Els joves gironins perden la vocació per oficis com fuster, electricista o mecànic

Ho adverteix un estudi de la patronal Foeg, que recomana al Govern "fer-ne promoció" per impulsar-los com ja s'ha fet amb la cuina

Redacció
03 d'agost del 2017
Actualitzat a la 13:38h
Un fuster elaborant mobles, un ofici que sembla que als joves no els atrau.
Un fuster elaborant mobles, un ofici que sembla que als joves no els atrau. | Lluís Vilaró.
Un estudi de la patronal Foeg (Federació d'organitzacions empresarials de Girona) alerta que els joves gironins estan perdent la vocació per oficis com els de fuster, electricista o mecànic. Aquesta és una de les principals conclusions d'un informe fet en el marc del programa 'Jo de gran vull ser com tu'. S'han enquestat més de 600 alumnes de sisè de primària de la demarcació.

Tres de cada deu, a l'hora de muntar una empresa, aposten pel sector de les noves tecnologies (informàtica, videojocs...) i alguns també apunten que volen ser advocats, arquitectes, veterinaris o enginyers. En cap moment, però, esmenten que voldrien crear empreses relacionades amb els oficis tradicionals, subratlla la patronal. Per això, la Foeg recomana al Govern que faci promoció d'aquestes feines, per fomentar-ne les vocacions, com ja es va fer amb la cuina. Cal tenir en compte que les feines artesanals són molt difícils de substituir i són una garantia de futur, diu el president de la patronal, Ernest Plana.

Els alumnes enquestats han participat al programa 'Jo de gran vull ser com tu'. La iniciativa, impulsada per la patronal Foeg conjuntament amb la Generalitat, vol acostar el món empresarial als alumes de sisè de primària de la demarcació. El programa inclou xerrades i visites a diferents empreses.

L'estudi que en deriva parteix, en concret, de 609 enquestes fetes a aquests estudiants. Entre aquells qui es decanten per ser empresaris, un 32,7% escullen sectors específics com la tecnologia (informàtica o videojocs). Alguns, per altra banda, apunten que volen ser advocats, arquitectes, veterinaris o enginyers.

En cap moment, però, esmenten que voldrien crear empreses relacionades amb els oficis tradicionals, com pot ser fuster, electricista o mecànic, recull la Foeg. A partir d'aquí, la patronal subratlla que cal impulsar mesures per fomentar aquestes vocacions entre els joves.

Ja que el Govern ha fet una aposta per la formació dual, cal també fer promoció d'aquests oficis, perquè sinó aquesta iniciativa pot quedar coixa, indica Ernest Plana. I hi afegeix: Cal tenir en compte que les feines artesanals són molt difícils de substituir per robots i són una garantia de futur. En aquest sentit, a tall d'exemple, Plana recorda que un expert que ha treballat amb grans multinacionals va apuntar, en una conferència a l'escola de negocis Eada de Barcelona, que havia recomanat als seus fills que es dediquessin a un ofici.

Família o amistats

A més d'aquesta conclusió, l'estudi de la patronal Foeg també en posa d'altres sobre la taula. Per exemple, que els alumnes coneixen les empreses de la demarcació bàsicament a través de la seva família o amics. I que, evidentment, també saben el nom d'aquelles internacionals que són tendència (com Apple, Nike, Samsung o Sony).

La majoria dels estudiants enquestats també responen que, després de passar pel programa, han après que les empreses no només serveixen per guanyar diners sinó que també aporten riquesa a la societat. Cal destacar que una part important dels alumnes que diuen que no volen ser empresaris tenen aquesta opinió, perquè consideren que tenir una empresa requereix un alt grau d'exigència i suposa una gran responsabilitat, diu Plana. Per això, pensem que cal fomentar al màxim possible la cultura de l'esforç i del lideratge entre les generacions futures, assegura el president de la Foeg.

Les conclusions de l'estudi es faran arribar ara al Departament d'Ensenyament. El programa 'Jo de gran vull ser com tu' s'adreça a nens i nenes d'entre 11 i 12 anys.