El Museu Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols serà un fet l'any 2020

La baronessa Thyssen i l’Ajuntament acorden la cessió gratuïta dels quadres que estaran exposats al Museu | Unes 130 obres hi podran ser permanentment exposades | Del 16 de juliol al 15 d’octubre a l'Espai Carmen Thyssen s'hi exposa "Un món ideal", amb obres de Van Gogh, Gauguin, Vasarely i Pissarro

per Redacció , 15 de juliol de 2017 a les 21:02 |
Foto de família després de signar l'acord, amb la baronessa Thyssen i l'alcalde Carles Mota al mig. | Ajuntament.
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després de mesos de negociacions i gestions, l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols Carles Motas i la baronessa Carmen Thyssen han acordat la cessió de les obres de pintura catalana que formaran el fons pictòric i artístic del futur Museu Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols.  Aquest fons permetrà disposar d’una pinacoteca de gran rellevància, que serà referent indiscutible a Catalunya, sobretot de pintura dels segles XIX i XX, i Sant Feliu de Guíxols hi tindrà un paper essencial. Així ho han expressat conjuntament en la roda de premsa de presentació de l’exposició “Un món ideal”, que comença del 16 de juliol al 15 d’octubre a Sant Feliu de Guíxols, i porta peces de Van Gogh, Gauguin, Vasarely i Pissarro, els quals interactuen amb molts pintors catalans.

Referent a la cessió, a la roda de premsa s’ha explicat que serien unes 130 obres les que poden estar permanentment exposades a Sant Feliu. La baronessa ha estimat en 400 les obres que té la col·lecció de pintura catalana, i que, tal com ha expressat, “aniran a Sant Feliu”. Algunes de les peces que s’han esmentat són "La catedral dels pobres", de Joaquim Mir, així com obra de Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Ramon Martí Alsina, peces d'Urgell, Eliseu Meifrén, i també obres de Josep Amat, entre altres.


La cessió es fa gratuïtament per un termini de 20 anys. Disposar d’aquest acord fa que es vagi molt més enllà en el projecte, i ara ja es concreten definitivament la durada de les obres de construcció del museu al Monestir de Sant Feliu, acotada en uns tres anys, (es preveu obrir al 2020) i es valora el pressupost total de fer el museu en sis milions d'euros.
 

L’alcalde Carles Mota i la baronessa Thyssen han segellat l'acord amb un petó d'amistat. Foto: Ajuntament.


És un acord llargament esperat, i que neix del treball intens que porta, des de fa mesos, l'Equip de Govern de Sant Feliu de Guíxols, amb la baronessa. A partir d'aquest acord, es parla ja definitivament de "passos en ferm" i de "realitats palpables”.

No només es concreten els quadres que formaran part del fons d'aquest futur museu, sinó que es formalitzen ja tots els terminis per posar-lo en marxa. Així, quant a obres de construcció (al monestir) ja es concreten les obres de construcció del museu, acotada com a límit al 2020, i es valora el pressupost total, de sis milions d'euros, del qual l’Ajuntament pot assumir-ne la pràctica totalitat, per bé que espera que hi hagi aportacions d’altres administracions “davant d’un projecte de tal magnitud”, ha expressat l’alcalde Carles Motas. Per l’alcalde, disposar d’aquest acord permet fer un pas de gegant, “ja que es desencadenen totes les accions futures del Museu de Sant Feliu de Guíxols”, com el finançament i els terminis. Tal com diu, "ara ja sabem el volum de quadres que formaran part del Museu de Sant Feliu, ja tenim tancats els calendaris de feina, les vies de finançament i tenim l’acord de cessió, cosa que fins ara no teníem. Cap altre govern local, fins al moment, tenia aquesta realitat tan avançada i acordada, cosa que permet tirar endavant el projecte on ja no es parla de coses hipotètiques, sinó de fets reals".


Countdown from Espai Carmen Thyssen on Vimeo.

 
Pel que fa a l'exposició d'aquest any, es tracta de la sisena mostra temporal de l’Espai Carmen Thyssen on, per primer cop en una exposició, Vincent Van Gogh i Modest Urgell parlen de tu a tu.

 Integrada per una cinquantena de quadres, "Un món ideal, de Van Gogh a Gauguin i Vasarely. Col·lecció Carmen Thyssen" vol posar de relleu  la humanització d’un art que busca la bellesa, no només en la composició, sinó també en l’ànima del paisatge que envolta el ser humà.

 El recorregut presenta tres maneres de mirar, observar i interpretar el món: l'objectivitat del naturalisme, l'estudi lumínic dels impressionistes i l'experimentació d'un nou ordre des de l'art d'avantguarda.

Més enllà de la simple contemplació dels quadres,  Un món ideal, de Van Gogh a Gauguin i Vasarely  convida l’espectador a descobrir  la diferència entre realitats habitades i realitats desitjades gràcies,  també, al diàleg entre les obres.

 Un dels atractius de la col·lecció Carmen Thyssen és que permet reunir i contrastar —en una mateixa sala— artistes que en cap  museu comparteixen espai. Així, Van Gogh, Pissarro, Gauguin, Sisley... es tutegen amb Rusiñol, Regoyos, Sunyer, Matilla , Urgell o Madrazo.

A més, la sisena temporada del centre d’art guixolenc presenta —des de  Ramon Martí Alsina fins a Maria Girona—, una quinzena de quadres que no han participat mai en cap exposició.

La selecció de les peces, que provenen del Museo Thyssen-Bornemisza de Madrid i del Museo Carmen Thyssen Málaga, continua amb la dinàmica de treballar i potenciar l'art català, un dels objectius de l'Espai Carmen Thyssen.

 

Participació