El TAV a Girona (i 3)

El TAV a Girona: les promeses incomplertes nou anys després

Les obres de l'alta velocitat executades per Adif han deixat un reguitzell d'incompliments i greuges

Aquest diumenge, els veïns farà 10 mesos que es manifesten el dia 18 de cada mes per reclamar la fi dels treballs, penjant crespons negres a les tanques que envolten les obres

El TAV a Girona: els orígens d'una història interminable

, Girona | 18/06/2017 a les 08:02h
Arxivat a: Municipis, esquerdes, desperfectes, tren d'alta velocitat, TAV Girona, TGV, estació, veïns de Sant Narcís, tren convencional
En Roger Zobl observa, des del balcó del seu pis, un tren de rodalies que arriba a Girona. | Adrià Costa
Tercera i última part del reportatge que repassa el projecte ferroviari de Girona: el que havia de ser en un principi i el què ha acabat sent. Ara toca fer una ullada als principals incompliments i greuges que les obres de l'alta velocitat executades per Adif han deixat a la ciutat. Aquest diumenge, els veïns farà 10 mesos que es manifesten el dia 18 de cada mes per reclamar la fi dels treballs, penjant crespons negres a les tanques que envolten les obres.
 
III part: Les promeses incomplertes

Anna Pagans, Isabel Salamanya, Carles Ribas, Martí Carreras, Xavier Reyner i la resta de veïns tenen visions molt diferents sobre el desenvolupament del projecte ferroviari i les seves conseqüències, però coincideixen plenament en un sol fet: Foment i Adif han incomplert tres grans compromisos. El soterrament del tren convencional, l'enderrocament del viaducte i la reposició dels carrers i zones afectades per les obres.

I això que des del principi, els diferents ministres de Foment sempre van parlar d'un sol projecte ferroviari que constava de cinc etapes: el soterrament de la línia d'alta velocitat, la urbanització dels terrenys de l'alta velocitat, el soterrament del tren convencional, el desmantellament del viaducte i la urbanització de tot el seu recorregut. Però el cert és que només s'ha complert la primera i part de la segona etapa.

Entre el 2007 i el 2011 les reunions entre Adif i l'Ajuntament de Girona -representat per Pagans i Salamanya- es centraven a les obres pel subsòl de la ciutat, però ni una paraula de com es reposarien els carrers afectats. Segons l'exalcaldessa i exregidora, quan preguntaven per la segona i tercera fase del projecte -el soterrament del tren i l'enderrocament del viaducte-, l'administrador ferroviari sempre els deia que "més endavant ja en parlarien" que primer s'havia de fer l'alta velocitat.

L'estació d'autobusos provisional a la plaça Espanya, davant de l'estació. Foto: Adrià Costa


Les sospites que no es completaria el projecte van arribar durant els mandats de Carles Puigdemont i Marta Madrenas. El 2010, quan el ministre José Blanco va venir a Girona a donar el tret de sortida al forat de la tuneladora Gerunda, es va comprometre a soterrar el tren convencional el 2012. Però quan va tornar al 2011, per donar per finalitzada la feina de la tuneladora, no va dir ni una paraula del compromís llençat l'any anterior. Els temors es van confirmar quan, el 2012, el govern de Rajoy va presentar el Plan de Infraestructuras, Transporte y Vivienda (PITVI) 2012 - 2024 i van veure que no sortia enlloc el soterrament del convencional i l'enderrocament del viaducte.

Volen mirar si prefereixen “una imatge potent de l’entrada de Girona” o “prioritzar la mobilitat i els serveis”

Segons el regidor Carles Ribas, en realitat, "ni Adif ni Foment han notificat que no ho faran ni han explicat per què es queda a mitges". I després d'anys comptant que desapareixeria el viaducte -que parteix per la meitat tota la ciutat-, ara se l'ha de menjar amb patates. Cosa que, segons el regidor, fa sorgir una altra pregunta: Quants anys durarà? I mentrestant, què hi farem aquí sota?". Sense oblidar la plaça Espanya, on es va aixecar l'estació d'autobusos provisionals, mentre es construïa la nova. Fa un mes que es van inaugurar les noves instal·lacions, però Adif encara no té data per desmantellar les marquesines.

