Pistes i incògnites del cas de la parella desapareguda a Susqueda

La recerca dels joves del Maresme, carregada d'interrogants, s'intensifica al pantà

La parella desapareguda a Susqueda
La parella desapareguda a Susqueda | Mossos d'Esquadra
30 d'agost del 2017
Actualitzat a les 11:32h
Els equips d'emergències han reprès aquest dimecres al matí la recerca de la parella de joves del Maresme desapareguts des de dijous passat a l'entorn del pantà de Susqueda (la Selva). Dues unitats subaquàtiques dels Bombers de la Generalitat i els Mossos d'Esquadra tornen a pentinar les aigües del pantà per mirar de trobar els dos joves, de 21 i 23 anys. La principal hipòtesi amb la que es treballa és que els dos nois són a l'interior del pantà. De moment, es descarta continuar la recerca per terra, si no hi ha noves pistes en la investigació.

El cas, carregat d'incògnites, ha tingut un gran ressò mediàtic. Les pistes són diverses i no acaben d'aclarir què va passar i on podrien estar els dos joves. De tot plegat, en fem una recopilació.

 
Les pistes
La desaparició Els joves van marxar dijous passat i van dir a la família que anaven a fer caiac al pantà de Susqueda. En el moment de la desaparició circulaven amb un Opel Zafira de color blau amb matrícula 3834 BMC. Els nois són veïns de Cabrils i Arenys de Munt (Maresme).

La fotografia Els Mossos van publicar ahir una fotografia dels dos joves abans de la seva desaparició definitiva, entrant en un establiment comercial.

El caiac Els equips de recerca van trobar diumenge al pantà de Susqueda el caiac de la parella, que anava a la deriva, mig desinflat. Es va trobar allunyat d'on després van localitzar el vehicle.

El cotxe Els serveis d'emergència van trobar dilluns a la nit el cotxe submergit al pantà, a uns sis metres de profunditat, sense ningú a dins. El vehicle estava preparat perquè la parella hi passés la nit, perquè tenia els seients de darrera plegats i hi havia un palet a la zona del forat que fa el maleter. A més, hi havia matalassos, sacs de dormir i restes de menjar. 

La finestra del cotxe El cotxe va aparèixer bolcat i, tot i que inicialment Mossos i Bombers van confirmar que tots els vidres estaven tancats, aquest dimarts han matisat que la finestra del conductor estava oberta.

La documentació Un cop localitzat el vehicle, durant la primera inspecció subaquàtica, el maleter es va obrir per la pressió i part del contingut del vehicle va sortir surant. Els equips d'emergències han trobat diversa documentació, entre la qual hi ha la personal dels dos joves i també de manuscrita. Sembla que hi hauria un diari personal, però no ha transcendit que hi hagués escrita alguna cosa sobre la seva desaparició ni que haguessin deixat cap nota.


 
Les incògnites
On son els joves? Han fugit o han caigut amb el cotxe a dins del pantà? El cap d'intervenció de la regió d'emergències de Girona, Jordi Marquès, explica que la principal hipòtesi amb la qual treballen és que "les dues persones són a l'interior del pantà" i es descarta continuar la recerca per terra. La recerca al pantà és complicada perquè hi ha molta vegetació, molt fang i la visibilitat és molt complicada.

Com va caure el cotxe a l'aigua? El van fer caure a propòsit? Van patir un accident? En relació a les informacions que apunten a una possible manipulació del cotxe per fer-lo caure a l'aigua (alguns mitjans publiquen que hi havia una pedra a sobre dels pedals), Marquès afirma que "no es pot corroborar res" perquè ara per ara totes les hipòtesis estan obertes. 

Per què la finestra del cotxe estava oberta? Podria haver servit per escapolir-se, en cas que els nois haguessin caigut al pantà o és una informació circumstancial?

Què feia el caiac surant al pantà? Quina relació hi ha entre el cotxe i el caiac, trobats al mateix pantà però separats?