El TAV a Girona (II)

El TAV a Girona: un infern de nou anys per als veïns

Aquest diumenge, farà 10 mesos que es manifesten, el 18 de cada mes, per reclamar la fi dels treballs, penjant crespons negres a les tanques que envolten les obres

El TAV a Girona: els orígens d'una història interminable

, Girona | 17/06/2017 a les 07:02h
Arxivat a: Municipis, TAV Girona, parc central Girona, veïns de Sant Narcís, tren d'alta velocitat, tren convencional, Girona, estació, projecte ferroviari, TGV
La primera protesta dels veïns, el 18 d'agost de 2016 | ACN
Continuem el reportatge sobre el projecte de l'alta velocitat a Girona amb una segona part que repassa els patiments i perjudicis patits pels veïns; així com les diferents mobilitzacions que s'han fet al llarg d'aquests gairebé nou anys. 

Aquest diumenge, farà 10 mesos que es manifesten, el dia 18 de cada mes, per reclamar la fi dels treballs, penjant crespons negres a les tanques que envolten les obres.

II part: L'infern dels veïns

"Ha estat un infern, un atracament amb traïdoria, que ens tornin els que ens han robat", diu desesperada Mª Àngels Gómez, veïna del carrer Josep Maria Gironella i una de les integrants de la desapareguda Plataforma ciutadana TAV. "Les paraules ja no serveixen, tot el que demanem és que acabin d'una vegada i marxin a casa seva". Els veïns de la zona de l'estació han viscut un autèntic malson durant els darrers anys, que s'han fet més llargs que la resta.

Durant la primera etapa de les obres van haver de suportar canvis a la circulació, tanques per tots els carrers, entre 100 i 200 camions que diàriament transportaven la sorra que extreien del subsòl -moltes vegades sense lona i deixant un rastre sorrenc al seu pas-, a més de les 10-15 formigoneres, les grues, les màquines i la pols. "Treballaven les 24 hores i els set dies a la setmana... Tot el dia i tota la nit sentíem les sirenes i xiulets de les màquines, les explosions, els motors,... Era insuportable", rememora Gómez.

"Ha estat un infern, un atracament amb traïdoria, que ens tornin els que ens han robat", diu desesperada Mª Àngels Gómez

Dos veïns de la plaça Europa, en Roger Zobl i la Maite González, tenen el mateix record. "Al nostre edifici molts van instal·lar doble vidre i ni així deixaven de sentir els sorolls i sirenes", explica Zobl. "Vam estar anys sense obrir les finestres ni ventilar el pis perquè entrava tota la pols, i a la terrassa no podies ni treure el cap", lamenta el matrimoni.

A més de les molèsties, també hi havia el patiment per si passava alguna desgràcia amb una tuneladora foradant un subsòl ple de capes freàtiques i bosses d'aigua. "Amb l'inici de les obres van aparèixer esquerdes a diferents pisos i edificis dels voltants", assegura Gómez. I posa d'exemple el seu edifici, situat a l'encreuament de Josep Maria Gironella i carrer Oviedo, que van haver de canviar tota la façana fa tres anys. Entre tots els propietaris (una quarantena) van assumir una despesa d'uns 160.000 euros per cobrir el canvi de façana, "a més d'altres desperfectes que van provocar les obres, com la inundació del garatge, que vam haver de contractar màquines per treure l'aigua", recorda la veïna.
 

Imatge dels operaris d'Adif durant el pas de la tuneladora als voltants de l'estació. Foto: Mª Àngels Gómez / Arxiu


Però Adif va desestimar totes i cadascuna dels centenars de reclamacions i actes dels veïns, malgrat que sempre anaven avalats pels informes dels tècnics de l'Ajuntament que també revisaven totes les instal·lacions i desperfectes que anaven sorgint. Durant la primera etapa, se'n va encarregar la desapareguda Mireia Pujades -de qui tothom guarda un gran record per la feina que va fer- i després va agafar el relleu Josep Arjona, l'actual tècnic encarregat del seguiment.