Mentrestant, l'actual equip de govern, liderat per Marta Madrenas, està decidint què hi farà en aquesta plaça, que té tres propietaris: Adif, l'ajuntament i un particular. Segons explicava l'alcaldessa en una entrevista a NacióDigital, volen mirar si prefereixen “una imatge potent de l’entrada de Girona” o “prioritzar la mobilitat i els serveis”. Després de decidir-ho, s’ha compromès a buscar una “fórmula de participació ciutadana”. 

Un autobús sortint de la nova estació soterrada. Foto: Adrià Costa


Però també hi ha hagut retards en la construcció de la nova estació d'autobusos, que a diferència de la resta del projecte ferroviari, anava a càrrec de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, que ha rebutjat participar en el reportatge. Al novembre del 2011, el departament va anunciar la licitació de l'obra però fins a l'abril del 2016 no van començar els treballs. El conseller Josep Rull anunciava llavors la posada en funcionament pel febrer del 2017, i justificava el retard culpant Adif per no donar-los el permís per intervenir a l'estació -l'espai que ocupa és propietat de l'administrador ferroviari-. Finalment, es va inaugurar el 5 de maig. 

"No s'ha compensat el dany econòmic que comerciants i ciutadans han patit en els darrers nou anys", recorda Carles Ribas

Amb una inversió de 8 milions, en costarà 300.000 euros més cada any pels alts costos de manteniment que té. I malgrat la gran inauguració i els anys d'espera, molts critiquen que no té cobertura de mòbil, que no hi ha màquines expenedores ni bar ni quiosc. I per accedir als serveis de l'estació del convencional, has de donar molta volta (pujar les escales mecàniques i travessar el finger).

La deixadesa d'Adif

Aquests són els principals greuges que ha patit la ciutat, però no els únics. "No han arreglat la Devesa ni el Mas Gri", recorda Carles Ribas, i tampoc s'ha compensat el dany econòmic que comerciants i ciutadans han patit en els darrers nou anys "que han vist hipotecada la seva vida". "No van netejar ni les façanes ni els edificis afectats per les obres, han arribat a retirar focus i deixar els forats, és que no s'han dedicat ni tan sols a arreglar aquestes qüestions", critica indignat el regidor.
 

Les obres continuen al voltant de l'estació. Foto: Adrià Costa


El tècnic contractat per l'ajuntament, Josep Arjona, coneix fins a l'últim detall de les obres que envolten l'estació i les ha vist de tots colors. I posa un parell d'exemples. Per controlar el moviment dels edificis, es van instal·lar uns prismes de color groc en centenars d'habitatges de la ciutat, però, al finalitzar els treballs, no van retirar tots els aparells. "Si quan anaven a treure'l, no trobaven el veí a casa, no li retiraven", recorda Arjona que assegura que quan ell ho va reclamar, els tècnics d'Adif li van contestar: "que s'ho treguin ells!". I als llocs on els van treure, "simplement se l'emportaven, deixant el forat sense arreglar" diu movent el cap a banda i banda sense trobar-hi explicació.

"Per controlar el moviment dels edificis es van instal·lar uns prismes de color groc en centenars d'habitatges de la ciutat", explica el tècnic Josep Arjona

I recorda com un veí va buscar el preu d'aquests aparells. "Valien 130 euros i si els tornaves en bon estat, et donaven 30 euros per prisma, no entenc que no els hagin recuperat per estalviar-se encara que fossin 900 o 1.000 euros". I no és l'únic "oblit". L'administrador ferroviari també ha deixat unes 500 fites d'anivellament a carrers de tota la ciutat que no té previst retirar. Són unes plaques d'alumini 20x20 cm que també servien per controlar els moviments del subsòl i que es queden com a record sense que serveixin per res.

"Està molt bé que portin una obra d'interès general com és el TAV però han de pensar que no poden deixar hipoteques a cada ciutat on passen, han de planificar urbanísticament les conseqüències", critica el regidor del projecte ferroviari Carles Ribas. Tot un seguit de despropòsits que ha viscut la ciutat en els darrers 8 anys i 10 mesos i que ara l'Ajuntament està recopilant en un memorial de greuges i incompliments per portar Adif als tribunals. "Quan acabin les obres, reclamarem judicialment tot el que es pugui reclamar i més", diu rotundament Ribas.

