L'ancoratge «deficient» de l'inflable va causar l'accident mortal de Caldes

El jutge que instrueix el cas cita a declarar com a investigats els propietaris del restaurant el proper 27 de juny després de rebre l'atestat dels Mossos | L'operari que va muntar la instal·lació assegura que només va fixar-la amb dues argolles perquè "no tenia més cordes"

L'inflable, al sostre del restaurant Mas Oller
L'inflable, al sostre del restaurant Mas Oller | ACN
Redacció
31 de maig del 2017
Actualitzat a les 15:24h
Els investigadors dels Mossos d'Esquadra creuen que "l'ancoratge deficient" de l'inflable de Caldes de Malavella, a la Selva, va causar l'accident mortal del passat 7 de maig. El castell només estava lligat per dos dels deu punts d'ancoratge que tenia. Aquesta circumstància, sumada a les "grans dimensions" de l'inflable i al "corrent d'aire" que hi va haver en el moment de la tragèdia (amb puntes de fins a 6,9 metres per segon), va provocar la tragèdia. Així ho recull l'atestat policial, que els investigadors han remès al jutge de Santa Coloma de Farners que instrueix la causa. 

Els Mossos asseguren al document que el castell es va "aixecar parcialment" i va acabar sortint projectat "amb el trencament dels dos únics ancoratges que el lligaven de manera insuficient a terra". Els Mossos també creuen que el fet que no hi hagués ningú vigilant l'atracció va "tenir una incidència concreta" en l'accident. "La supervisió podria haver estat determinant a l'hora de detectar els primers balancejos i actuar sense dilacions per a la resolució del problema", exposa l'atestat. El jutjat d'instrucció 2 de Santa Coloma de Farners, que porta el cas, ha citat a declarar com a investigats pel proper 27 de junyel matrimoni propietari del restaurant Mas Oller, el lloc on es va produir l'accident.

L'informe recull les dades recopilades en dues inspeccions oculars tecnicopolicials i les declaracions de diversos testimonis. Entre ells, el del treballador del restaurant Mas Oller que aquell dia, i habitualment, s'encarregava de muntar i desmuntar l'inflable. L'home assegura que no havia rebut cap formació específica per fer-ho i que només utilitzava els dos ancoratges de la part de darrere del castell perquè no tenia més cordes. De fet, especifica que, per aquest motiu, "mai" subjectaven l'inflable per les dues argolles que hi havia a la part de davant.

Una tragèdia mortal que genera dubtes

La tragèdia es va produir el 7 de maig. Una desena de nens estaven jugant al castell d'inflable de l'establiment quan, per causes que llavors encara es desconeixien, l'atracció va sortir disparada i va aterrar al sostre del local. El moviment abrupte de l'inflable va escupir els infants, que van anar a parar a terra. Una nena de sis anys va morir com a conseqüència del fort impacte i sis més van resultar ferits, dos dels quals molt greus.

Des del primer moment es va apuntar que una de les causes de l'accident podia haver estat la instal·lació deficient de l'atracció i, concretament, la mala subjecció de la instal·lació. A més, l'Ajuntament de Caldes també va revelar que els propietaris del Mas Oller no havien demanat el permís pertinent per muntar el castell. L'accident va obrir una sèrie d'interrogants sobre els controls que passen els inflables i es va qüestionar la seguretat d'aquest tipus de jocs. Una sèrie de dubtes que l'atestat dels Mossos i la investigació judicial haurien d'ajudar a esclarir.