L'hereu de Víctor Català cedeix el manuscrit original de «Solitud» a l'Escala

El consistori rep en cessió tot el fons de l'escriptora i compra la finca del Clos del Pastor, que ja acull el museu-arxiu de l'autora

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga i l'hereu legal de Caterina Albert, Lluís Albert
L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga i l'hereu legal de Caterina Albert, Lluís Albert | ACN
Redacció
31 de juliol del 2017
Actualitzat a les 16:31h
La preservació del llegat de l'escriptora Caterina Albert, coneguda amb el pseudònim literari de Víctor Català, ha agafat impuls amb l'acord entre l'hereu legal, el seu nebot Lluís Albert, i l'Ajuntament de l'Escala. L'entesa propicia que el consistori rebi en cessió tot el fons de l'escriptora i compri la finca del Clos del Pastor, que acull el jardí modernista i el museu-arxiu de l'autora.

El marmessor i nebot de l'escriptora ha destacat que la d'avui és "una data transcendental", que permet culminar tota una vida dedicada a preservar l'herència de Víctor Català. Albert ha recordat que, després que la seva "tieta" morís sense anar al notari, la família es va posar d'acord perquè el repartiment de l'herència no estronqués el seu llegat.

"Jo tenia el pressentiment que la meva tia confiava en mi perquè fos el seu marmessor", ha explicat. "Per això, em vaig autoimposar aquest deure, i vaig edificar el museu-arxiu a la finca", ha precisat Lluís Albert. El nebot ha recordat que, durant tots aquests anys, s'ha esforçat en què el "llegat documental i artístic" de l'escriptora fos una "font de cultura".

La cessió gratuïta d'un patrimoni "incalculable"

El fons de Víctor Català es composa de dibuixos, pintures, escultures, primeres edicions de la seva obra, llibres d'altres autors dedicats a l'escriptora, fotografies familiars, reculls de premsa, figures de fang i guix, epistolari i manuscrits originals. En destaca, sobretot, el de Solitud, "la joia de la corona", tal i com l'ha anomenat Lluís Albert.
 

El manuscrit original de «Solitud» Foto: ACN


El llegat també té peces arqueològiques vinculades a Empúries. Algunes especialment singulars, com un atuell de vidre romà o una peça de plom amb inscripció indiketa. Part d'aquest fons personal continuarà al museu-arxiu del Clos del Pastor, situat al passeig Lluís Albert, i la resta del llegat es preservarà a l'arxiu històric, que se situarà a l'Alfolí de Sal. Aquí és on hi haurà una sala dedicada permanentment a l'escriptora.

Puga ha subratllat que l'acord "permetrà posar encara més en valor l'obra de Víctor Català i la seva vinculació amb el municipi". L'alcalde ja ha avançat la intenció de convertir part de l'Alfolí "en un centre de difusió i interpretació" de l'obra de Caterina Albert, amb la voluntat d'impulsar, conjuntament amb la UdG, una càtedra dedicada a l'escriptora.

L'acord entre l'hereu legal i l'Ajuntament s'ha signat aquest matí a la sala de plens. A l'acte també hi ha assistit la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra. Serra ha recordat que el de Víctor Català és un "llegat referent de la història social i literària de Catalunya", i ha agraït a la família que l'hagi preservat i pugui formar part "del patrimoni públic", amb un valor "incalculable".
 

Acte institucional de la firma entre l'hereu legal de Caterina Albert, Lluís Albert, i l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga a l'Ajuntament Foto: ACN