TEMPS DE FLORS 2017

Les mans que donen vida a les flors

Més de mil voluntaris fan possible el Girona Temps de Flors que comença aquest dissabte i s’allargarà fins a diumenge 21 de maig

Després d’una última setmana frenètica, els creadors dels expositors florals veuen finalitzada la seva obra amb el neguit de si agradarà

En total, es podran veure 195 projectes repartits per 156 espais de la ciutat que s’ompliran de pètals, fulles i plantes formant figures innimaginables

, Girona | 13/05/2017 a les 07:00h
Arxivat a: Municipis, Temps de Flors, flor, Girona, festival, voluntaris
Un dels voluntaris, Ignasi Casadesús, acabant el muntatge a l'arbre de la Maria Cobarsí | Maria Garcia
Quan arriba el Temps de Flors, molts gironins es posen les mans al cap i remuguen sota el nas. Durant deu dies més de 200.000 persones envaeixen els carrers del barri vell buscant cada creació que s'amaga rere les pedres. Una allau de visitants que fan impossible caminar, aparcar ni fer un cafè... perquè tot el barri vell, absolutament tot, és ple a vessar. I malgrat tot, és el gran orgull de la ciutat i el segon esdeveniment més important de l'any, al costat de les Fires i Festes de Sant Narcís. El que va començar, el 1954, com a Concurso Exposición Provincial de Flores al saló de descans del Teatre Municipal, ara s'ha convertit en un festival que impregna tots els racons amb flors que cobren vida gràcies al miler de voluntaris que fan possible cada edició. La implicació dels gironins és tan àmplia i transversal, que és més ràpid anomenar les entitats o empreses que no hi col·laboren, que les que ho fan. Associacions, floristes, arquitectes, vivers, escoles, pintors, fotògrafs, delineants o simples amants de les flors i de la ciutat són els autèntics autors de l'èxit del Girona, Temps de Flors.

Els orígens de la mostra es remunten al 1954 quan Maria Cobarsí i Corretger, l'ànima, impulsora va convèncer a un grup d'amigues de la Sección Femenina de la Falange per organitzar una exposició de flors. "Es van ajuntar quatre senyores que estimaven les flors i va tenir tan d'èxit que a poc a poc va anar creixent, i gràcies a la mostra es van recuperar molts espais" rememora Ignasi Casadesús, membre de l'associació Amics de les Flors, organitzadors del certamen.

Al llarg dels anys i després del Teatre Municipal, va passar per la Biblioteca Pública -actual Casa de Cultura-, Sant Pere Galligants i al convent de Sant Domènec; sempre sota la direcció de Corbasí i amb l'ajuda imprescindible de la seva colla d'amics, amants de les flors i la ciutat. El 1987 l'exposició es va obrir al barri vell, i per primera vegada es va dissenyar un itinerari per les places, carrers, patis i jardins, alguns dels quals eren privats i era l'única ocasió per veure'ls."M'agrada més que es faci al carrer i en molts espais, però s'ha de reconèixer que quan es feia a Sant Domènec, entraves i era un esclat de flors, colors i formes" recorda Casadesús.

Ell és interiorista i és voluntari de la mostra des del 1994. "Va ser la Maria que em va demanar que l'ajudés" i des de llavors, no ha pogut abandonar-ho mai. "És addictiu, un vici... per la gent i per la relació especial que estableixes amb cada racó, mai més t'és indiferent... Per exemple, he passat mil cops per aquesta paret i ni m'hi havia fixat, i partir d'ara sempre més seran unes pedres estimades!" comenta emocionat. Aquest any, per motius personals, l'Ignasi no s'hi volia implicar gaire, però ha acabat fent el projecte de l'arbre de la Maria, que es va construir el 2013 quan l'ànima del Temps de Flors va morir, i cada edició canvia d'ubicació. Enguany està situat en un pati al primer pis, just davant de l'església de Sant Lluc, al carrer de Ferran el Catòlic. 
 

