Anticorrupció assumeix la investigació sobre Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa)

L'informe de l'Agència Tributària assenyala que Girona S.A. ha facturat 400.000 euros l'any a Agissa de forma "totalment arbitrària" | L'afer Agissa ja va provocar una picabaralla a l'últim ple de l'Ajuntament de Girona

 L'exconseller delegat d'Agissa, Narcís Piferrer, sortint dels Jutjats de Girona
L'exconseller delegat d'Agissa, Narcís Piferrer, sortint dels Jutjats de Girona | ACN.
ACN / Nació Girona
17 de juliol del 2017
Actualitzat a les 20:07h
La fiscalia anticorrupció ha assumit la investigació sobre les suposades irregularitats a l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa). El Jutjat d'instrucció 2 de Girona instrueix el cas contra l'exconseller delegat Narcís Piferrer i l'actual directiu Xavier Ballell per un presumpte delicte d'apropiació indeguda perquè sospiten que han enriquit el soci privat de la societat, Girona S.A., en detriment de la part pública. Tal com ha avançat la Cadena SER, un dels fiscals que investiga el cas 3%, José Grinda, s'encarregarà a partir d'ara de la investigació d'Agissa. La seva designació arriba després que un informe de l'Agència Tributària estableixi vincles entre Girona S.A. i societats investigades en el cas 3%, com AMR Publicitat o Concerts Estudio.

Picabaralla a l'Ajuntament de Girona pel cas Agissa

Precisament, al darrer ple de l'Ajuntament de Girona, el passat 10 de juliol, l'afer d'Agissa va provocar una picabaralla entre la batllesa Marta Madrenas i els regidors Lluc Salellas (CUP) i Martí Terés (ERC) quan Madrenas va dir que feien "hiperventilació" davant de la rigorositat amb què actua l'equip de govern i els serveis tècnics del consistori en relació amb l'informe d'intervenció sobre Agissa, en què s'ha detectat suposades irregularitats.

Salellas es va mostrar força vehement davant la passivitat del consistori i va reclamar a l'alcaldessa que exigeixi la dimissió de l'actual conseller delegat, Xavier Ballell. "Estic parat de veure com l'Ajuntament ha arribat a reescriure la història per a la seva comoditat", va dir el regidor cupaire, que va criticar al PDeCAT i el PSC d'haver oblidat que tant l'actual conseller delegat Xavier Ballell, com l'anterior, Narcís Piferrer, estan imputats als jutjats.

Per la seva banda, el regidor Martí Terés (ERC) va lamentar que la comissió d'investigació impulsada al voltant de l'empresa mixta es tanqués en fals i que, més enllà de la feina tècnica d'encarregar nous informes, no hi hagi més compromís per part del PDeCAT i del PSC. "Ens trobem davant d'un 'totum revolutum' —va dir Terés— amb males pràctiques que poden derivar en responsabilitat penals… És que l'equip de govern només actuarà si hi ha delicte? La situació no és prou greu com per emprendre algun altre tipus d'actuació?"

Les suposades irregularitats

Les suposades irregularitats comeses en la gestió de l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter està ara en mans de la fiscalia anticorrupció. El jutjat d'instrucció 2 de Girona va obrir diligències per un delicte d'apropiació indeguda i va prendre declaració com a investigats a l'exconseller delegat, Narcís Piferrer, i a l'actual conseller delegat, Xavier Ballell, que abans havia ocupat el càrrec de director tècnic. Sospiten que els dos directius van maniobrar per enriquir el soci privat, Girona S.A., a costa d'Agissa.

Un informe de l'Agència Tributària, a més, estableix vincles entre Agissa i empreses investigades en el cas 3% com AMR Publicitat o Concert Estudios. De fet, el fiscal que assumeix el cas és precisament José Grinda, un dels investigadors de la trama corrupta.

