Frit Ravich instal·la la planta fotovoltaica més gran de Girona

La nova instal·lació d'autoconsum, que està situada sobre la coberta de 7800 m2 d’una de les naus que l’empresa té a Maçanet de la Selva, produirà 620.893 kWh/any

Vista aèria de la instal·lació fotovoltaica a la planta de Maçanet de la Selva, amb 1.584 mòduls policristal·lins.
Vista aèria de la instal·lació fotovoltaica a la planta de Maçanet de la Selva, amb 1.584 mòduls policristal·lins. | Endesa.
Redacció
12 de juliol del 2017
Actualitzat a la 13:19h
Frit Ravich, fabricant de patates, esnacs, fruits secs, compta, des de fa pocs dies, amb una nova planta fotovoltaica dissenyada expressament per Endesa, la més gran en configuració d’autoconsum de la demarcació de Girona. Els panells —1.584 mòduls policristal·lins— s’han col·locat a la coberta d’una de les instal·lacions recentment construïdes a la seu central de l’empresa, a Maçanet de la Selva, i ocupen una superfície total de 7.800 m2. Gràcies a aquesta instal·lació es generarà més energia neta i renovable, que serà utilitzada a la mateixa planta per a il·luminació, climatització i maquinària del centre logístic.
 
Amb aquesta ja són tres les plantes fotovoltaiques que Endesa ha instal·lat a Frit Ravich i s’ha encarregat de dissenyar un sistema fotovoltaic a mida adequat a les característiques de l’empresa beneficiària, tenint en compte la seva corba de consum i de manera que es maximitzi la generació d’energia, alhora que s’integri arquitectònicament a l’espai determinat. A més de l’assessorament, la Companyia elèctrica també n’ha executat la construcció i la legalització i en farà el manteniment periòdic i el monitoreig de la planta a distància per a la detecció precoç d’incidències que poguessin produir-se, mentre que la inversió l’ha aportat la mateixa Frit Ravich.
 
Totes tres instal·lacions sumen una potència de 622 kWp, convertint-se així en un referent en producció d’energia fotovoltaica del sector alimentari. En concret, la nova i singular instal·lació compta amb una potència pic màxima de 435 kWp en les hores de màxima insolació i 360 kW de potència nominal, és a dir, de l’equip elèctric que transforma l’energia generada pels panells en apta pel consum. Així es cobreix al 100% la capacitat de l’equip durant el màxim de temps possible.
 
D’altra banda, la producció anual d’aquests nous panells fotovoltaics s’estima en 620.893 kWh/any. Això permetrà reduir la petjada de diòxid de carboni fins als 70.782 quilos de CO2 a l’any, l’equivalent al consum energètic anual –en llum i gas– de 40 llars on hi visquin quatre persones, on el què és al mateix, de 268.601 quilòmetres recorreguts amb un vehicle utilitari estàndard, el què representa la capacitat d’absorció de 2.621 arbres. Alhora, també farà un important estalvi energètic basat en el consum d’energia i potència i comptant que un 95% de la seva producció serà en la modalitat d’autoconsum.
 

La producció anual d’aquests nous panells fotovoltaics s’estima en 620.893 kWh/any. Foto: Endesa.

 
L’energia solar fotovoltaica
 
L’energia renovable que s’obté del sol –inesgotable, silenciosa i no tòxica– s’aconsegueix a partir dels rajos que arriben als panells solars. Aquests, estan compostos de diverses cèl·lules fotovoltaiques fabricades amb materials semiconductors, que són les responsables de transformar la llum del sol en energia elèctrica útil per al consum.
 
El sol produeix molts tipus de partícules, però a l’hora de generar energia solar només són necessaris els fotons. Quan aquests incideixen en les plaques solars s’alliberen alguns dels electrons que formen els seus àtoms i, d’aquesta manera, s’aconsegueix generar corrent elèctrica. De fet, cada cèl·lula fotovoltaica genera poca quantitat d’energia, però quan se suma tota l’energia produïda per moltes cèl·lules, i es condueix mitjançant fils conductors al propi panell, el resultat és una corrent elèctrica que permet satisfer plenament les necessitats energètiques.
 
A més no produeix residus que hagin de ser processats, i en zones com la península ibèrica, amb nombroses hores de sol durant el dia, és la millor alternativa a les fonts d’energia procedents de combustibles fòssils.