També hi havia el patiment per si passava alguna desgràcia amb una tuneladora foradant el subsòl

"Els tècnics d'Adif deien que les esquerdes i els desperfectes eren conseqüència del moviment normal dels edificis però després de 25 anys tots els moviments que podia fer, ja els ha fet", diu el tècnic extern contractat per l'ajuntament i que també és expert en patologies i pèrit judicial. "Abans de començar, el 2008, van fer un informe sobre l'estat dels edificis i les fissures que van aparèixer no hi eren, però van negar que fossin per les obres". I a pesar de les múltiples denúncies i reclamacions, cap va arribar enlloc.

"Adif juga amb el fet que no tens diners, que no pots anar a Madrid a interposar una denúncia, i menys arriscar-te a haver de pagar els costos judicials si perds", explica resignada Mª Àngels Gómez que coneix perfectament el procediment perquè ella va estar durant sis anys intentant batallar contra Adif. Una situació semblant al matrimoni Zobl i González. Ells també van interposar diverses denúncies contra l'administrador i Foment pels greuges patits; tant al Síndic de Greuges com al Defensor del Poble espanyol, però totes van quedar en paper mullat.

Els veïns també es queixen per la pèrdua del valor econòmic dels seus habitatges i per tots els comerços que han hagut de tancar o que fa anys que sobreviuen amb l'aigua al coll. És el cas de l'Esther Cerro, propietària de la botiga Anima'ls que amb l'inici de les obres "va reduir un 60% la seva facturació anual". "Abans tenia un gran aparador i estava en un carrer transitat, amb aparcament al costat" però amb l'inici de les obres li van posar una tanca davant de la botiga i van desaparèixer els aparcaments, per convertir-se en un dels magatzems d'Adif. Ella havia obert el 2004 amb només 21 anys i d'un dia per l'altre, es va veure envoltada de tanques i havent de reconvertir el seu negoci per sobreviure.
 

Imatge de les tanques arran dels edificis i comerços durant els primers anys de les obres de l'alta velocitat Foto: Mª Àngels Gómez / Arxiu


"L'aparador estava tapat i vaig perdre molts clients perquè no podien aparcar i cada cop que venien a rentar el gos, quan sortien de la botiga, tornaven a embrutar-se...", reviu desesperada. Va demanar un crèdit, va començar a fer classes de perruqueria canina i tot just ara comença a recuperar-se. "Crec que vaig caure en depressió i tot.... Recordo el dia que van treure la tanca de davant de la botiga, em queien les llàgrimes...no em podia creure que tornés a veure el sol!".

"Adif juga amb el fet que no tens diners, que no pots anar a Madrid a interposar una denúncia", es queixa Mª Àngels Gómez 

Adif va comprometre's a donar alguna ajuda als negocis més afectats per les obres, però la realitat és que no han vist ni un cèntim. "Al principi deien que sí, que hi havia diners... Però al final no n'hi havia per ningú". "I el més desesperant és que mai compleixen les dates de finalització de les obres, totes s'han endarrerit més del que ens van dir", ressalta indignada Cerro.

Un barri en peu de lluita
 
"Ens hem sentit molt sols durant aquests anys", lamenta Martí Carreras, president de l'Associació de Veïns de Sant Narcís entre el 2002 i el 2013. "El principal problema que hem tingut és que el 90% dels gironins estava a favor de les obres i només una part en patia les conseqüències". I és que a la pràctica les obres afectaven principalment a un sol barri, Sant Narcís, i concretament a la zona dels voltants de l'estació. Això va fer que la majoria de gironins no fossin conscients del malson que vivien alguns veïns i que no donessin suport a les seves reclamacions.

De fet, el 2008, pràcticament tota la ciutat estava a favor de l'arribada del TAV i només l'Associació de Sant Narcís mostrava dubtes i temors. Aviat va aparèixer una aliada, la Plataforma Ciutadana TAV que va muntar l'Erika de Kettenburg i que unia sota un sol paraigües tots els veïns i comerços afectats. L'entitat va comptar amb la col·laboració de dos enginyers, Santiago Cardenal i Lluís Batlle que, per solidaritat amb els veïns, van revisar tot el projecte i tots els desperfectes i problemes que s'anaven trobant els afectats.

