Així es farà l'exhumació del cadàver de Salvador Dalí

L'operatiu ha generat un gran expectació, amb periodistes d'arreu del món

Desenes de visitants a la sala on es farà l'exhumació, aquest dijous
Desenes de visitants a la sala on es farà l'exhumació, aquest dijous | ACN
Redacció
20 de juliol del 2017
Actualitzat a les 12:23h
Les restes mortals del pintor Salvador Dalí seran exhumades a partir de les 20 hores d'aquest dijous per la petició d'una jutgessa que ha ordenat obrir la tomba amb la finalitat d'extreure material biològic i comprovar la suposada paternitat que reivindica la vident de Figueres Pilar Abel.

Fruit de la demanda de prova de paternitat de la figuerenca, el Jutjat de Primera Instància 11 de Madrid n'ha ordenat l'exhumació, malgrat l'oposició de la Fundació Gala-Salvador Dalí que va recórrer l'ordre amb diferents al·legacions, com la interferència amb l'activitat del museu, que per aquestes dates acull 4.000 visitants diaris.

Finalment, la jutgessa ha acceptat part del recurs, i ha previst iniciar el procés un cop tanqui el museu a partir de les 20 hores, quan s'espera l'arribada de la comitiva judicial, si bé calculen que l'exhumació es produirà de matinada. 

L'exhumació ha generat una gran expectació. Des de primera hora del matí, hi ha una gran quantitat de periodistes d'arreu del món desplaçats al museu.

Per desenterrar les restes mortals, és necessari retirar una llosa d'una tona i mig de pes sota la qual descansa el cadàver embalsamat de Salvador Dalí al Teatre-Museu de Figueres. Es farà amb un sistema de politges, tal com es va fer fa 28 anys.
 
Recentment, l'embalsamador del geni empordanès, el forense Narcís Bardalet, ha advertit sobre la dificultat d'aconseguir ADN de l'artista. Els metges forenses extrauran el material biològic sota la cúpula del museu en la qual es troba enterrat, i no està previst que el cos es traslladi fora de l'espai, propietat de l'Ajuntament de Figueres i declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat.

Secretisme i intimitat

De moment, no han transcendit massa detalls de l'operatiu. Es calcula, però, que fins a mitjanit no es podrà accedir al cos del pintor. 

L'actuació es portarà amb la mes absoluta intimitat, a porta tancada i amb molt poca gent. Els periodistes no hi tindran accés i la Fundació Museu Dalí ha convocat una roda de premsa per aquest divendres, a les 8 del matí, abans no s'obri el museu.

A més, es taparà la cúpula amb carpes per evitar que es facin fotografies, tant a peu pla com amb drons

Sense informe tècnic 

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va reclamar la passada setmana a la Fundació Gala-Salvador Dalí, que gestiona el llegat del pintor, una descripció de les intervencions tècniques necessàries per procedir a l'exhumació.

Felip va dir que seria necessari un informe de la comissió de patrimoni cultural de la Generalitat, ja que l'espai que acull les restes de Dalí està declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, encara que no s'ha arribat a produir la petició formal d'un informe als tècnics patrimonials de la Generalitat.

La presumpta fila no serà a Figueres

Pilar Abel, la presumpta filla de Dalí va ser citada dimarts passat per extreure una mostra de saliva, per la qual cosa va acudir a l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Madrid, on aquest dimecres va celebrar una roda de premsa, i no té previst ser a la ciutat gironina durant el procediment.

La demanda de Pilar Abel es dirigeix al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, ja que el pintor empordanès va deixar com a hereu l'Estat, i contra la Fundació Gala - Salvador Dalí, administradora del seu patrimoni.

Les proves genètiques hauran d'aclarir si el que diu Abel és veritat o no. Aquesta figuerenca nascuda l'1 de febrer de 1956 assegura que la seva mare i el pintor van mantenir una relació clandestina quan la dona treballava a Cadaqués d'assistenta per a uns amics de la família Dalí. Tot es va mantenir en secret fins que la seva àvia paterna (la mare de l'home que li va donar els cognoms) li va confessar que era filla de l'artista. Una informació que li va confirmar la seva mare. "Jo lluito per la meva mare, ella em dona forces", assegura.

La tomba de Salvador Dalí Foto: ACN