La comitiva judicial treu mostres d'ungla, de pèl i de dos ossos llargs de les restes mortals de Salvador Dalí

L'operatiu, que s'ha realitzat en quatre hores, ha preservat la intimitat de l'artista

Roda de premsa de la Fundació Gala-Salvador Dalí, aquest matí
Roda de premsa de la Fundació Gala-Salvador Dalí, aquest matí | Europa Press
Redacció
21 de juliol del 2017
Actualitzat a les 10:05h
L'operació per exhumar el cos de Salvador Dalí i extreure mostres biològiques per obtenir l'ADN ha durat quatre hores i s'ha realitzat sense incidents importants i enmig d'una forta expectació mediàtica, amb periodistes d'arreu del món. La comitiva judicial ha arribat cap a un quart de nou del vespre i ha marxat a tres quarts d'una de la matinada.

El procés ha consistit en instal·lar un sistema de bastides i politges per aixecar la llosa d'una tona i mitja. Després, han accedit a la cripta i al taüt segellat amb zenc on descansava el pintor. A les 22.20 han obert el taüt i han començat a treballar amb les restes mortals, després de comprovar que està "ben conservat". Aquesta feina ha acabat a les 23.40.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha explicat que els forenses han recollit mostres del cos per donar compliment a l'exhort dictat pel Jutjat de primera instància 11 de Madrid. Necessiten l'ADN de Dalí per determinar si és el pare biològic de la figuerenca Pilar Abel. Felip també ha detallat que la Fundació vol que les restes extretes tornin altra vegada a Figueres per reconstituir el cadàver del geni surrealista un cop acabi el procés. 

Així també ho reclamarà la Fundacio Gala-Salvador Dalí, que ha explicat a les 8 del matí, abans d'obrir el museu al públic, tots els detalls de l'operatiu. Lluís Pañuelas, secretari general de l'entitat, ha assegurat que s'havia realitzat l'exhumació preservant la intimitat de l'artista. En concret, les mostres extretes han estat restes d'ungles, pèl i dos ossos llargs.

A la zona on s'ha fet l'exhumació s'han pres totes les mesures d'asèpsia i protecció per garantir la correcta manipulació del cos. L'equip forense i la lletrada de l'administració de justícia són els únics que hi han estat presents.

Pel que fa a la intimitat, Pañuelas ha explicat que s'han col·locat dues carpes gegants, una a sobre la tomba i l'altre al lloc on han treballat els forenses. A més, s'han requisat els mòbils a tots els presents.

A l'actuació, hi han estat els membres de la comitiva judicial, tres forenses, quatre persones dels serveis funeraris, els advocats de les parts i representants de la Generalitat, l'Ajuntament, l'Estat i la Fundació. També hi havia personal del museu i agents dels mossos d'esquadra.
 

L'equip forense, sortint del museu Dalí. Foto: ACN


La Fundació Gala-Salvador Dali ha ratificat la seva oposició i el seu "malestar" per l'exhumació, que ha qualificat de molt "agressiva" i ha avançat que sol·licitarà danys i perjudicis per fer front als costos de l'operatiu i a les pèrdues que li ha provocat.

El fet que Dalí estigui embalsamat és una "moneda de dues cares", segons ha explicat el forense que el va embalsamar. "D'una banda permet conservar en més bon estat el cos i trobar més fàcilment mostres d'ossos i dents, però per l'altra el formol pot danyar l'estructura cel·lular i pot fer que treure ADN costi una mica més", ha detallat Narcís Bardalet. Dalí va morir l'any 1989 i, des de llavors, les restes descans a terra, sota la cúpula geodèsica que corona l'edifici.

Judici, el 18 de setembre

L'advocat de Pilar Abel, Enrique Blánquez, també ha estat present a l'exhumació. "És simplement fer la prova, és un fet totalment asèptic", ha assenyalat. El lletrat ha afirmat que la seva representada sí que viu el dia amb nerviosisme. "Això li afecta molt més perquè és la seva vida, està buscant el seu pare, i això sempre causa angoixa", ha dit.

També extrauran una mostra d'ADN a la mare d'Abel. Blánquez ha explicat que és un procediment habitual. "Es fa per protocol, per evitar fraus", ha detallat.

La previsió és que els resultats de les proves d'ADN estiguin enllestits d'aquí a un mes i mig o dos mesos. Blánquez ha exposat que els han de tenir el 18 de setembre, la data fixada per al judici que ha de resoldre la demanda de paternitat. Es farà a Madrid.
 

L'equip forense, sortint del museu Dalí Foto: ACN