El 10 de setembre la vall de Sant Daniel prepara la XXIV cursa al Castell de Sant Miquel

Enguany hi tornarà a haver dos recorreguts, un de 21 km amb 1.000 md+ i un altre de 12,5 km amb 600 md+

Un grup d'atletes durant la cursa celebrada l'any 2016 a la vall de Sant Daniel.
Un grup d'atletes durant la cursa celebrada l'any 2016 a la vall de Sant Daniel. | Vall de Sant Daniel amics i veïns.
Nació Muntanya
22 d'agost del 2017
Actualitzat el 24 d'agost a les 12:42h
El 10 de setembre vinent se celebrarà la XXIV Cursa al Castell de Sant Miquel que, com cada any, organitza l’Associació de Veïns de Sant Daniel, a Girona, una de les curses de muntanya amb més tradició de la ciutat, que puja a un dels llocs més emblemàtics de les Gavarres, el Castell de Sant Miquel (385,3 m).

Enguany es recupera la idea de fer dos recorreguts, un de 21 km amb 1.000 md+ i un altre de 12,5 km amb 600 md+. Ambdós trajectes sortiran del Barri de la Vall de Sant Daniel i transcorren íntegrament per les Gavarres a la zona de Sant Miquel amb recorreguts inèdits per a aquesta edició. La cursa llarga, més tècnica, cerca pujades i baixades que no deixaran ningú indiferent, i la curta, pensada per als qui no tinguin tant bagatge a la muntanya, es farà amb un recorregut més reduït i senzill, però igualment molt interessant.

Ambdós recorreguts tenen el seu punt culminant en el Puig de Sant Miquel, al quilòmetre 11 i 5,5 respectivament, i passen per les zones de mines que l’envolten i per diverses de les fonts que caracteritzen aquesta part de les Gavarres de Sant Daniel.

L’objectiu de la prova és fer conèixer zones no tant transitades per pujar i per baixar del Castell de Sant Miquel, tot recuperant camins i corriols que poden quedar tancats pel bosc i les bardisses perquè els participants coneguin d’altres indrets interessants de les Gavarres més pròxims a la Vall de Sant Daniel.

Al web de la cursa hi trobareu el programa, els recorreguts, el reglament i la manera d'inscriure-s'hi.
 

El cartell de la cursa d'enguany.

La vall de Sant Daniel

La vall de Sant Daniel es troba a l’est de la ciutat de Girona. Ocupa una extensió aproximada de 768 ha i té una població de 655 habitants (2010). Està delimitada al nord per la serralada de Campdorà i Montjuïc, a l’est pel massís nord-occidental de les Gavarres, que suposa el tancament natural de la vall, els cims més alts del qual són Sant Miquel (385 m), el puig Estela (379 m), el puig Ventós (329 m) i el puig de les Àligues (279 m), a migdia per la muntanya de la O (175 m) i a l’oest per la ciutat de Girona.

La vall, a més, configura la conca del riu Galligants que es forma en la mateixa vall per l’abundància de rieres i torrents que hi discorren: la riera del Polvorí, la de can Llinàs i el torrent de Santa Margarida entre d’altres.

Antigament, i abans del topònim Sant Daniel, la vall havia rebut altres denominacions: vall Ombrosa i vall Tenebrosa o Profunda, relacionades amb la seva densa vegetació i el seu enclotament respecte dels turons que l’encerclen.

L’arribada del cos de Sant Daniel l’1 de setembre de l’any 888, després del seu martiri a Arles de Provença, va marcar el nom definitiu de la vall. Durant la Guerra Civil (1936-1939) va ser anomenada vall de Galligants.