Compte enrere de l'O'Cerdanya 2017: cinc dies de curses d'orientació al cor del Pirineu

El club gironí Aligots Girona hi participarà amb 50 corredors | Els entorns de La Molina i Font-Romeu acolliran del 10 al 15 d'agost una competició internacional inèdita amb proves tant a la Cerdanya com al Capcir

Els orientadors procedeixen, de moment, de gairebé 30 països (uns 250 clubs) i estan repartits entre totes les categories.
Els orientadors procedeixen, de moment, de gairebé 30 països (uns 250 clubs) i estan repartits entre totes les categories. | @ClubCOC
Redacció
07 d'agost del 2017
Actualitzat a les 11:38h

La Cerdanya i el Capcir seran els incomparables escenaris d'aquestes curses d'orientació Foto: @ClubCOC


El Club d'Orientació Catalunya (COC), el Club Cerdagne International Orienteering (CCIO) i el club Côte 66 de Perpinyà s'han aliat per organitzar conjuntament la primera edició de l'O'Cerdanya 2017. Del 10 al 15 d'agost, cinc curses d'orientació (més un entrenament previ) posaran a prova la tècnica i la resistència dels corredors als boscos, pastures i terrenys rocallosos típics dels Pirineus orientals, entre els 1.400 i els 2.400 metres d'alçada.

Les dues primeres proves es disputaran a l'entorn de Font-Romeu i seran puntuables per al Campionat Nacional Francès i per a la lliga O'Pyrene 2017. Les altres tres curses suposaran l'estrena dels nous mapes d'orientació de Fontanals de Cerdanya i de La Molina, cartografiats expressament per a aquesta competició. El programa inclou curses tant de llarga distància (temps del guanyador entre 60 i 80 minuts) com de mitja (entre 30 i 35 minuts):

10/08 - Llac de les Bulloses: entrenament previ (Model Event)
11/08 - La Llagona: llarga distància
12/08 - Sautó: mitja distància
13/08 - Fontanals: mitja distància
14/08 - Fontanals: llarga distància
15/08 - La Molina: mitja distància
Projecció internacional

L'esdeveniment, tot i ser inèdit, ha obtingut un gran èxit de convocatòria des que es van obrir les inscripcions. Un nombre important d'orientadors europeus i d'arreu del món organitzen les vacances i viatges d'estiu en funció del calendari de competicions. I O'Cerdanya s'ha erigit ràpidament com un destí atractiu.

La xifra d'inscrits propera als 2.000 corredors, és tot un rècord de participació per a una prova organitzada a Catalunya. Els orientadors procedeixen, de moment, de gairebé 30 països (uns 250 clubs) i estan repartits entre totes les categories, des d'infants de 10 anys (i menys) fins a majors de 70.

En les categories d'elit (H21 i D21) s'han inscrit més de 40 corredors del rànquing que elabora la Federació Internacional (IOF) i orientadors del top10 estatal i català. El francès Olivier Blanc-Tranchant serà un dels "padrins" de la competició. Per la banda catalana ho serà la barcelonina Ona Ràfols, que acumula 10 títols de campiona d'Espanya en diferents modalitats i és integrant de la selecció estatal, amb la qual ha participat en diversos campionats mundials.

Aligots Girona hi tindrà prop de 50 representants

El club gironí Aligots Girona no ha volgut faltar a la cita, i soón prop de 50 corredors els que hi participaran al llarg de tota la setmana com a mínim a una de les curses. “En el calendari competitiu d'altres països, és habitual trobar durant l'estiu esdeveniments de diversos dies o fins i tot d'una setmana com els 6 dies d’Escòcia, els 5 dies d’Itàlia o els 5 dies de Suïssa, a l'estil d’aquesta O'Cerdanya. També, se solen organitzar paral·lelament al World Orienteering Champhionship que per exemple enguany ha estat a Estònia. La gent que no s’hi ha acostat mai pot adonar-se de com n’és d’important aquest esport arreu del continent, i poder viure-ho des de dins i participar-hi és s una passada” diu Josep Maria Santiago, responsable de difusió dels Aligots Girona.

L'origen

En el calendari competitiu d'altres països, és habitual trobar durant l'estiu esdeve- niments de diversos dies o fins i tot d'una setmana, a l'estil de O'Cerdanya. Sense anar gaire lluny, el 2013 cinc clubs francesos (entre els quals el CCIO i el Côte 66) van organitzar O'Tramontana, una competició de cinc dies al Capcir i Narbona amb una participació de 1.500 corredors. Molts orientadors del COC van col·laborar-hi i d'aquella experiència va néixer la idea d'un esdeveniment cent per cent català.

El COC

El Club d'Orientació Catalunya (clubcoc.cat) és el club degà d'aquest esport a Catalunya (1988) i el que té més federats. Té la seu a Barcelona, i els socis, repartits arreu del país. Entre els esportistes més destacats figuren els germans Ràfols, Biel i Ona, en la disciplina a peu. En orientació en bicicleta de muntanya (BMO), Mònica Aguilera és l'actual campiona del món en la categoria Master 40.

O'Cerdanya serà un gran repte organitzatiu per al COC, però no el primer. Cada any -i ja van 11 edicions- organitza el TIC BCN (Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona): un cap de setmana d'orientació urbana, amb curses pel centre de Barcelona, integrades en el circuit European City Race Tour. La darrera edició va portar a Barcelona 650 corredors de 27 països. La propera es disputarà els dies 4 i 5 de novembre d'aquest any.

Orientació: l'esport de la brúixola

Tot i ser encara un esport amb pocs practicants a Catalunya, les curses d'orientació són una activitat amb molts seguidors arreu d'Europa i especialment als països escandinaus, que en són el bressol. "Córrer i pensar" és la màxima d'aquest esport: una cursa individual contra el rellotge, camp a través i passant per uns controls (fites) en un ordre preestablert amb l'única ajuda d'un mapa i una brúixola. Trobar la millor ruta i fer-la en el mínim temps possible, sense perdre el rumb, és la combinació guanyadora.