L'Ajuntament de Figueres veu «impossible» l'exhumació de Dalí el 20 de juliol

El consistori recorda que cal un projecte d'obra per aixecar la llosa d'una tona i mitja que hi ha sobre la cripta i s'ha de fer amb grua | L'alcaldessa envia una petició al jutjat perquè aturi l'exhumació

La suposada filla de Dalí, Pilar Abel, i el seu advocat, abans de fer-se les proves d'ADN
La suposada filla de Dalí, Pilar Abel, i el seu advocat, abans de fer-se les proves d'ADN | ACN
Redacció
13 de juliol del 2017
Actualitzat a la 13:12h
L'Ajuntament de Figueres veu "impossible" exhumar el cos de Salvador Dalí el 20 de juliol per problemes tècnics. L'alcaldessa, Marta Felip, ha recordat que l'edifici del Teatre-Museu on hi ha enterrat el pintor és de propietat municipal i, a més, està protegit. "Qualsevol intervenció que s'hi vulgui fer requereix el vistiplau de Patrimoni", ha detallat.

Felip creu que no hi ha temps per elaborar un projecte d'obra i aconseguir tots els permisos per aixecar la llosa d'1,5 tones que hi ha sobre la cripta on descansen les restes del geni surrealista perquè li puguin agafar mostres d'ADN. Segons l'alcaldessa, aquesta intervenció s'hauria de fer amb grua. "Salvador Dalí no està enterrat en un nínxol comú, sinó en una tomba que no és de fàcil obertura i que requereix realitzar obres", afegeix Felip. Per això, han enviat una petició al jutjat perquè aturi l'exhumació i al·lega que tot el procediment no estarà a punt per a la data fixada.

L'Ajuntament respon així a l'ordre del Jutjat d'Instrucció Número 11 de Madrid que porta el cas de la presumpta filla del geni del surrealisme, que es va sotmetre a unes proves d'ADN a l'Institut de Toxicologia de Madrid aquest dimarts. Segons va explicar, persegueix "esclarir la veritat". La seva lluita personal obligarà a fer les mateixes proves a la seva mare (que té 87 anys i es troba a una residència a Figueres).

Tot es remunta ara fa dues setmanes, quan el Jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid va ordenar exhumar el cadàver del pintor per extreure'n mostres d'ADN i comparar-les amb les d'Abel i la seva mare. Segons la interlocutòria de la jutgessa-magistrada María del Mar Crespo és "necessari" obtenir l'ADN de les despulles de l'artista perquè no hi ha "altres restes biològiques o personals".

La Fundació Gala-Salvador Dalí ja ha interposat un recurs per evitar obrir la tomba del pintor per buscar restes biològiques. "Estic en el meu dret de saber qui soc, jo no vaig en contra de ningú", ha manifestat Abel, que va sostenir que no es mou per una ambició econòmica sinó que vol posar fi a un litigi que fa més de deu anys que dura.

Les proves genètiques hauran d'aclarir si el que diu Pilar Abel és veritat o no. Aquesta figuerenca nascuda l'1 de febrer de 1956 sosté que és filla del geni del surrealisme. Segons argumenta, la seva mare i el pintor van mantenir una relació clandestina quan la dona treballava a Cadaqués d'assistenta per a uns amics de la família Dalí. Tot es va mantenir en secret fins que la seva àvia paterna (la mare de l'home que li va donar els cognoms) li va confessar que era filla de l'artista. Una informació que li va confirmar la seva mare. "Jo lluito per la meva mare, ella em dona forces", assegura.