha indicat.
 

Un dels joves que va trobar el caiac mostra l'indret. Foto: ACN


Dilluns a la tarda, van lligar caps que podia ser el caiac de la parella del Maresme i van trucar al telèfon d'emergències 112. El sergent dels Mossos d'Esquadra de l'ABP de Santa Coloma de Farners, Enric Padró, assegura que "no està confirmat" que al centre del caiac de la parella hi haguessin pedres ni tampoc revela si estava punxat. El cotxe es va trobar a dos quilòmetres d'aquest punt.

Abans d'enfilar el camí cap al pantà de Susqueda dijous passat, la parella del Maresme de 21 i 23 anys es va aturar al restaurant La Parada, situat a peu de carretera i al terme municipal d'Amer. La propietària, Simona Benkova, ha explicat que estaven "molt alegres" i que li van preguntar quina carretera havien d'agafar per arribar al pantà. "Els hi vaig indiciar i van marxar, tranquils", ha detallat.

Algú va empènyer el cotxe

El departament d'Interior sosté que el cotxe de la parella del Maresme desapareguda no va caure al pantà de Susqueda "per accident", sinó que "algú el va empènyer, el va portar", segons ha explicat aquest matí el conseller Joaquim Forn. D'aquesta manera, Forn diu que no es descarta cap hipòtesi sobre els fets, inclosa la "desaparició voluntària". 

Els Mossos han fet públiques imatges aèries de les tasques de recerca. En aquest cas, de com van treure el cotxe del fons del pantà. A l'interior del vehicle hi van trobar la documentació de la parella. 


El cas, carregat d'incògnites, ha tingut un gran ressò mediàtic. Les pistes són diverses i no acaben d'aclarir què va passar i on podrien estar els dos joves. De tot plegat, en fem una recopilació.

 
Les pistes
La desaparició Els joves van marxar dijous passat i van dir a la família que anaven a fer caiac al pantà de Susqueda. En el moment de la desaparició circulaven amb un Opel Zafira de color blau amb matrícula 3834 BMC. Els nois són veïns de Cabrils i Arenys de Munt (Maresme). L'última vegada que se'ls va veure va ser a un restaurant d'Amer.

La fotografia Els Mossos van publicar dimarts una fotografia dels dos joves abans de la seva desaparició definitiva, entrant en un establiment comercial.

El caiac Els equips de recerca van trobar diumenge al pantà de Susqueda el caiac de la parella, que anava a la deriva, mig desinflat. Es va trobar allunyat d'on després van localitzar el vehicle. Dissabte, uns joves van veure el caiac ple de pedres, a prop de l'embarcador.

El cotxe Els serveis d'emergència van trobar dilluns a la nit el cotxe submergit al pantà, a uns sis metres de profunditat, sense ningú a dins. Segons Interior, algú el "va empènyer" de manera voluntària. El vehicle estava preparat perquè la parella hi passés la nit, perquè tenia els seients de darrera plegats i hi havia un palet a la zona del forat que fa el maleter. A més, hi havia matalassos, sacs de dormir i restes de menjar.  

La finestra del cotxe El cotxe va aparèixer bolcat i, tot i que inicialment Mossos i Bombers van confirmar que tots els vidres estaven tancats, aquest dimarts han matisat que la finestra del conductor estava oberta.

La documentació Un cop localitzat el vehicle, durant la primera inspecció subaquàtica, el maleter es va obrir per la pressió i part del contingut del vehicle va sortir surant. Els equips d'emergències han trobat diversa documentació, entre la qual hi ha la personal dels dos joves i també de manuscrita. Sembla que hi hauria un diari personal, però no ha transcendit que hi hagués escrita alguna cosa sobre la seva desaparició ni que haguessin deixat cap nota.


 
Les incògnites
On son els joves? Han fugit o han caigut amb el cotxe a dins del pantà? El cap d'intervenció de la regió d'emergències de Girona, Jordi Marquès, explica que la principal hipòtesi amb la qual treballen és que "les dues persones són a l'interior del pantà". A més, els gossos van trobar dijous un rastre de la parella a dins del pantà. Els equips d'emergències han acotat la recerca a dues zones del pantà i al camí d'accés al lloc on es va trobar enfonsat, a uns set metres de profunditat, el cotxe. La recerca al pantà és complicada perquè hi ha molta vegetació, molt fang i la visibilitat és molt complicada. 

Com va caure el cotxe a l'aigua? El van fer caure a propòsit? Van patir un accident? En relació a les informacions que apunten a una possible manipulació del cotxe per fer-lo caure a l'aigua (alguns mitjans publiquen que hi havia una pedra a sobre dels pedals), Marquès afirma que "no es pot corroborar res" perquè ara per ara totes les hipòtesis estan obertes. 

Qui va empènyer el cotxe? Hi ha algú més implicat en el cas? Interior sosté que el cotxe de la parella del Maresme desapareguda no va caure al pantà de Susqueda "per accident", sinó que "algú el va empènyer, el va portar". Per tant, no es descarta cap hipòtesi sobre els fets, inclosa la "desaparició voluntària". 

Per què la finestra del cotxe estava oberta? Podria haver servit per escapolir-se, en cas que els nois haguessin caigut al pantà o és una informació circumstancial?

Què feia el caiac surant al pantà? Quina relació hi ha entre el cotxe i el caiac, trobats al mateix pantà però separats? I el dissabte, per què estava ple de pedres?
 

La parella desapareguda a Susqueda Foto: Mossos d'Esquadra