Les Nenes, Anna Maria Figa i Margarita Pla, amb el seu jardí botànic a l'església de Sant Lluc Foto: Maria Garcia


Dues de les voluntàries més conegudes són Les Nenes, és a dir, l'Anna Maria Figa i la Margarita Pla, dues mestresses de casa de 76 i 71 anys. "El primer any la Maria ens va anomenar Les Nenes perquè llavors érem les més joves... i 43 anys després encara ens diuen així" relaten divertides mentre feinegen. Sempre han preparat juntes la quarantena d'exposicions que porten a l'esquena, i aquest any els ha tocat l'església de Sant Lluc, ara seu dels Manaies de Girona. Inspirades pels seus colors, han elaborat deu rams que presidiran l'altar major i un gran jardí tropical al centre de la nau.

"El més important és el muntatge: si el fas de pressa, no durarà deu dies" i sobretot la clau és utilitzar un filferro o tela de galliner per subjectar les flors i testos. "El primer any ens van donar un raconet petit a Sant Pere Galligants -crec que no es refiaven gaire- i quan ja ho teníem tot muntat i només ens faltava un ram, no hi havia manera que s'aguantés dret". I van esclatar a plorar perquè pensaven que no l'acabarien a temps. "Sort que va venir una senyora i ens va ensenyar que havíem de lligar bé el moci amb una tela de galliner... i mai més ho hem oblidat!".

Les dues tenen molt present els inicis del festival, molt diferents de l'actual però amb un denominador comú. "Sempre l'han fet els voluntaris, i els primers anys fins i tot pagàvem nosaltres les flors, fins que l'ajuntament s'hi va posar" relaten. Va ser el 1992, un punt d'inflexió en la història de la mostra. L'ajuntament es va fer càrrec del finançament i els Amics de les Flors, de l'exposició floral. Una divisió que es manté vigent actualment.

Mentre expliquen que les seves famílies ja saben que no poden comptar amb elles quan s'apropa el Temps de Flors -només van a casa "a sopar i dormir"-, arriba la Roser Corcoy, que també és membre de l'Associació i enguany s'encarrega de la plaça dels Jurats. Fa més d'una setmana que preparen una representació de la primera rosa dels vents que es va editar a l'Atles català el 1375.

"El va encarregar el rei Joan II al jueu mallorquí Cresques Abraham i és el primer atles editat que incorpora la rosa dels vents" destaca Corcoy que afegeix que "el muntatge que hem fet és igual que el de Cresques: amb els mateixos colors i formes". I tot gràcies al seu marit, en Manel Sureda, que ha estat qui ha fet els plànols a escala, i també "a la magnífica feina dels serrallers de les brigades municipals". De fet, tots els voluntaris només tenen bones paraules i agraiments infinits pels serrallers, fusters i jardiners de l'ajuntament, que sempre ajuden a fer realitat els somnis dels creadors.
 

Roser Corcoy amb les seves amigues enllestint la rosa dels vents a la plaça dels Jurats Foto: Maria Garcia


I això que aquest any han patit per si no arribaven a temps. El dijous 4 de maig ja tenien les peces de metall a la plaça, però les brigades no van poder iniciar el muntatge. "Ens vam assabentar que el dissabte hi havia un concert de rock i que no podíem començar" relata empipada "no vaig dormir en tota la nit per si ens destrossaven les peces! això no es fa!". Sortosament, no va passar res, però han hagut de córrer tota la setmana per arribar a temps a la inauguració d'aquest dissabte. Fa dos anys que va pensar en aquesta idea, i ara per fi l'ha materialitzat.

"Treballem tot l'any en el Temps de Flors, amb l'associació Amics de les Flors ens reunim cada dimarts per planificar-ho, i ja estic pensant en la idea de l'any vinent i en quin espai demanarem" revela la Roser, que no vol donar més detalls per mantenir la sorpresa. Durant els deu dies que dura la mostra, s'han organitzat amb les amigues per anar cada dia a regar les flors durant l'exposició. 