"Es van llegir les 1.900 pàgines, venien a totes les reunions, ens explicaven com estaven les obres, revisaven i contrarestaven els arguments d'Adif...", rememora la veïna i membre de la Plataforma, Mª Àngels Gómez. Ella també recorda com d'estressants i durs van ser els primers anys d'obres en el si de l'entitat. "Cada dia rebíem trucades de veïns amb desperfectes als seus habitatges, fèiem reunions amb l'ajuntament, amb els tècnics, amb Adif,...". La pressió va ser tan alta que, anys més tard, la plataforma va desaparèixer pel desgast patit pels seus integrants.
 

L'aleshores president de l'Associació de Veïns del Barri de Sant Narcís, Martí Carreras, reclamant la finalització de les obres l'aleshores alcalde, Carles Puigdemont a l'abril del 2011 Foto: ACN / Arxiu


Sempre al peu del canó, l'Associació de Veïns de Sant Narcís que no ha deixat de reclamar al llarg dels anys "que es repari el mal que s'ha fet al barri", com diu Xavier Reyner, que va substituir Carreras al capdavant de l'entitat. Entre els dos han organitzat el gruix de les mobilitzacions i protestes que s'han fet a Girona contra el TAV en els darrers nou anys. A més d'ajudar els veïns, atendre les seves reclamacions i fer d'interlocutors entre ajuntament i els afectats, el 2011 van aconseguir una de les seves primeres petites victòries, amb l'ajuda d'altres associacions com la Mesa d'Entitats.

"Ens hem sentit molt sols durant aquests anys" lamenta Martí Carreras, president de l'Associació de veïns de Sant Narcís

Gràcies a la seva pressió, el govern d'Anna Pagans a convocar una audiència pública per explicar a tots els ciutadans el desenvolupament de les obres i les afectacions que tindrien. Es van celebrar un grapat d'audiències Públiques i Fòrums Ciutadans, i en un d'ells, els veïns s'hi van presentar amb sacs de dormir, disposats a fer nit a l'Auditori si no s'adoptaven una sèrie de compromisos com l'obertura d'una oficina d'afectats per les obres o una visita ciutadana a les obres. No van aconseguir però, que es retiressin els edicles del Parc Central.

Una de les últimes mobilitzacions que han organitzat es repeteix el dia 18 de cada mes des de l'agost del 2016. Farts dels múltiples i eterns retards, els veïns es concentren a la llosa del Parc Central i omplen les tanques de crespons negres per reclamar el final de les obres i que l'estació del TAV i els túnels tinguin pla d'emergència. I a cada convocatòria conviden una entitat gironina diferent. Una de les més multitudinàries va ser la del mes de març, després de l'enèsim anunci del retard de les obres. Indignats i empipats, els veïns van baixar a les vies i alguns -no l'associació- van advertir que tallarien la circulació ferroviària si no s'acabaven les obres del Parc Central.

Pagans, Salamanya i Ribas asseguren que, durant els seus respectius mandats, sempre han mantingut molt informats els veïns amb reunions periòdiques. Però, per Carreras i Reyner, el principal greuge que han patit durant els darrers anys és "la manca d'informació tant de l'ajuntament com d'Adif" i "el no compliment dels terminis establerts". "En aquest sentit, no es va notar el canvi de color del govern municipal" assenyalen els presidents de l'associació, que creuen que un dels principals problemes de la manca d'entesa va ser que els representants municipals sempre els van veure "com a enemics i no com a aliats".

Imatge d'una de les esquerdes que va aparèixer en un edifici dels voltants de l'estació de Girona Foto: Mª Àngels Gómez / Arxiu


I reiteren els greuges que ha patit el barri. "S'han perdut 700 places d'aparcaments, s'han tancat desenes de comerços, hem hagut d'aguantar sorolls, pols, camions, han aparegut esquerdes, plagues de rates i paneroles...". I per ells, el pitjor de tot, és que "no s'han complert les indemnitzacions o compensacions que van prometre als afectats". Sense oblidar que també volen una explicació "de per què el projecte ferroviari s'ha fet com s'ha fet".