El monstre sense cap

Si algun dia Adif vol recuperar la credibilitat a la ciutat, li caldrà una gran campanya de comunicació, perquè la imatge que té entre els gironins és la menys desitjable per qualsevol empresa, i molt menys una que es finança amb diners públics. El membre de Girona Avança i coordinador del projecte Enter.Hub, Josep Campmajó, definia l'administrador ferroviari com un "ens supratot i diví que fa el que vol sense tenir en compte ni els ciutadans ni els governs locals". Pels veïns Martí Carreras i Xavier Reyner, "contra Adif no s'hi pot fer res, ells ho decideixen i tu has d'assentir amb el cap", "ens tracten com si fóssim colònies", lamenten. Pel tècnic Josep Arjona el problema és que "ho decideixen tot des d'un despatx de Madrid sense tenir en compte ni tan sols la normativa municipal".

3 dels 500 "hitos de nivelación" que queden escampats per la ciutat Foto: Adrià Costa


I entre els representants municipals hi ha diversitat d'opinions. Segons Anna Pagans durant la seva etapa no van tenir problemes amb l'administrador, amb qui bàsicament tenien discussions tècniques relacionades amb el pas de la tuneladora. En canvi, durant l'etapa de Carles Puigdemont i Marta Madrenas, les relacions van ser més tenses. Especialment en els darrers anys amb les negociacions de la reposició de la llosa. Ara, diuen que els nous representants d'Adif tenen un altre tarannà i que estan complint el calendari de les obres del Parc Central.

Si algun dia Adif vol recuperar la credibilitat a la ciutat, li caldrà una gran campanya de comunicació

Però amb els periodistes, el tracte d'Adif ha estat el mateix al llarg dels 8 anys i escaig. No concedeixen entrevistes i amb prou feines responen dubtes, fora de les notes de premsa que envien de tant en tant. Des del mes de març, NacióDigital ha intentat parlar amb algun representant d'Adif per intentar resoldre moltes qüestions, però no hem rebut resposta. I queden a l'aire preguntes com, per exemple, què passarà amb les dues plantes per a prop d'un miler de cotxes que hi ha construïdes sota la llosa? Per què no han assumit els costos de reposició dels carrers afectats, tal com es van comprometre al principi? I sobretot: quin cost final ha tingut tot el projecte ferroviari i per què es va licitar per 278 milions però va acabar costant 348 milions?

Hi ha tota una generació que no ha gaudit del Parc Central i centenars de gironins han patit i pateixen les conseqüències d'uns treballs que havien de durar 36 mesos però que ja en porten 104... i encara en queden! I malgrat els greuges patits, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, es "sorprèn" per les queixes dels representants polítics, tal com va dir en una intervenció al Senat a l'abril.

Farien bé els representants d'Adif i de Foment d'escoltar el patiment que han provocat a una ciutat sota la promesa d'una alta velocitat que, a l'hora de la veritat no arriba als 300 km/h "per raons de seguretat". I la pregunta que ara es fan molts gironins és: realment ha pagat la pena l'arribada del TGV a Girona? Si ho posem a una balança... ha comportat més beneficis o pèrdues?
 

Els crespons negres adornen les balles d'obres, al voltant de l'estació. Foto: Adrià Costa