Unes passes més enllà, a Sant Pere Galligants, hi ha un altre voluntari dels Amics de les Flors, en Jordi Albà que als seus 53 anys, en fa 21 que hi participa. En aquesta edició ha preparat una obra que, sota el títol Cant de sirenes, ha convertit el claustre de l'antic monestir romànic "en una gran celebració a l'estil versallès, amb tocs molt barrocs", inspirat per un dels capitells més reconeguts del claustre, que simbolitza una sirena de dues cues. El delineant d'arquitectura recorda molt bé els seus inicis d'ajudant quan només portava "aigües o flors a la resta de voluntaris". I gràcies a l'experiència, sap prevenir els contratemps. "Cada any miro la previsió del temps i vaig veure que dijous plouria, per això, vaig muntar abans la corona que presideix la taula" assenyala orgullós de la seva anticipació.

Quan acabi la mostra, començarà a donar voltes a la de l'any vinent i després de Nadal s'hi "posarà seriosament". "Hem de presentar els projectes i entregar-los a l'ajuntament amb molta antelació i hi treballem durant mesos"."És impossible comptar quantes hores i quanta gent hi participa i seria impossible haver-ho de pagar". Una reflexió que compareix la secretària de l'Associació i principal organitzadora, Montse Galí, que apunta que el certamen "es tant viu i alhora tan fràgil" perquè "tot són voluntaris i si això es trenca, el Temps de Flors se'n va a fer orris".

Durant la darrera etapa de Maria Cobarsí al capdavant de l'organització, va preparar el seu relleu i va confiar amb Galí per passar-li la batuta. "La Maria no volia que es perdés l'esperit de voluntariat... I volia que tota la societat gironina s'impliqués, que gent de tot tipus es barregés, perquè és el gran mèrit de la flor: ningú té més o menys, ni és això o allò, aquí només compartim l'amor per la ciutat i per les flors". Assegura que tothom que fa un muntatge "sempre torna a repetir, i l'any següent enreda els amics, la família,... per això ha crescut tant al llarg del temps".

Un dels esdeveniments que acompanya la mostra, és el Concurs de flors, rams i plantes que es celebra des de fa 30 anys. L'única participant que concursa des de la primera edició és l'Elvira Micaló, de 101 anys. La seva filla, Rosa, recorda com de petita ja participava en la mostra ajudant a la seva mare i les seves amigues. "Són dones d'una altra època.... tens un respecte per elles... a mi em va parir mentre a la ciutat queien bombes un 23 de gener de 1939" recorda amb la veu trencada.

Eren altres temps i molts gironins sempre han assenyalat el passat franquista de l'organitzadora de la mostra. L'Ignasi Casadesús un dia li va preguntar, i Cobarsí li va confessar que era "l'única manera que havia tingut per treballar per les dones de Girona". I des del punt de vista de l'interiorista, "no se li ha fet justícia". "Els que no la coneixien l'odiaven molt, i els que la coneíxiem l'estimàvem molt". 
 

La Rosa, filla de l'Elvira Micaló, mostra orgullosa una fotografia de quan la seva mare va rebre un diploma del llavors alcalde, Carles Puigdemont. Foto: Maria Garcia


Sigui com sigui, el que és innegable és l'èxit assolit gràcies a la feina d'aquesta colla d'amics que formen l'associació i que, any rere any, es deixen la pell per guarir la Girona antiga amb les seves millors gales. I per no perdre pistonada, quan finalitzen cada edició, fan un llistat de millores a proposar. Una de majoritària és que no s'haurien de fer "tantes activitats paral·leles", i s'hauria de dedicar el festival "només a la flor". 

Les associacions Amics de les Flors, Amics de la Girona Antiga, Amics dels Jardins Històrics i Floral de Girona són els organitzadors del Temps de Flors, al costat de l'Ajuntament. Però amb el pas dels anys, són centenars les entitats, escoles, empreses i associacions que s'han pujat al tren d'engalanar la Girona antiga amb infinitat de pètals i plantes.