L'Enter.hub, una oportunitat perduda

Al llarg d'aquests anys s'han endegat diversos estudis i projectes per potenciar i aprofitar l'arribada de l'alta velocitat a Girona. Un dels més interessants va ser l'Enter.hub, un programa de la Unió Europea per explotar els efectes dels hubs ferroviaris en ciutats mitjanes i els seus beneficis urbans. Hi van participar tretze ciutats europees, entre les quals, Girona.

"S'han perdut 700 places d'aparcaments, s'han tancat comerços, hem hagut d'aguantar sorolls, pols, camions, esquerdes, plagues de rates i paneroles..."

Es va crear el Grup de suport local amb representants de diferents entitats i associacions de tots els àmbits i el seu coordinador va ser Josep Campmajó, membre també de Girona Avança. A partir de quatre grans eixos de reflexió, els integrants van treballar tot un llistat de temes relacionats amb l'alta velocitat com el projecte urbà de l'estació i el seu entorn, les vies de participació ciutadana, les estratègies de promoció de la ciutat o les millores tecnològiques al servei de la mobilitat.

De les reunions que es van fer entre el 2012 i el 2015 van sorgir tota una sèrie de propostes per aprofitar i millorar al màxim el projecte ferroviari. "Totes les entitats van posar el seu granet de sorra", detalla Campmajó, "fins i tot estava previst quants diners costaria cada actuació i quin departament governamental hauria de fer-les".

Però va acabar el projecte europeu i totes les propostes es van quedar en un calaix. Segons el coordinador de l'Enter-Hub ara sembla que hi ha intencions de recuperar-les, però diu que almenys, va servir per constatar que el projecte ferroviari, al final, "ha comportat més pèrdues que beneficis per la ciutat". I ho justifica: "qui més fa servir la línia són els usuaris que treballen a Barcelona, que han guanyat 30 minuts de trajecte però a un preu més car".

"Es podrien haver fet uns trens convencionals directes a Barcelona o amb una sola parada a Sant Celoni i hauria sortit molt més barat i amb menys greuges per la ciutat, que ha patit molt als darrers anys". A més, diu que també va servir per constatar que "contra Adif no es pot fer res, és un ens supratot i diví que fa el que vol sense tenir en compte ni els ciutadans ni els governs locals". I assegura que no hi ha hagut canvis en la manera de fer si al govern espanyol governava el PP o el PSOE.
 

Primer pla de les màquines i grues que omplien el Parc Central Foto: Mª Àngels Gómez / Arxiu

