L'ACA deixa anar 0,5 m3/s més d'aigua de Sau i Susqueda per al riu Ter

A la desembocadura el cabal actual no arriba al mínim fixat d'1,5 i 2,5 m3/s i és només d'1,30 m3/s a causa de la sequera

El pantà de Sau, a la foto, i el de Susqueda aportaran més aigua al Ter, actualment força migrat..
El pantà de Sau, a la foto, i el de Susqueda aportaran més aigua al Ter, actualment força migrat.. | Josep M. Costa.
Redacció
24 d'agost del 2017
Actualitzat a les 20:01h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha donat l'ordre avui de deixar anar 0,5 metres cúbics per segon més dels embassaments de Sau i Susqueda cap al riu Ter pel descens d'aigua a la desembocadura del riu, causada per la persistent sequera que arrossega tot el país.

L'ens autònom ha explicat en un comunicat que a hores d'ara la quantitat d'aigua en aquest tram final del riu se situa en 1,3 metres cúbics per segon, tot i que el cabal mínim establert fixa que hauria de ser d'entre 1,5 i 2 m3/s. Amb la voluntat d'assolir aquest nivell i evitar que encara baixi més —l'ACA té establert que no ha de disminuir per sota d'1— s'ha acordat prendre aquesta mesura.

Cal tenir en compte que els embassaments dels quals es nodreix el riu (els de Sa i Susqueda) es troben al voltant del 63,3% plens, una dada que tampoc no és l'òptima, tenint en compte, per exemple, que el pantà de la Baells (Berguedà) es troba al 71,62%. . Des de l'ACA recorden que aquest 2017 és un any hidrològicament sec, a què cal afegir la major demanda de l'estiu, que afavoreix la situació que viu el tram final del Ter a Torroella de Montgrí. Malgrat això, des de l'ACA informen que l'alarma només saltaria si la xifra baixes per sota d'1. 

De fet, el cabal d'1,30 m3/s és el més baix que registra aquest últim tram del riu en els darrers tres anys. L'any 2015 la dada se situava en els 3,89 m3/s i, el 2016, en 1,97 m3/s.