Les noves generacions

"Vigila, agafa per aquí!", "Jordi, porta'm l'escala!!", "I si el posem en aquest costat?", criden alguns dels integrants de l'Associació de veïns del carrer Ballesteries, que aquesta edició adornen els balcons amb grans murals fets de canyes i amb diferents flors pintades, creades pel muralista i grafiter FERT. "Un dels comerciants em va veure per les xarxes i em van proposar de participar-hi" comenta. En principi volien col·locar els murals com si fossin el sostre del carrer, però per "qüestions logístiques i de seguretat" les han penjat als laterals i es pot contemplar tota la gamma cromàtica al llarg del carrer.

Just al principi de Ballesteries hi ha la pastisseria de dolços sirians Palmira, que van obrir la Soumaya Waez i el seu marit, Ahmad Basal, un jove refugiat amb una gran història al darrera. Ells viuran per primera vegada un Temps de Flors rera el taulell. "Ja ens ha avisat que serà una bogeria, que ens preparem, perquè treballarem moltíssim, moltíssim" diu mig espantada Waez. Un dels principals beneficiats de l'allau de visitants de la mostra floral són els comerços, bars, restaurants i hotels, que omplen fins a dalt fent incomptables torns per cobrir tota la demanda. 

Entre els voluntaris, també destaquen els més joves, com la Judith Almeda i l'Anna Rovirola, estudiants de l'Escola d'Art d'Olot de 21 anys. És el primer any que hi participen i ho encaren amb una mica de por. "Ens vam repartir les feines: uns feien esbossos, els altres feien els tràmits a l'ajuntament i després van arribar les proves" i reconeixen que els va costar molt "perquè aquestes escales no són fàcils i vam haver de repetir mil vegades el projecte, i provar diferents materials". L'han anomenat el Passadís Blau i han creat un túnel amb arcs, cordes i flors.
 

Els alumnes de l'Escola d'Art d'Olot mentre muntaven la seva primera obra al Temps de Flors. Foto: Maria Garcia


Per d'altres, aquest any té un regust agredolç. És el cas de la Núria Gich, del Taller del Barri, situat a la Devesa. Després de 3 anys participant en el certamen, enguany serà l'últim perquè el 30 de juny baixaran la persiana per sempre. "Costa molt fer una atenció a la diversitat amb grups reduïts i que sigui un negoci rendible" es lamenta. Com a comiat, volen construir entre tots el Jardí dels Desitjos i han comprat 150 ampolles de vidre que han pintat entre els alumnes, els seus pares, els avis i els amics amb desitjos a dins.

Aquestes són algunes de les històries que s'amaguen rera els 195 projectes que es podran veure en 156 espais de Girona. 195 obres d'art elaborades per formiguetes màgiques que, quan la ciutat se'n va a dormir, omplen de vida les flors per transformar les pedres en racons inoblidables. 

