Transparència

L’Ajuntament de Girona abasta el 100% de l'índex de Transparència Internacional Espanya

Aquest reconeixement topa amb una resolució de la Comissió de la Generalitat que garanteix el dret a la informació, que va denunciar-ho en el cas de l'Auditori de Girona

per Xavier Borràs , Girona, 28 d'agost de 2017 a les 13:29 |
La presentació d'aquest ITA es feu el juliol passat a la Fundación Ortega Marañón, a Madrid, per part de tres membres del Consell Directiu: Manuel Villoria, Jesús Lizcano i Jesús Sánchez-Lambás. | ITA España
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Girona compleix el 100% dels indicadors de l’índex de transparència dels ajuntaments (ITA) segons la darrera avaluació que ha elaborat l'ONG Transparència Internacional d’Espanya, feta aquest 2017 (i que comprèn el 2016 com a any avaluat) i que s’ha fet pública recentment. En el mateix cas es troben els ajuntament de Barcelona i Lleida, però no el de Tarragona (72,5%), lluny de la mitjana estatal, que és del 89.7%. Aquesta és la sisena edició de l’avaluació que l’entitat porta a terme per mesurar el nivell de transparència dels principals ajuntaments de l’Estat.
 

Cal destacar l’evolució de l’Ajuntament de Girona en aquests sis anys, ja que ha passat de complir el 63,1% dels indicadors l’any 2008 al 100% obtingut aquest any. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha agraït la feina a tothom de l’Ajuntament qui ha treballat perquè això sigui possible: "És un reconeixement a la feina que ja fa temps que vam començar, i que ha assolit nivells d’excel·lència en transparència i en facilitat d’accés a la informació. Complir el 100% dels indicadors consensuats internacionalment ha de donar la seguretat al ciutadà que aquest és un ajuntament al seu servei, i que pot accedir a tota la informació que necessita". Madrenas ha destacat també que es continuarà treballant per avançar encara més i anar més enllà dels indicadors oficials per garantir un consistori i una acció de govern el més transparent possible.

El reconeixement d'aquesta ONG topa amb el fet –tal com va publicar Nació Girona– que segons una resolució de la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública, l'Ajuntament de Girona havia vulnerat el dret d'accés a la informació pública en el cas de la Fundació Auditori-Palau de Congressos de Girona per la seva manca de transparència, per bé que l'ITA d'enguany fet públic per l'ONG es refereix a l'any 2016.


Més concretament, en una resolució del dia 9 d’agost, la GAIP considera que la Fundació que regeix l’Auditori hauria d’haver facilitat la informació sobre les auditories de l’ens dels anys 2015 i 2016 al ciutadà que va demanar-los-hi en data 20 d’abril. A més a més, l’òrgan de la Generalitat ressaltava que "l’Auditori també s’ha negat a donar la documentació requerida per la mateixa GAIP". 
 

A través d'aquest índex ITA, aquesta ONG d'àmbit internacional afirma que cerca apropar els ajuntaments als ciutadans, fomentant que els arribi el màxim d’informació possible, tant sobre la situació dels mateixos ajuntaments com sobre les activitats que s’hi duen a terme i també sobre les prestacions i serveis que s’hi ofereixen.

 

Participació