Transparència

L'Auditori de Girona vulnera el dret d'accés a la informació pública

Segons una resolució de la Comissió que garanteix aquest dret (GAIP), implica deixadesa per part de l'Ajuntament de Girona | La CUP-Crida per Girona ha reclamat a l’alcaldessa Marta Madrenas que hi actuï de manera immediata

per Xavier Borràs , 24 d'agost de 2017 a les 15:42 |
Imatge de l' Auditori-Palau de Congressos de Girona, la Fundació del qual, depenent de l'Ajuntament, no ha atès el dret a la informació. | @palco–gi
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El principal òrgan de transparència de la Generalitat, la GAIP (Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública), ha amonestat la Fundació Auditori-Palau de Congressos de Girona per la seva manca de transparència. Més concretament, en una resolució del dia 9 d’agost, la GAIP considera que la Fundació que regeix l’Auditori hauria d’haver facilitat la informació sobre les auditories de l’ens dels anys 2015 i 2016 al ciutadà que va demanar-los-hi en data 20 d’abril. A més a més, l’òrgan de la Generalitat ressalta que l’Auditori també s’ha negat a donar la documentació requerida per la mateixa GAIP.

El dia 20 d’abril de 2017, la persona reclamant havia sol·licitat l’accés a la informació següent:


— Una còpia, preferentment en format electrònic, de l’auditoria de 2015 de la Fundació Auditori-Palau de Congressos de Girona.
— Una còpia, preferentment en format electrònic, de l’auditoria de 2016 de la Fundació Auditori-Palau de Congressos de Girona.


Deixadesa de l'Ajuntament de Girona

El 19 de juny de 2017, després de comprovar que la reclamació reunia els requisits formals exigibles, la GAIP es va dirigir a la Fundació Auditori-Palau de Congressos de Girona per notificar-li la presentació, alhora que li sol·licitava l'emissió d'un informe en el qual exposés el seu posicionament en relació a la petició d'accés a la informació i, cas de concórrer algun límit legal, justifiqués si considerava que l’havia d'aplicar. En la mateixa comunicació se li sol·licitava la remissió de l'expedient administratiu instruït i la designació de la persona que havia de representar la institució en el procediment de mediació.


A punt de complir-se els dos mesos de termini que estableix l'article 42.9 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTAIPIBG) per dictar la resolució que posés fi al procediment, els serveis administratius de la GAIP van intentar que la Fundació Auditori-Palau de Congressos de Girona remetés l'informe que li va ser sol·licitat sense obtenir-ne cap resultat. Tampoc no va respondre la designació de la persona que l’havia de representar en la mediació sol·licitada per la reclamant, la qual cosa va impossibilitar convocar-la.

La informació sol·licitada és informació pública, en el sentit que es desprèn de l'article 2.b) de l’LTAIPBG, ja que o bé ha estat elaborada per l'Ajuntament o està en el seu poder com a conseqüència de la seva activitat o de l'exercici de les seves funcions i, per l'enunciat de la sol·licitud, no sembla que es doni en la mateixa cap límit legal a l'accés ni cap causa d'inadmissibilitat. En qualsevol cas, ni l'Ajuntament ni la Fundació no n’han al·legat cap.

La resolució feta pública per la GAIP requereix a la Fundació Auditori-Palau de Congressos de Girona a fi que en el termini de quinze dies —a partir de la data de la resolució (que és del 9 d'agost— lliuri a la persona reclamant la còpia dels documents objecte de la seva sol·licitud d'accés a la informació, sens perjudici de la percepció de la taxa que correspongui per l'expedició de còpies, si escau.

La CUP demana que Madrenas hi interveinvui de forma immediata

La CUP-Crida per Girona ha reclamat a l’alcaldessa Marta Madrenas que actuï de manera immediata en aquest afer i posi tota la informació requerida pel ciutadà i per la GAIP a la seva disposició, tal com marca la legislació vigent.

El regidor de la CUP, Lluc Salellas, ha afirmat que "en un moment com l’actual, no es pot entendre que l’Ajuntament i els seus òrgans estiguin posant impediments al dret a l’accés a la informació com és en aquest cas". Per a Salellas ara és l’hora de la transparència i, especialment, en aquells espais com ara l’Auditori que depenen directament del consistori.

Les resolucions de la GAIP són executives i vinculen l'Administració afectada.
 

 

Participació