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Un supermercat de BonPreu | Cristóbal Castro
01/01/1970
La plantilla de l'empresa se situarà en 7.400 treballadors en dos anys
Sirena ubicada al Moll de Costa de Tarragona | ACN
01/01/1970
Més de 23.000 persones, entre alumnes i personal docent faran un simulacre de confinament | L'objectiu és comprovar l'efectivitat del so i cobertura de 82 sirenes de risc químic ubicades en 36 municipis
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la tinent d'alcalde socialista Sílvia Paneque | ACN
01/01/1970
Des de l'executiu municipal asseguren que "ara no és moment" de ruptures tot i l'aval socialista a l'aplicació de l'article 155
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés sobiranista i l'aplicació de l'article 155
 00:27 OPINIÓ «Emprenedoria des de la Catalunya interior», l'article de Marina Geli. 
 00:26 OPINIÓ «Sobirania digital», l’article de Joan Subirats.
 00:25 OPINIÓ «Bombardejar Barcelona», l’article de Francesc de Dalmases. 
 00:25 LA VEU DE NACIÓ «L’última oportunitat del PSC», l'article d'Arnau Urgell. 
 23:52 Valls, primer ajuntament de la demarcació de Tarragona que aprova la moció contra l'aplicació del 155. El text, presentat de forma conjunta pels grups de CiU, ERC, CUP i ICV-EUiA, ha estat aprovat per 14 vots a favor i tres en contra.
 23:30 Collboni considera "poc intel·ligents" les mesures del 155 i demana "eleccions immediates". El tinent d'alcalde socialista a l'Ajuntament de Barcelona nega estar preocupat per un possible trencament del pacte de govern amb Ada Colau a la capital catalana.
 23:03 Le Monde carrega durament contra Puigdemont, TV3 i l'independentisme. El diari francès considera que el president català optar per "l'estratègia de la tensió" i que l'independentisme vol el 155 per reforçar la unitat interna.
 22:09 Puigdemont, disposat a intentar acords fins al final a través de la "mediació". El president de la Generalitat segueix obrint la porta a anar al Senat per explicar la "realitat".
 22:09 La Cecot, amb la Generalitat: "Ens situem democràticament al costat de les institucions catalanes". Antoni Abad, president de la patronal del Vallès, assegura que sense la llibertat "no hi ha democràcia". 
 21:40 Marató d'actes de l'ANC per explicar el "futur immediat" de Catalunya. Se celebraran entre dimarts i dimecres d'aquesta setmana i hi participaran membres del Govern.
 21:40 Turull apel·la a l'esperit «pacífic i determinat» del 1977 per defensar l'autogovern. El conseller de la Presidència lamenta que, 40 anys després del retorn de Tarradellas, no hi hagi "diàleg i mediació" per preservar les institucions catalanes.
 21:09 Puigdemont preveu aixecar divendres la suspensió de la independència. El president de la Generalitat vol explicar-se al Senat, però manté el rumb i promourà la declaració de l'estat català durant el ple específic del Parlament. Ho explica Oriol March. 
 20:59 Rebuig al 155 i condemna a les detencions: les línies vermelles dels pactes locals del PDECat. Els nacionalistes reuneixen els càrrecs territorials i els informen que a partir de divendres es replantejaran els pactes amb el PSC si voten a favor de la intervenció de l'autonomia. Informa Oriol March.
 20:58 La CUP convoca deu assemblees aquest dimarts per analitzar el moment polític i preparar mobilitzacions. Han de servir per debatre les passes a seguir per respondre a "l'intent de liquidació de l'autogovern de Catalunya".
 20:52 Maza torna a amenaçar Puigdemont amb la presó si declara la independència. El fiscal general de l'Estat adverteix que, "independentment", ja hi ha fets que han passat fins ara "pels quals s'haurà de respondre”.
 20:41 Resistència al 155: mossos, bombers, mestres i periodistes rebutgen la intervenció de l'Estat. Sindicats i associacions de treballadors públics dels diferents àmbits mostren la seva oposició a la intervenció anunciada del govern de Mariano Rajoy.
 20:32 La intervenció de l'Estat bloqueja més de 10 milions per a projectes d'entitats socials. El Govern afirma que hi ha 307 entitats afectades pels ajuts de la direcció general de d'acció cívica i comunitàroa i 224 en el cas de Joventut.
 20:18 Carles Pellicer convoca un ple extraordinari i urgent per rebutjar l'article 155. L'Ajuntament de Reus respon d'aquesta manera a la crida que feien l'AMI i l'ACM per impedir l'aplicació d'aquesta mesura per part del govern espanyol. 