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
La Costa Brava Stage Run promet ser una experiència única en un entorn increïble durant tres dies, | Lluís Toll.
01/01/1970
La Costa Brava Stage Run (CBSR) recupera l’esperit de l’exitosa Costa Brava Xtrem Running, per a portar els corredors a recórrer-la entre Blanes i Portbou en 3 etapes entre el 20 i el 22 d’abril de 2018 | El trajecte passarà per 4 jardins botànics i per dos parcs naturals
Marc Trayter (Scale Bikes) va ser el guanyador absolut per segon any consecutiu. | Oriol Batista.
01/01/1970
El corredor de l'Scale Bikes revalida el títol en aquesta segona edició, que va acollir 382 ciclistes entre les tres modalitats
Aquesta prova obre la porta a la possibilitat en un futur a poder fer neurointervencionisme al Trueta. | ICS Girona.
01/01/1970
Fa uns dies es va realitzar el primer procediment, que va anar a càrrec d'un equip dels serveis de Neurologia i Radiologia
Pancartes amb els lemes electorals de les tres candidatues independentistes, al centre de Vic | Adrià Costa
01/01/1970
Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de trepitjar Catalunya i ser empresonat si guanya el 21-D | Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 07:54 DE GUSTOS I COLORS Carles Riera, de la foscor a la meravella de viure. El cap de llista de la CUP a les eleccions del 21-D tria Julià de Jòdar, la "Vida" d'Estrella Morente i Lluís Llach, "Crash", i "Peaky Blinders"; per Esteve Plantada.
 07:36 M'HI POSO PER... Ruben Wagensberg, del «no» estricte a fer de pont entre ERC, «comuns» i CUP. El coordinador de "Casa nostra, casa vostra" va rebutjar l'oferiment dels republicans fins menys de 24 hores abans del termini límit per tancar llistes, després de consultar-ho molt amb la seva parella, el company de pis i els pares. Un nou retrat d'un dels independents del 21-D, per Roger Tugas.
 07:34 PORTADES «Un 'desastre' económico y un 'ridículo' electoral», a l'«ABC». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 07:21 Puigdemont i Pablo Iglesias responen l'home que els va amenaçar des d'un tanc i demanen responsabilitats.
 06:59 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: Presidencialisme a l'ordre del dia. "A falta de projectes clars el 21-D va de persones, de demanar als votants actes de fe. El sobiranisme, en polítics que no saben si podran ser-hi, i l'unionisme en líders fins ara ineficaços", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són noticia l'enquestòmetre, la porra i els programes a NacióDigital, els fans d'Arrimadas al Cercle, el Foro Babel i Antoni Tàpies.
 23:25 Anna Gabriel: «On son els cínics que exigien garanties democràtiques per a l'1-O, i ara callen?»; informa Pere Fontanals. 
 22:26 LA CARAVANA. El vers lliure d'Albano Dante Fachin se suma a la partitura independentista. L'exdirigent de Podem debuta en un acte d'ERC en l'espai on el 2015 es va presentar CSQEP i ja té previst participar en altres mítings dels republicans i la CUP amb un discurs crític amb el posicionament equidistant dels "comuns". Ho explica Roger Tugas.
 22:12 ÚLTIMA HORA Ingressat el jutge de Barcelona que investiga l'1-O. El titular del jutjat número 13 va entrar a l'hospital aquest dilluns per un problema intestinal.
 21:45 ​Xavier Garcia Albiol diu que l'Estat «no permetrà» que Carles Puigdemont faci cap «espectacle» si torna a Catalunya. El candidat popular visita Sabadell i fa una trobada amb militants en un bar del nord. Assegura que el president destituït viu "Matrix".
 21:44 LA CARAVANA. Pilarín Bayés, una llonganissa i les «nines russes» de Junts per Catalunya. La il·lustradora, acompanyada d'un gorro inconfusible de color groc, debuta en un míting de la candidatura de Puigdemont. Per Oriol March.
 21:37 ERC recupera el rol de Junqueras i Puigdemont promet tornar: duel obert pel vot sobiranista. Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de tornar de Brusse·les i ser empresonat si guanya el 21-D. Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira. Informa Joan Serra Carné.
 21:36 Xavier Domènech ataca Inés Arrimadas per captar el vot obrer: «Si guanya Ciutadans és una victòria per a Aznar». Els "comuns" adverteixen que la formació taronja és el "revers obscur" del procés independentista. 