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
La moció aprovada pel Ple també demana la dimissió del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. | CCG.
01/01/1970
En contra hi ha votat Ciutadans i el Partit Popular, mentre que el PSC s’hi ha abstingut
Bandera espanyola amb el logo de la Guàrdia Civil | Adrià Costa
01/01/1970
L'Asociación Española de Guardias Civiles (AEGC) busca finançament entre la ciutadania catalana
El gos que van ruixar amb extintors | ACN
01/01/1970
Els Mossos d'Esquadra sospiten que es tracta de la mateixa banda que ja ha comès quatre robatoris violents a la comarca
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències del referèndum
 09:10 El Consell Comarcal del Gironès aprova una moció en contra de la violència i els empresonaments. En contra hi ha votat Ciutadans i el Partit Popular, mentre que el PSC s’hi ha abstingut.
 08:48 El director de l'Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, espera que, si s'acaba aplicant l'article 155 de la Constitució, la decisió no afecti l'organisme. "Em sorprendria molt a mi i a tota la ciutadania que es fes alguna restricció", ha remarcat a El Matí de Catalunya Ràdio el també ex president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
 08:23 La sucursal a Barcelona de Zurich Insurance canvia el domicili a Madrid per motius de «seguretat jurídica», segons anuncia en un comunicat. El canvi no suposa variacions en el model de negoci o l'activitat actuals de Zurich Espanya, i els centres de treball actuals a Catalunya seguiran operant amb normalitat. La companyia té presència arreu de l'estat espanyol, amb centres de treball a ciutats com València, Sevilla, Bilbao, Saragossa, Madrid i Barcelona.
 08:21 EFEMÈRIDE El dia que la selecció catalana de futbol va guanyar a l'espanyola, fa 70 anys. El 19 d'octubre de 1947 es va disputar un partit entre ambdues seleccions a l'estadi de Sarrià de Barcelona, amb victòria catalana per 3 a 1.
 08:01 PORTADES L'aplicació de l'article 155 genera dubtes a la premsa espanyola. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:23 Així és la vida de Sànchez i Cuixart a Soto del Real: mòduls separats i trucades de cinc minuts. L'advocada del president d'Òmnium detalla a NacióDigital que l'Audiència Nacional pot tardar entre 15 dies i un mes en resoldre el recurs contra la presó preventiva.
 07:07 CRÒNICA Puigdemont i els partits afinen l'estratègia: declaració d'independència per respondre al 155; per Oriol March, Roger Tugas i Joan Serra Carné. El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies. Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen. Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern.
 07:06 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 19 d'octubre: l'epíleg autonòmic (i la resta de claus del dia). "El 155 constatarà la fallida d'un sistema, l'autonòmic, dissenyat per satisfer nacions com la catalana però que ràpidament es va desnaturalitzar. Múrcia o la Rioja tindran ara més competències", assenyala el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes les estratègies dels partits, l'impacte econòmic del procés, l'abat de Poblet, la selecció catalana i Tamudo.
 00:24 Un manifest denuncia «l'ofensiva» de l'Estat contra educació, cultura i llibertats a Catalunya. El text, impulsat per la Revista Mirall, està signat per un centenar de personalitats del món del periodisme, la política i la cultura.
 00:02 OPINIÓ «La pressa i la rendició», l'article de Joan Foguet.
 00:01 OPINIÓ «La flama no s'apagarà», l'article d'Aura Ruano. 
 00:00 OPINIÓ «La deriva espanyola», l'article de Josep-Lluís Carod-Rovira. 
 23:59 LA VEU DE NACIÓ «No hi ha 155 suau», l'article d'Arnau Urgell.
 22:50 Clam del Camp Nou per la llibertat de Sànchez i Cuixart. Partit plàcid del conjunt blaugrana, que aplana el camí cap als vuitens de final de la Lliga de Campions amb un 3-1 contra l'Olympiacos.
 22:32 La Moncloa considera l'advertiment del PDECat un "xantatge inacceptable". El president de la Generalitat ha afirmat al consell nacional del partit que aixecarà la suspensió de la independència si s'aplica l'article 155.
 21:59 Santi Vila acusa l'Estat d'alimentar un clima de «por i angoixa» que pot afectar l'economia. El conseller d'Empresa considera "inadmissible" el boicot del govern espanyol a la seguretat jurídica de Catalunya.
