La DO Empordà inicia la verema amb un raïm excel·lent i més producció

La verema s’avança a l’Empordà entre una setmana i deu dies a causa de les altes temperatures registrades durant els últims mesos | Enguany s’ha posat en marxa l’Agrupació de Defensa Vegetal, que coordina accions per treballar la vinya de forma més sostenible

Les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit, són les primeres que es cullen.
Les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit, són les primeres que es cullen. | DO Empordà.
Redacció
16 d'agost del 2017
Actualitzat el 21 d'agost a les 10:14h
Els cellers de la DO Empordà han començat aquest dilluns 14 d'agost la verema de 2017, que s'allargarà fins al proper mes d'octubre. Tot i que depèn de la zona i de la varietat, la verema s’ha iniciat en general entre una setmana i deu dies abans respecte a les campanyes anteriors. El cicle vegetatiu de la vinya s’ha avançat a causa de les altes temperatures de la primavera. Les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit, són les primeres que es colliran, però el gruix de la producció es veremarà durant el mes de setembre.

Les previsions de la DO Empordà apunten que la producció d’enguany serà lleugerament superior a la de l’any passat, aproximadament un 5%. La collita, que inicialment es preveia molt abundant, ho serà menys a causa principalment de dos episodis meteorològics extrems que han afectat la vinya els últims mesos: la intensa gelada de l’abril i la forta pedregada del juny. Les dades de producció definitives no es coneixeran fins a finals d’octubre, ja que les condicions del temps de les pròximes setmanes marcaran l'evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2017. La mitjana de producció de la denominació és d’uns 60.000 hectolitres anuals.

Un any més, l’estat sanitari de les vinyes és excel·lent a causa de l'òptim clima de la campanya, que està permetent arribar a la verema amb el 100% del fruit sa. Aquesta fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm, que s’espera que repercuteixen en una molt bona qualitat dels vins de la verema de 2017.

Accions en xarxa per aplicar una viticultura més sostenible

Aquest 2017 s’ha posat en en marxa l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de la DO Empordà que principalment assessora els viticultors perquè apliquin mètodes més racionals i sostenibles en el tractament de les vinyes. L’ADV de la DO Empordà és un servei d’assessorament tècnic de la vinya que rep el suport del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura. L’ADV permet coordinar els treballs dels tècnics de la zona emparada, un treball en xarxa que aporta més coneixements als viticultors per treballar la vinya d’una manera més precisa i respectuosa amb la salut humana i el medi ambient.

Una de les línies de treballs més avançada de l’ADV de la DO Empordà és el control i seguiment de plagues i malalties de la vinya per aplicar mètodes alternatius als productes químics. Un dels exemples d’aquestes accions és la campanya de lluita contra el cuc del raïm (Lobesia botrana) amb la participació de bona part dels viticultors empordanesos, que ja utilitzen tècniques de confusió sexual com a sistema alternatiu als productes químics.

Actualment, a Catalunya hi ha un centenar d’associacions de defensa vegetal actives que tenen com a objectiu lluitar de forma col·lectiva contra els agents nocius dels vegetals, tot aplicant-hi una gestió integrada de plagues que promogui l’ús de mètodes alternatius a la lluita química i l’ús sostenible dels productes fitosanitaris.
 

La producció d’enguany serà lleugerament superior a la de l’any passat, aproximadament un 5%. Foto: DO Empordà



Festa de la Verema

Coincidint amb l'inici de la collita, la DO Empordà ha anunciat la localitat que acollirà enguany la Festa de la Verema 2017 que tindrà lloc el 2 de setembre i que se celebrarà a Cadaqués. Al llarg del mateix cap de setmana, es programaran a la localitat diverses activitats paral·leles com un maridatge de vi i música a la Societat l'Amistat; una visita o un dinar al celler Martín Faixó o una ruta històrica per Cadaqués amb tast de vi DO Empordà. Totes les activitats es poden consultar al web www.doemporda.cat.