Els ecologistes empordanesos demanen suport per a no desaparèixer

Condemnen la Institució Alt Empordanesa per a l’Estudi i Defensa de la Natura (IADEN) a pagar les despeses dels judicis que van fer en nom de la plataforma No a la MAT | La campanya "La justícia ens reMATa" vol recaptar un mínim de 17.600 euros per fer-hi front

Redacció
12 de juliol del 2017
Actualitzat a les 10:54h
Uns activistes en contra de la MAT, penjats dalt de la torre de Fellines, al Gironès, el 12 de juny de 2014.
Uns activistes en contra de la MAT, penjats dalt de la torre de Fellines, al Gironès, el 12 de juny de 2014. | Carles Palacio.
La Institució Alt Empordanesa per a l’Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN) ha fet una crida urgent ala població, amb la campanya La justícia ens reMATa, per fer front a les despeses dels judicis que es van fer contra la línia de molt alta tensió (MAT) —un mínim de 17.600 euros— a nom de l'entitat ecologista en representació de la plataforma ciutadana No a la MAT.

Quan la societat civil es mobilitzava en contra de la MAT amb manifestacions multitudinàries a Girona, la Jonquera, Perpinyà, Barcelona, París i Brussel·les, la plataforma No a la MAT va decidir denunciar el projecte també via contenciós administratiu per les següents raons:  

— Per la fragmentació del traçat i conseqüentment l’estudi d’impacte ambiental del projecte no correspon al real
— Per la manca de propostes d’alternatives
— Per la vulneració del dret de participació de la ciutadania segons el conveni d’Aarhus
— Per la denegació de la pràctica pericial sobre els danys dels camps electromagnètics en el cas del procediment de la subestació de Santa Llogaia.

No a la MAT, que és una plataforma d’entitats i persones de tot el territori afectat, necessitava una entitat jurídica per presentar les denúncies, la IAEDEN-Salvem l’Empordà va posar el seu nom i NIF. Per això, ara han de pagar les costes que el jutge ha decidit adjudicar-los.

La justícia els castiga per defensar el territori. A més de desestimar els seus arguments, ara els jutges els condemnen a pagar les despeses d’aquests judicis —als advocats de l’Estat i de Red Eléctrica Española— per un import, pel cap baix, de 17.601,20€. Aquesta injustícia condemna a mort l'entitat ecologista.
 


Procediments judicials i despeses a pagar

 
Projecte a judiciA qui pagarImport
Ramal Riudarenes-FarnersEstat
REE
1.760€
2.620,60€
Subestació Santa Llogaia d’Àlguema-1a instànciaEstat
REE
1.760€*
2.620,60€*
Subestació Santa Llogaia d’Àlguema-recurs de cassacióEstat
REE
2.000€
2.420€
Tram Bescanó-Santa Llogaia d’ÀlguemaEstat
REE
2.000€
2.420€
Recursos judicials i campanya recaptació La justícia ens reMATa 1.400€
TOTAL 19.001,20€
 













IAEDEN-Salvem l'Empordà entenen aquesta condemna com un castig polític i exemplar, ja que en cap altre recurs judicial perdut han hagut de pagar les costes dels advocats oposats. Tampoc no els han pagat mai a ells en els casos que han guanyat.

Per què ara, per què amb la MAT?

A més del mínim de 17.600€ de les condemnes, han de cobrir les despeses dels recursos que presenten en contra aquesta decisió judicial i els materials de la campanya de recaptació.

Encara tenen l’esperança que, gràcies als recursos, les quantitats de les condemnes es puguin reduir. En el cas que es recapti més diners dels que els acabin imposant, els destinarien, en un procés transparent, a campanyes en defensa del territori de la IAEDEN-Salvem l’Empordà o d’altres entitats.

Tot just han acabat la campanya Som Empordà que tenia com a objectiu cobrir les despeses de funcionament de l’entitat. Ara, aquestes condemnes de les costes judicials arruïnen l’èxit de la campanya i posen en risc el futur de l’entitat.

No volen acceptar la possibilitat que per culpa d’aquestes condemnes, la IAEDEN-Salvem l’Empordà pugui deixar de defensar el territori.

+ informació

Vegeu el quadre resum de la situació jurídica.
 

La campanya per recollir fons per fer front a les despeses de defensa de la plataforma No a la MAT, es va presentar ahir a la seu gironina del Col·legi de Periodistes. Foto: @IAEDENSalvemEmp