 21:31 Arcadi Oliveres, a la CUP: "Ens hem precipitat. Hem de dialogar amb altres pobles d'Espanya". L'impulsor de Procés Constituent considera que  l'independentisme s'ha "il·lusionat massa" i insta a "digerir i millorar" el procés.
 21:01 Josep Rull lamenta la manca «d'igualtat de condicions» per tenir la llibertat d’expressió «limitada». Ho ha dit en el primer acte oficial en campanya del candidat de Junts per Catalunya al Vallès, a Sabadell. 
 20:48 
 20:48 ÚLTIMA HORA La Junta Electoral permet a Jordi Sànchez i Joaquim Forn fer campanya des de la presó. L'organisme accepta que puguin enregistrar missatges però no els autoritza a sortir al carrer.
 20:46 Prohibeixen realitzar un acte de campanya de les forces independentistes a la Universitat de Barcelona. La plataforma Universitats per la República afirma que buscaran un lloc "alternatiu". 
 20:45 Jordi Turull, a Vic: "Vam sortir de la presó amb vestit i corbata perquè ho vam fer amb la mateixa dignitat amb la qual vam entrar a Estremera". Ho explica, des de l'Atlàntida de Vic, Oriol March.
 20:44 Inés Arrimadas crida a Sabadell a "votar en massa" per fer possible "el canvi". Informa, des de la cocapital del Vallès Occidental, Pep Martí.
 20:34 Eduard Pujol, des de Vic: “Ja va sent hora que ens diguin si respectaran el resultat del 21-D”. El portaveu de Junts per Catalunya compara el 155 amb un corc que “s’ho menja tot”.
 20:34 Fachin debuta amb ERC: "Si no hi ha majoria independentista, guanya Rajoy, el rei i els 'piolins'". L'exdirigent de Podem avança que votarà un partit independentista i replica a Domènech que "és impossible posar l'eix social al centre sense mirar a la cara un estat que no ens deixa ser ciutadans de ple dret". Inform Roger Tugas des del casinet d'Hostafrancs. 
 20:27 
 20:13 
 20:10 
 20:04 Aplaudiments a Vic per a la dona de Joaquim Forn, que ha assistit al míting de Junts per Catalunya. "Gràcies per demostrar aquesta fermes", assegura l'alcaldessa de la ciutat, Anna Erra.
 20:03 Fachin replica a Domènech que "és impossible posar l'eix social al centre sense mirar a la cara un estat que no ens deixa ser ciutadans de ple dret" i, tot i admetre que encara creu en l'Espanya plurinacional, afirma que "qualsevol possibilitat de parlar amb algú altre només és real si ets independent per decidir si vols parlar o no". 
 20:08 ENTREVISTA Xavi Milian (CUP): «Dir que el 21-D és un plebiscit és fer-nos trampes a nosaltres mateixos».  El cap de llista per Tarragona dels cupaires afirma que faran el boicot a la legislatura si el nou Govern no treballa per la República. Defensa que amb la llista unitària el bloc independentista no tenia més possibilitats d'aconseguir la majoria i ho exemplifica amb els resultats del 27-S. El reusenc considera que si realment es vol aconseguir un posicionament de la comunitat internacional, cal actuar i això només passa per la unilateralitat.
 20:02 Fachin admet l'estranyesa del fet que estigui en un acte d'ERC però arrenca els aplaudiments dels assistents quan clama que "ja n'hi ha prou de ser súbdits d'una dictadura hereva del franquisme".
 20:02 Tot a punt a l’Atlàntida de Vic perquè comenci el míting de Junts per Catalunya. Estrenen un nou vídeo amb Jordi Sànchez i Joaquim Forn com a protagonistes.
 19:55 El PP es resigna a ser la crossa de Ciutadans. Xavier García Albiol va iniciar la campanya a la cua en les enquestes i el PP es conformaria amb millorar tímidament els resultats del 2015. El candidat popular limita les seves aspiracions a ser "vicepresident amb Iceta o Arrimadas".
 19:47 Alfred Bosch defensa que qui es mereix "més confiança són aquells que es queden al peu del canó, que donen la cara, que no es mouen del seu lloc", en referència a Oriol Junqueras, en contraposició amb Carles Puigdemont, que va marxar a Brussel·les. Informa Roger Tugas.
 19:25 
 19:21 
 19:16 La Junta Electoral obliga l'Ajuntament d'Olot a retirar la pancarta dels presos polítics. A requesta del partit Ciutadans, que no té representació al consistori ni cap candidat a la comarca en els pròxims comicis.  El batlle acata l'ordre, però penjarà el llençol a can Joanetes cada cop que hi hagi una concentració solidària amb els empresonats.
