Dones i memòria històrica, noves propostes d’ERC-Mes per al nomenclàtor de Girona

La coalició ha registrat cinc noms més que s’afegeixen als que ja havien proposat | Es vol batejar algun espai públic amb el nom de "a les gironines afusellades pel franquisme”

Matilde Sabaté és un dels noms a afegir al nomenclàtor: aquí la veiem, segona per l'esquerra, i son germà Pere Sabaté, primer per la dreta, amb un grup d'amigues.
Matilde Sabaté és un dels noms a afegir al nomenclàtor: aquí la veiem, segona per l'esquerra, i son germà Pere Sabaté, primer per la dreta, amb un grup d'amigues. | @estelnegre.
Redacció
24 de juliol del 2017
Actualitzat a les 12:30h
El grup municipal d’ERC-MES ha registrat cinc noms més per al nomenclàtor de la ciutat, que s’afegeixen als nou que va proposar el mes passat. Maria Mercè Roca ha explicat que “registrem els noms que trobem més interessants dels que anem rebent per part de militants, simpatitzants i amics”. En aquest sentit, els cinc noms nous prioritzen “la memòria històrica i el paper de la dona en la societat”.

La coalició ha registrat una proposta de bateig d’algun espai públic amb el nom de “a les gironines afusellades pel franquisme” per, segons ha explicat Roca, “recordar que la barbàrie autoritària va afectar també a les dones, que sovint queden invisibilitzades en relació als grans personatges masculins”. En el mateix sentit ha recordat que ERC-MES va donar suport al nom de Salvadora Catà, la primera gironina afusellada per la dictadura, i en aquesta línia han proposat un nom nou: Matilde Sabaté Grisó (1904-1940), una mestra fincada a Sils que fou empresonada i executada a Girona, a les tàpies del cementiri de la ciutat. El seu cos va ser llançat a una fossa comuna. “Amb aquest nom volem honrar també als mestres de la República, molts dels quals van ser assassinats per les seves idees”.

ERC-MES també ha proposat el nom de Elisabeth Eidenbenz, fundadora de la maternitat d’Elna; i el de Clemetina Arderiu, destacada poetessa catalana. Per últim, han registrat el nom del pintor gironí Isidre Vicenç, traspassat l’any passat. Maria Mercè Roca ha explicat que “l’Isidre fou un dels artistes que millor sabé plasmar l’ànima de la ciutat, especialment la del seu nucli antic”. També ha recordat que fou una persona compromesa amb els valors republicans i progressistes.

Aquests cinc noms, doncs, s’afegeixen als nou següents que registrà ERC-MES el mes passat: Pere Cerezo (exalcalde de Girona), Lleva del biberó, Alfons Banda (Fundació per la Pau), Jaume Curbet B. (vinculat a l’esport gironí), Jaume Curbet H. (exregidor i expert en seguretat), Teresa Rebull (cantautora i activista), Modest Prats (sacerdot i teòleg), Tomàs Sobrequés (músic) i Albert de Quintana (primer president del Girona FC i Diputat d’ERC durant la República).