Habitatge

Mala maror al Barri Vell de Girona per l'increment dels pisos turístics i la defensa del dret a l'habitatge

Per a la nova plataforma ciutadana «Més barri, menys pisos turístics» "l'aposta per un model de ciutat dedicada al turisme desdibuixa la identitat dels barris" | Ja han entrat al registre de l’Ajuntament un document amb dotze propostes

per Xavier Borràs , Girona, 22 de juliol de 2017 a les 10:46 |
Un dels llençols revindicatius de la nova plataforma, penjat al carrer Pons Martí. | @mesbarrigirona.
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Quan encara no feia quinze dies que es va crear a Girona la nova plataforma ciutadana pel dret a l'habitatge i contra la massificació turística, «Més barri, menys pisos turístics», tot just el passat dimecres 19 de juliol va celebrar al centre cívic del Barri Vell-Mercadal la seva primera reunió —en que van assistir una quinzena de persones— i s'hi va informar que ja s’havia entrat al registre de l’Ajuntament de Girona el document amb dotze propostes fruit de l’assemblea del 27 d’abril passat convocada per tres entitats veïnals: les associacions de veïns de Pedret i del Barri Vell i de l’Associació Cultural Burg Sant Pere de Galligants.

Ja fa temps que el moviment veïnal de Girona es pregunta què hi passa, al barri vell. Els darrers mesos s'ha observat la proliferació de nous habitatges d'ús turístic en diferents carrers del Barri Vell. També, s'ha detectat la compra d'edificis sencers que es dedicaran a aquest tipus de negoci. Això ha comportat que no s'estiguin renovant contractes de lloguer de pisos destinats a l'habitatge permanent i un augment del preu de lloguer que en alguns casos suposa un increment de fins a 400 euros mensuals.

 

A la plaça del Pou Rodó també s'hi han penjat els llençols amb el lema Foto: @mesbarrigirona.


Per als membres de la nova plataforma, "l'aposta per un model de ciutat dedicada al turisme desdibuixa la identitat dels barris". Fets com la desaparició dels comerços de tota la vida, en favor de negocis vinculats a la indústria turística, així com la fuga forçada de veïns i veïnes que no poden afrontar el preu del lloguer "posen en perill els vincles comunitaris construïts durant dècades als barris de Girona".


Aquesta situació —manifesten— entra en contradicció amb el dret a l'habitatge dels veïns i de les veïnes que viuen a la zona del Barri Vell i, de retruc, afecta la resta de persones que habiten la ciutat de Girona.

Des de la Plataforma "+Barri  -Pisos Turístics" volen fer arribar al Govern Municipal les seves reivindicacions i per això  demanen:


1. Una moratòria immediata de llicències per a nous pisos turístics.
2. Que es garanteixi el compliment de la normativa que regula l'activitat d'allotjaments turístics.
3. Que es faci un cens públic de pisos regularitzats, amb identificació a la façana dels edificis.
4. Que se'n contingui la proliferació i que no se superi el 5% d’habitatges de lloguer per barri.
5. Que es faci un debat públic sobre el model de ciutat per abordar la situació de forma consensuada.

La plataforma, que ja té comptes a Facebook i a Twitter.

Les pròximes actuacions de la plataforma se centraran al setembre en la difusió i recollida de suports (s'anuncia un web per a ben aviat) i la presentació d'una moció perquè es debati al Ple de l'Ajuntament.

 

Participació