 19:11 La jutge de l'1-O de Fonollosa dona la volta a la denuncia de l'Ajuntament i imputa l'alcalde. Eloi Hernàndez ha estat citat a declarar el 8 de gener en condició d'investigat "per desobediència" al jutjat d'instrucció 2 de Manresa.
 19:06 
 19:04 ÚLTIMA HORA La Junta Electoral dona la raó al PP i troba excessiva la cobertura de TV3 de la manifestació a Brussel·les. La cadena recorrerà contra la decisió.
 18:45 CRÒNICA JxCat esquiva la pressió d'ERC per nomenar un candidat alternatiu a Puigdemont. El president sosté que tornarà a Palau si guanya les eleccions i la candidatura insisteix que l'únic motiu per anar a les eleccions és "restituir" l'executiu. Per Oriol March. 
 18:34 LA CARAVANA. La CUP es corda el «cinturó roig». El partit de l'esquerra independentista dedica la meitat dels mítings de la campanya a l'àrea metropolitana, una de les zones més importants de captació de vots; la contracrònica d'Aida Morales
 18:05 ÚLTIMA HORA El Tribunal de Comptes ordena embargar preventivament la casa d'Artur Mas.  El tribunal també demana que s'embargui la meitat d'un immoble d'Homs a Taradell i les finques d'Ortega a Barcelona, Rigau a Ribes de Fresser, i una propietat de Jordi Vilajoana, excàrrec del Govern.
 17:58 Així es cou la campanya d'ERC: entre la seu nacional, els coaligats, Brussel·les i Estremera; ho explica Roger Tugas. El comitè de campanya, liderat per Sergi Sabrià, té dues reunions cada matí, però llavors ha de coordinar la tasca amb els dirigents exiliats o empresonats, els independents i els partits de la candidatura.
 17:20 INTERACTIU Desplegar la República o acabar amb el procés? «Juga» amb els programes dels partits del 21-D; per Sergi Ambudio i Bernat Surroca.
 16:27 Iceta avala Parlon i acusa Puigdemont d'"obrir la porta a la violència". En un acte amb el món local, el regidor socialista a l'Ajuntament de Barcelona Jaume Collboni destaca que Cs no tenen "ni punyetera idea" del que és governar i acusa als comuns de "riure les gràcies" a l'independentisme.
 14:58 LA CARAVANA Inés Arrimadas parla davant d'un empresariat que majoritàriament "vota" Miquel Iceta; La contracrònica de Pep Martí de la campanya de Cs.
 14:49 TVE haurà de compensar la CUP pel veto de propaganda electoral en favor dels presos. La Junta Electoral provincial dicta una resolució positiva per al partit de l'esquerra independentista.
 14:46 De denunciar amenaces d'independentistes a «Espejo Público» a participar en mítings de Ciutadans. Les noies que van obrir la polèmica sobre amenaces a la UAB ja no s'amaguen rere les càmeres del programa de Susanna Griso.
 14:30 Així planeja Puigdemont tornar a Catalunya: tots els condicionants del seu full de ruta; ho explica Oriol March. El president de la Generalitat està disposat a assumir el "risc" de ser detingut si guanya les eleccions o bé si pacta prèviament amb ERC una hipotètica investidura. Malgrat això, dirigents de Junts per Catalunya assenyalen que calen "garanties" i que el bloc del 155 accepti el resultat de les eleccions.
 14:10 Miquel Iceta exhibeix el múscul municipalista del PSC i reclama no dividir el país «en dos blocs». El candidat diu que no es «resigna» davant d'uns comicis polaritzats en un acte amb els principals dirigents socialistes del món local. Informa Esteve Plantada.
 14:06 VÍDEO L'emotiva rebuda dels treballadors de Territori a Josep Rull. El conseller es retroba amb els companys, una setmana després del seu alliberament.
 13:56 Arrimadas, al Cercle d'Economia: «L'única manera de mantenir Espanya unida és reformar-la»; informa Pep Martí. La candidata unionista eleva el to contra l'executiu del PP, al qual acusa de no haver comunicat "un projecte il·lusionant per a Espanya.
Entrades anteriors »
01/01/1970
A falta de projectes clars el 21-D va de persones, de demanar als votants actes de fe. El sobiranisme, en polítics que no saben si podran ser-hi, i l'unionisme en líders fins ara ineficaços. Avui també són noticia l'enquestòmetre, la porra i els programes a NacióDigital, els fans d'Arrimadas al Cercle, el Foro Babel i Antoni Tàpies