L'edifici on el Govern traslladarà la coordinació dels Bombers a Girona «no és segur», segons UGT

Comandaments del cos creuen que ubicar la sala de control d'emergències a l'antic hospital de Santa Caterina implica "un risc molt greu" | El sindicat alerta que l'equipament no reuneix "cap de les condicions imprescindibles" i recorda que el pàrquing es va inundar divendres

Un cotxe dels Bombers negat per l'aigua al pàrquing del complex de Santa Caterina, a Girona
Un cotxe dels Bombers negat per l'aigua al pàrquing del complex de Santa Caterina, a Girona | NacióDigital
Redacció
03 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:10h
Comandaments dels Bombers de la Generalitat a la regió de Girona denuncien que el Govern vol traslladar el centre de coordinació d'emergències a un edifici que no està "ben condicionat". En un comunicat, UGT alerta que l'equipament "no és segur". Actualment, la sala de control es troba al parc dels Bombers de Girona, però la delegació de la Generalitat a la demarcació té previst ubicar-la a l'edifici de Santa Caterina, un gran complex situat al cor de la ciutat on també hi ha les dependències oficials del Govern, oficines d'atenció al ciutadà i espais oberts al públic.

Segons les fonts dels comandaments del cos consultades per NacióDigital, l'antic hospital de Santa Caterina no compleix cap de les condicions "mínimes exigibles" per acollir la sala de control d'emergències. Recorden que els centres de coordinació han d'estar lluny dels nuclis urbans, ben comunicats i amb capacitat per funcionar de manera autònoma. "L'edifici de Santa Caterina no reuneix cap d'aquestes característiques imprescindibles", insisteixen les mateixes veus. Des del seu punt de vista, dur a terme el trasllat seria "perillós".

Els bombers avisen que tenir la sala de comandament al centre de Girona pot dificultar la sortida dels vehicles d'emergència i comportar "molèsties" als veïns. A més, subratllen que l'edifici no està dotat dels serveis "imprescindibles" que necessiten els bombers, com ara sales per tractar i guardar aliments, menjadors o sales de descans. "Un parc de Bombers funciona les 24 hores, però el complex de Santa Caterina no contempla altres activitats que no siguin bàsicament les administratives", remarquen les fonts consultades.

En el comunicat, UGT recorda també que els edificis governamentals i administratius són "més vulnerables" a atacs terroristes i, per això, creu que ubicar la sala de control en un equipament d'aquestes característiques suposaria un "risc" afegit. El sindicat alerta que "qualsevol aturada aliena a l'activitat dels Bombers a l'edifici implicarà parar el funcionament de la resposta operativa i d'emergències" a tots els territoris coberts per la regió de Girona, que va molt més enllà de la mateixa ciutat i les poblacions del voltant.

Un pàrquing inundat

Aquest divendres, a més, el pàrquing del complex va quedar completament inundat per la tromba d'aigua que va caure sobre Girona. Els comandaments consultats per aquest diari creuen que aquesta és "una nova evidència" que l'edifici no pot acollir la sala de control dels serveis d'emergències. "Per sort, en aquell moment al garatge només hi havia un cotxe dels Bombers aparcat, però n'hi hauria pogut haver molts més que estarien inutilitzats", indiquen. És més: traslladar la coordinació a l'edifici implica ubicar-hi també el cap de guàrdia, "el màxim responsable de la regió d'emergències". "Si el seu cotxe queda bloquejat per l'aigua, ell també", subratllen.
 

El pàrquing del complex Santa Caterina de Girona completament negat d'aigua. Foto: NacióDigital


Una bateria de "despropòsits" que, segons els bombers crítics amb el trasllat, hauria de conduir el Govern a "reconsiderar" la seva posició. Des del cos tampoc veuen "justificat" el trasllat del centre de control i creuen que és una decisió "política". Els comandaments consultats recorden que totes les sales de coordinació de Catalunya estan vinculades a un parc de Bombers. "A hores d'ara no hem contrastat ni vist cap informe justificatiu, però el Govern segueix endavant", denuncien des del cos.

 

L'aigua va inundar, fins i tot, l'interior del vehicle dels Bombers. Foto: NacióDigital