Boscos

Sant Hilari Sacalm impulsa els boscos terapèutics amb l'associació Sèlvans

S’ha escollit per a la pràctica dels banys de bosc la roureda de la serra d’Heures

per Redacció, Sant Hilari Sacalm, 3 d'agost de 2017 a les 11:15 |
El bany de bosc que proposa l'associació Sèlvans arrela en una tradició terapèutica molt practicada al Japó. | Xavier Borras.
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A Catalunya s’està configurant una xarxa de boscos terapèutics amb el recolzament de  les Diputacions de Barcelona, Girona i Lleida, la Universitat de Girona i el Patronat de Turisme Girona-Costa Brava. Se cerquen boscos d’alt valor natural que, segons els darrers estudis, aporten uns olis essencials que tenen beneficis terapèutics tant a nivell psicològic com fisiològic.
 

L’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm s’ha proposat impulsar el turisme de salut, l’activitat balneària i la dinamització social i econòmica del municipi.  És per aquest motiu que ha estat treballant amb entusiasme per formar part d’aquesta xarxa de boscos madurs que augmenta l’oferta de salut del municipi. Ara dóna una passa més signant un conveni amb l’Associació Sèlvans per desenvolupar d’una manera eficientment aquesta nova activitat terapèutica. El conveni té per objectiu establir la millor sinergia possible entre l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, que actuarà com a soci actiu i l’associació.
 
Els països que han desenvolupat més aquesta pràctica són Japó, Corea del Sud i Estats Units. Els resultats dels estudis realitzats en aquests països demostren els efectes beneficiosos de les passejades guiades per boscos vells, els anomenats “banys de bosc” (“shinrin yoku” en japonès) en la salut humana. Aquest beneficis són: regulació del nivell de cortisol, que ajuden a reduir l’estrès; disminució de la pressió arterial i de les pulsacions, així com de la glucosa en sang;  increment  significatiu del nombre de limfòcits amb un augment de l’activitat funcional d’aquestes cèl·lules antivirals i una major quantitat de proteïnes anticancerígenes intracel·lulars. Al nostre país s’ha constatat les beneficis d’aquesta pràctica en malalties com la fibromialgia i la millora dels símptomes de la quimioteràpia.
 

L’Associació Sèlvans, que impulsa la creació de la Xarxa de Boscos Madurs, es va fixar de seguida en la riquesa i biodiversitat dels boscos de les Guilleries i, molt concretament, de Sant Hilari Sacalm.  Aquesta associació té per objectiu la conservació del patrimoni forestal singular, així com la valorització dels serveis ecosistèmics dels boscos més madurs, la constatació científica dels beneficis d’aquests en la salut i el benestar de les persones i també la divulgació dels seus valors ecològics, etnològics i socials. Una de les seves línies principals constitueix la creació d’aquests itineraris forestals terapèutics.  A Sant Hilari s’ha escollit per implementar aquesta pràctica la roureda de Serra d’Heures.

 

 

Participació