 21:57 Així veu Pedro Sánchez el sobiranisme: "Reaccionari", "regressiu" i basat en "retallar drets". El líder del procés català afirma a Brussel·les que el procés català "és la materialització de l'antipolítica que s'està vivint en altres parts d'Europa, ja sigui a Hongria o a Polònia".
 21:31 VÍDEO Una periodista de RAC1, agredida en una manifestació unionista a Barcelona. Un manifestant l'ha increpat i l'ha colpejat amb el pal d'una bandera espanyola. Unes 600 persones s'han concentrat a la Diagonal de Barcelona per reclamar la unitat d'Espanya.
 21:28 Entrevista a Josep Soler: «El conflicte a Catalunya afectarà de ple l'economia espanyola». Pep Martí conversa amb el director general de l'Institut d'Estudis Financers, que afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable".
 20:44 Puigdemont garanteix al PDECat que aixecarà la suspensió de la independència si Rajoy no dialoga. La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, li fa costat per aixecar la suspensió de la declaració d'independència "quan cregui oportú". 
 19:49 ANÀLISI Del paper d'Alemanya a l'impacte econòmic: la Unió Europea i el procés, en deu claus. Brussel·les manté una ambigüitat calculada davant del conflicte, entre un suport tebi a Rajoy i la preocupació per l'efecte de la crisi política en el creixement. Per Pep Martí. 
 19:38 L'exdirector general de la Unesco demana una reunió Catalunya-Espanya "sense condicions ni apriorismes". Federico Mayor Zaragoza demana "serenitat i altura de mires" per evitar conseqüències "greus".
 19:28 Comín no veu "contradiccions" entre que Barcelona sigui "la capital de la República" i la seu de l'Agència Europea del Medicament. El conseller de Salut assegura que la candidatura catalana "és la millor".
 19:06 VÍDEO Albiol aprofita els talls a la Diagonal per carregar contra Puigdemont. El líder del Partit Popular a Catalunya ha penjat un vídeo al seu Twitter gravat al peu de l'avinguda en què critica les conseqüències de la "gran" manifestació d'ahir. 
 19:04 Amnistia Internacional considera excessius els càrrecs de sedició contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i demana suspendre la presó provisional. "Demanem a les autoritats que retirin els càrrecs de sedició presentats contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i que posin fi immediatament a la seva presó provisional", ha dit Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.
 18:41 Rajoy i Rivera es reuneixen durant més d'una hora per tractar l'aplicació del 155. El líder de Cs es desplaça a la Moncloa i insisteix al president espanyol que convoqui eleccions.
 18:14 Citen a declarar un digital català per la publicitat institucional del referèndum. Joan Puig, de Directe.cat, ha de comparèixer divendres en qualitat de testimoni a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia, de Barcelona.
 18:14 ÚLTIMA HORA Restablerta la circulació a l'Avinguda Diagonal de Barcelona en sentit Llobregat. També es pot circular per totes les vies transversals, excepte el Passeig de Gràcia, i falta per obrir la via en sentit Besos.
 18:04 La comissió de reforma constitucional del PSOE s'estavella per la repressió de l'Estat. Units Podem deixa en suspens la participació arran del 155 o la declaració d'independència, el PDECat no hi serà si se suspèn l'autonomia, ERC ja va avançar que no hi participaria i C's creu que serà un fracàs.
 17:43 Filtren la declaració de Trapero a l'Audiència Nacional: "La Guàrdia Civil no volia marxar sense els cotxes". El major dels Mossos va transmetre a la jutge que va advertir la benemèrita que desallotjar els manifestants del 20-S provocaria un problema d'ordre públic.
 17:43 La crida de Mònica Terribas a informar dels moviments de la Guàrdia Civil no vulnera la normativa. Agents del cos van denunciar el programa i un reduït grup d'ultres es va manifestar davant dels estudis de Catalunya Ràdio per protestar contra la petició de la presentadora del programa, que ha estat avalada pel CAC.
 17:23 Eurodiputats reclamen debatre sobre l'empresonament de Sànchez i Cuixart al Parlament Europeu. La decisió es prendrà en una reunió dijous i depèn del suport del grup socialdemòcrata.
 16:44 El xoc amb Catalunya pot fer que l'economia espanyola creixi 13.000 milions menys del previst. L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal confirma, com va avançar Montoro, que la persistència sobre la "incertesa" pot tenir un impacte negatiu d'entre 0,4 i 1,2 punts percentuals en el PIB del 2018.
