S'avança la collita de la Poma de Girona per les maltempsades d'abril i juny

Avui ha començat la collita de la poma d'aquesta indicació geogràfica protegida en un acte a la Fundació Mas Badia, a Canet de la Tallada | Dues pedregades durant el mes de juny i les gelades de l’abril han fet disminuïr un 2% les previsions de la collita respecte la temporada 2016/2017

La cantant i compositora Cèlia Pallí, de Torroella de Montgrí, ha estat la convidada a la primera Poma de Girona 2017.
La cantant i compositora Cèlia Pallí, de Torroella de Montgrí, ha estat la convidada a la primera Poma de Girona 2017. | @igppomadegirona
Redacció
07 d'agost del 2017
Actualitzat el 16 d'agost a les 8:53h
La collita de la poma de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona s’ha iniciat avui dilluns 7 d’agost. En un acte a la Fundació Mas Badia, a Canet de la Tallada, la IGP Poma de Girona ha recollit la primera Poma de Girona d’aquest any 2017. La cantant i compositora empordanesa Cèlia Pallí ha apadrinat l’esdeveniment, que ha comptat amb la presència del president de la IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola i el director-gerent de la Fundació Mas Badia, Joan Bonany.
 
Segons ha explicat Joan Bonany, la collita d’enguany “s’ha avançat entre 5 i 8 dies respecte l’any passat” i des de la IGP Poma de Girona preveuen que s’allargarà “fins el mes de novembre”. S’ha començat amb la varietat Gala i s’acabarà amb la Pink Lady.

Degut a les gelades del mes d’abril i a les dues pedregades del mes de juny, aquest any les previsions de collita a les comarques gironines són de 79.530 tones, “un 2% menys que l’any 2016”, quan se’n van recollir 81.310, ha detallat Bonany. Pels mateixos motius, la producció també baixarà un 7% en el conjunt de Catalunya. Amb tot, des de la IGP Poma de Girona preveuen que aquest 2017 tindrà una bona collita de pomes, tan per la xifra com per la qualitat de la fruita. Llorenç Frigola ha assegurat que la collita de la IGP és “molt segura i estable tot i les condicions climatològiques adverses que hi pugui haver”. Joan Bonany hi ha afegit que es tracta d’una producció “propera, sostenible i confiable”. Aquest any està previst que se superi la collita de 2015 que va arribar a les 78.624 tones.
 
Diverses pedregades han malmès part de la producció a Catalunya. En el cas de les comarques de Girona, va passar els dies 28 i 30 de juny. Pel que fa a les quatre varietats característiques del territori, entre tots els productors gironins s’espera collir 27.320 tones (-14% respecte 2016) de Golden i similars; 17.990 tones (+3% respecte 2016) de Gala; 9.890 tones (+12% respecte 2016) de Granny; i 9.860 tones (-11% respecte 2016) de les Vermelles Americanes. En la següent graella (font: Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP)), es poden observar les xifres de producció que hi ha previstes per a les comarques gironines i la comparació amb els anys anteriors i amb les varietats de poma especificades:
 
 
A la següent taula hi consta la producció estimada pel 2017 i les produccions dels anys anteriors. S’observa que en el total de Catalunya, aquest any la collita preveu recollir 284.790 tones de pomes, un 7% menys que l’any 2016. Tot i això, les estimacions d’enguany superen la producció total de fa 2 anys que va ser de 277.770 tones.
 

Pel que fa a la qualitat i les característiques de les pomes d’aquest 2017, “el calibre i nivell de sucres estan dins la normalitat tenint en compte els nivells de quallat obtinguts a la primavera”, ha detallat Joan Bonany. Pel que fa a les varietats bicolors o de coloració vermella, el desenvolupament del color es bo en les varietats de maduració del mes d’agost i primers de setembre. Per exemple, en el cas de les varietats Gala, les pomes presenten un desenvolupament del color molt atractiu.
 

La presentació de la IGP Poma de Giron s'ha fet avui a la Fundació Mas Badia, a Canet de la Tallada. Foto: @igppomadegirona


Exportació

Un 25% de les pomes que es conreen a les 1.700 hectàrees de la IGP Poma de Girona s’exporten arreu del món. Bona part es queden a la Unió Europea a països com Portugal i el Regne Unit. D’altres arriben més lluny, com ara Amèrica Central, Colòmbia i els Emirats Àrabs.
 
Sobre la IGP Poma de Girona

Poma de Girona és una marca paraigua sota la qualificació ‘Indicació Geogràfica Protegida’ (IGP). Aquesta IGP esdevé un vincle entre el producte i el lloc d’origen: Girona. Actualment agrupa 79 socis productors, que representen un total de 1.700 hectàrees productives. Les empreses que agrupen tots els productors i que són les encarregades de la seva comercialització són Girona Fruits, Giropoma Costa Brava i Fructícola Empordà. La zona de producció de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona està situada als camps de les comarques del Baix Empordà, l'Alt Empordà, La Selva i el Gironès en sòls desenvolupats sobre materials recents d'origen fluvial, en una topografia plana, amb una mínima erosió i un drenatge òptim.
 
Les plantacions on es conrea Poma de Girona gaudeixen d'un clima privilegiat influït per la proximitat del mar Mediterrani i els Pirineus. Les temperatures són suaus i fresques, amb contrastos molt marcats entre el dia i la nit, i una humitat relativa i una insolació elevades durant l'estiu. El resultat són unes pomes de color perfecte i amb un alt contingut de sucre.
 
Poma de Girona compta amb unes condicions edafoclimàtiques ideals (bons sòls i bon clima), uns productors per a qui la terra no té secrets, tècnics especialitzats, treballadors qualificats, l'ús de tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, els controls de qualitat estrictes i la implantació de sistemes de traçabilitat. És a dir, té tots els factors que intervenen en la producció de la fruita que fan possible una poma única mereixedora del distintiu d’Indicació Geogràfica Protegida.
 
Cèlia Pallí, la convidada a la primera Poma de Girona 2017

La cantant i compositora Cèlia Pallí, nascuda a Torroella de Montgrí i resident a Toronto des de l’any 2003, ha estat la convidada a la primera Poma de Girona 2017. Pallí ha estat corista i telonera de la també cantant Nelly Furtado i va debutar amb “I’ll be fine”. La seva música és una barreja de sons pop-indie europeus amb influències sud-americanes. Durant la presentació, Pallí ha confessat que “els paisatges de pomers estan lligats a la meva infància” i ha assegurat que “tots els músics anem amb una poma a la motxilla”.