En concret, l'informe detecta que entre el 2010 i el 2015 Girona S.A. (la societat privada que té el 80% d'Agissa) va fer compres a AMR Publicitat per imports superiors als 20.000 euros i que hi ha factures per a l'adquisició de lots de nadal, pernils o caixes de vi. A Concerts Etudios hi van efectuar compres de 30.000 euros el 2009 i 20.000 el 2011. L'informe recorda que l'empresa es va encarregar de l'organització del festival Jardins de Cap Roig i apunta, a més, que hi ha factures que podrien ser per la compra de nombroses entrades.

Dividends irregulars

La investigació de l'Agència Tributària ressalta que Girona S.A. i els tres ajuntaments que conformen la societat s'han repartit, any a any, uns dividends de forma irregular i sense tenir en compte els beneficis reals d'Agissa. En aquest sentit, conclou que han descapitalitzat la societat pública.

L'informe exposa que Girona S.A. cobrava cada any 400.000 euros en forma de factura per uns serveis que no prestava. Els imports facturats per Girona S.A. a Agissa per import de 400.000 euros per són absolutament desorbitats i en algun cas no es correspon a la prestació de cap servei, afirma l'informe.
 
Si Agissa no hagués pagat a Girona S.A. i als ajuntaments, de manera simulada, uns dividends desorbitats per import de milions d'euros, Agissa no tindria un deute ni de 0 ni de 3 MEUR, sinó que tindria un net patrimonial molt superior als 10 milions d'euros (MEUR), apunta l'informe.

De fet, l'Agència Tributària recorda que Agissa va haver de recórrer a un crèdit (que li va concedir Girona S.A.) de 3,75 MEUR i afirma que el motiu de sol·licitar diners era continuar fer front al pagament dels dividends..

A més, l'Agència Tributària exposa que dels 400.000 euros que Girona S.A. ingressava anualment, només s'ha acreditat la prestació de serveis per poc més de 100.000 euros. També indica que Girona S.A. cobrava 50.000 euros anuals per la suposada feina d'un director de serveis quan aquesta funció fa més de 20 anys que la desenvolupa personal propi d'Agissa.

Amb aquestes maniobres financeres, continua detallant l'informe, Agissa només ha declarat uns beneficis d'uns 100.000 euros quan el benefici real abans d'impostos des de fa molts anys és superior al milió. La major part dels diners han estat detrets d'Agissa per Girona S.A. i, una part, pels ajuntaments, exposa la investigació.

En conseqüència, l'Agència Tributària destaca que al llarg dels anys s'han fet nombroses apujades de les tarifes de l'aigua sobre una base fictícia: que d'acord a la comptabilitat d'Agissa el servei de distribució d'aigua era suposadament deficitari.

Segons conclou l'informe, els ingressos d'Agissa entre els anys 2009 i 2015 són d'uns 8,5 MEUR però els seus llibres comptables indicaven que o bé tancava els exercicis amb pèrdues o amb un benefici mínim. Aquesta deducció no és correcta perquè deriva fonamentalment de la comptabilització de despeses com a partides, afegeix.

En paral·lel, l'Agència Tributària destaca que durant el mateix període 2009-2015 Girona S.A. ha tingut ingressos d'entre 1,6 i 1,8 MEUR. Per la prestació d'una petita part dels serveis que li havia subcontractat Agissa, resulta que Girona S.A. obté un benefici molt superior en termes absoluts i immensament superior en termes relatius al que ha obtingut l'empresa mixta, diu l'informe.

Despeses particulars

L'informe també analitza la comptabilitat de Girona S.A. i destaca que l'empresa ha comptabilitat com a despeses una sèrie de partides de cents de milers d'euros que en realitat corresponen a despeses particulars de Narcís Piferrer, de Joan de Llobet i d'altres membres del consell d'administració. L'Agència Tributària afirma que De Llobet, membre del consell d'administració de Girona S.A. i durant uns anys també d'Agissa, hauria detret de manera irregular un import superior al milió d'euros.

En total, conclou que dels 22 proveïdors que figuren declarats l'any 2012 (l'any que està investigant el jutjat) només un està relacionat directament amb l'adquisició de béns o prestacions de serveis necessaris per a la seva activitat.