 16:58 L'empresonament de Sànchez i Cuixart erosiona el relat del PSC; ho explica Sara González. Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy. L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta.
 16:43 VÍDEO Nicolás Maduro, a Évole: "Vigila Jordi, a Espanya empresonen els Jordis". El president de Veneçuela convida el periodista a anar "quan vulgui a Caracas" i critica l'empresonament dels dirigents de l'ANC i Òmnium.
 16:15 «Així no»: la duríssima resposta de l'Assemblea al tebi suport del Barça. El club desplegarà una pancarta amb el lema “Diàleg, respecte, esport” arran de les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 16:07 El PSC demana a Comín que expliqui com afecta el procés independentista a la candidatura de Barcelona com a seu de l'AEM. “No ens podem permetre, per culpa de la incertesa política, perdre una oportunitat com aquesta", ha alertat Assumpta Escarp.
 16:07 El Tribunal de Comptes resoldrà dijous la pròrroga demanada per Mas pel 9-N. L’expresident i els exconsellers ja ha abonat 2,2 milions i han demanat més temps per ingressar els tres milions restants.
 15:54 Òmnium Cultural deixarà buit el seient de la llotja ofert pel FC Barcelona per denunciar "la manca de llibertat" de Jordi Cuixart. Òmnium ha declinat l'oferiment, tot i que ha publicat un tuit on agraeix el gest del club blaugrana.
 15:49 Jordi Sànchez demana el canvi de cel·la després de ser increpat per diversos reclusos de la presó de Soto del Real.  Els presos van cridar “Viva España” mentre el dirigent sobiranista es dirigia al menjador.
 14:31 L'Ajuntament de Barcelona preveu reobrir l'avinguda Diagonal a la tarda un cop retirada la cera de les espelmes que es van encendre aquest dimarts en la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Òmnium lamenta els problemes de mobilitat, el PP demana dimissions i C's es queixa del "descontrol municipal"
 14:22 La Guàrdia Civil demana suport econòmic per telèfon als catalans. L'Asociación Española de Guardias Civiles (AEGC) busca finançament entre la ciutadania catalana.
 14:21 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional demana la identificació dels mossos que van actuar l'1-O. El tribunal sol·licita al cos que detalli l'actuació dels agents col·legi per col·legi.
 14:20 El Síndic denuncia que l'empresonament de Sànchez i Cuixart vulnera drets fonamentals. Rafael Ribó recorda que una sentència del Tribunal Constitucional avala les entitats o partits que defensen idearis independentistes, encara que pretenguin alterar l'ordre constitucional.
 14:14 L'abraçada de l'os de l'Estat a Tusk: premiat a Oviedo en paral·lel a l'amenaça del 155; per Joan Serra Carné. El president del Consell Europeu, al costat de Jean Claude Juncker i Antonio Tajani, recollirà divendres en nom de la Unió Europea el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia. Rajoy coincidirà amb Tusk a la reunió del Consell Europeu abans de la distinció a les institucions comunitàries, i també té programats contactes amb Juncker i Tajani.
 14:07 ERC i Romeva descarten l'"oferta" de Rajoy de convocar eleccions, mentre que Joaquim Forn apunta que caldrà estudiar-la.
 13:34 Ajornat el Congrés de Drets Humans de l'Advocacia Catalana per «la situació política i social» de Catalunya. Els organitzadors justifiquen la decisió perquè, en l'actualitat, els drets fonamentals són motiu de "viva polèmica". S'havia de celebrar a Terrassa entre aquest dijous i divendres.
 13:22 Entitats contràries a la independència convoquen una concentració a les 20.00h a Barcelona sota el lema "Prou Puigdemont! Prou Junqueras!".
 12:48 Joan Josep Omella, que a principis d'octubre va mantenir contactes amb Mariano Rajoy i Oriol Junqueras per explorar una possible mediació entre els governs espanyol i català, s'ha limitat a afirmar: "Sentim la preocupació que sent tota la població i resem".
 12:48 El cost de reprimir l'independentisme: el desplegament de la policia espanyola supera els 34 milions. L'allotjament dels agents en vaixells i hotels suposa la major part de la despesa juntament amb les dietes pel desplaçament fins al 28 d'octubre.
Entrades anteriors »
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Arbres caiguts en un passeig de Valls | ACN
01/01/1970
Els Bombers reben 269 avisos per incidències de les pluges abundants de les darreres hores, molts a les comarques tarragonines | Uns 5.000 usuaris de l'Alt Penedès, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat no tenen electricitat