Els apicultors gironins localitzen 680 reines de vespa asiàtica en cinc mesos

La Selva és la comarca on més exemplars s’han trobat | Unió de Pagesos reclama a la Generalitat que «actuï amb eficàcia»

Redacció
24 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:38h
Niu de vespa asiàtica localitzat a la Garrotxa
Niu de vespa asiàtica localitzat a la Garrotxa | Departament d'Agricultura
La vespa asiàtica (vespa velutina) continua expandint-se pel territori català. La seva presència se centra sobretot a les comarques gironines però també augmenta a punts de les comarques centrals. Els Apicultors Gironins Associats han localitzat 680 reines de vespa asiàtica des de principi d’any. Una part important s'ha trobat a la Garrotxa, la Selva i a l'Alt Empordà, amb un total de 492, però també a la resta de comarques de la demarcació, així com a Osona i al Bages, amb només dos exemplars localitzats a aquestes dues comarques.
 
Unió de Pagesos i les associacions d'apicultors al territori s’han reunit aquest dimarts amb representants de la Direcció General de Política Ambiental i Medi Natural del Departament de Territori per demanar "màxima celeritat" per abordar la problemàtica. Denuncien que la Generalitat "no actua amb eficàcia" en les tasques de control de nius de vespa asiàtica i creuen que n'han de fer un seguiment malgrat que les competències de destrucció de nius d'aquesta espècie s'hagin delegat als ajuntaments.

La vespa asiàtica età localitzada sobretot a les comarques gironines i la seva presència a les comarques centrals ha anat en augment des que es va detectar per primer cop a Catalunya el 2012. L'any 2015, es van localitzar 54 reines d'aquesta espècie, que en cas de no capturar-se, construeixen un niu. Durant els cinc primers mesos de l'any passat ja se'n van trobar un total de 364, segons dades de l'administració.
 
Per comarques, la Selva és on s'han trobat més reines amb 235; seguit de l'Alt Empordà, amb 129 i la Garrotxa, amb 128. Pel que fa al Gironès, se n'han vist 80; al Pla de l'Estany, 37, al Ripollès, 35, i al Baix Empordà, 34. A les comarques centrals, de moment només n'han localitzat 1 a Osona i una altra a la comarca del Bages.
 

Un exemplar de vespa asiàtica. Foto: ACN