 19:51 Els sindicats de Mossos s'oposen al 155 i esperen una aplicació «el menys lesiva possible». FEPOL, SPC, SME i USPAC veuen amb recel la intervenció de l'Estat a la policia catalana.
 19:45 Continua el bombardeig d'Anonymous en defensa de Catalunya: cau el web del CNI. Els hacktivistes han anunciat en un vídeo i diferents tuits que obren una nova fase de l'#opCatalunya, que ja va bloquejar diverses pàgines de l'estat espanyol durant el cap de setmana.
 19:26 Les connexions polítiques pesen més per fer negoci a Espanya que a Rússia, Marroc o Iran. L’Informe Global de Competitivitat indica que els directius espanyols creuen que l'Estat afavoreix aquelles empreses millor connectades. Per Roger Tugas. 
 19:11 L'alcalde de Mataró, David Bote (PSC), rebutja l'aplicació del 155 i també una possible DUI. L’alcalde ha fet una crida al diàleg i ha s'ha mostrat a favor que es convoquin eleccions a Catalunya.
 18:57 La Federació Europea de Periodistes condemna l’intent del govern espanyol d’intervenir TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN. L’organització qualifica "d’inacceptable" la interferència política a la gestió dels mitjans de comunicació públics.
 18:47 «Els volem al carrer i entre nosaltres!»: manifest de suport a la llibertat de Sànchez i Cuixart. Fundadors i dirigents de l'ANC impulsen un text en què reclamen que els dos dirigents sobiranistes surtin de la presó. Informa Oriol March. 
 18:31 VÍDEOS «Els mitjans seran sempre vostres»: els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio rebutgen el 155. Les assemblees dels mitjans públics catalans es mobilitzen per respondre a la intervenció estatal.
 18:07 Juncker diu ara que "respecta l'expressió de la voluntat" que s'ha vist a Catalunya. El president de la Comissió Europea remarca que és "comprensible" buscar una "identitat pròpia" però reitera que no està a favor dels "separatismes".
 17:54 Els treballadors públics que van fer vaga el 3 d'octubre hauran de recuperar les hores. El Govern ho va decidir en un acord del 10 d'octubre que no es va fer públic, segons TV3.
 17:53 ERC denuncia que el Senat ha incomplert el propi reglament per activar el procés del 155. Els republicans demanen a la mesa de la cambra alta que iniciï de nou tots els tràmits i que aquest cop s'escolti la junta de portaveus i es debati aquesta qüestió a la comissió general de comunitats autònomes. Informa Roger Tugas. 
 17:39 El Cercle d'Economia exigeix "eleccions immediates" a Catalunya. L’entitat que presideix Juan José Brugera considera que l'escenari d'unes eleccions autonòmiques és l'"única alternativa" per evitar "un escenari de conseqüències imprevisibles i dramàtiques". Informa Pep Martí. 
 17:14 Almenys sis ajuntaments del Baix Montseny ja han convocat un ple de rebuig al 155. Exigeixen a l'Estat que aturi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i, per tant, la suspensió de l'autonomia de Catalunya. Per Jordi Purtí. 
 17:14 Els Bastoners de Sabadell deixen de vendre loteria de Nadal i es passen a la Grossa. La colla ha pres la decisió en un moment de tensió política.
 16:36 Espanya, Alemanya i el 155: les comparacions odioses; un reportatge de Pep Martí. L'unionisme intenta equiparar el polèmic article a un de similar de la Constitució de la República Federal, però no té res a veure. Els constitucionalistes Mercè Barceló i Xavier Arbós rebutgen que es puguin equiparar el sistema espanyol i l'alemany.
 16:18 VÍDEOS Un arxiu de vídeos recull la brutalitat policial de l’1-O. El web difon imatges de les càrregues de la policia espanyola contra els votants, just l'endemà que el ministre d'Exteriors espanyol afirmés a la BBC que "moltes fotos eren falses". 
 15:51 Ballesteros a Puigdemont: «Per iniciar el camí de l'acord, a aquest alcalde el tindrà al seu costat». L'alcalde de Tarragona ha emès un comunicat dient que la pilota està a la teulada del president de la Generalitat per evitar que s'apliqui el 155. 
 15:12 Societat Civil Catalana es manifestarà diumenge pel «diàleg» però avala aplicar el 155. La mobilització es farà al passeig de Gràcia després que divendres el Senat hagi votat la suspensió de l'autonomia.
 15:11 L'alcalde de Blanes mostra el «rebuig total» al 155 i es planteja deixar el PSC. Els partits independentistes pengen una pancarta al balcó de l'ajuntament demanant la "llibertat dels presos polítics" amb el vistiplau de Lupiáñez.
 15:04 El Senat només ofereix dues opcions a Puigdemont per comparèixer: dijous a les 17.00 o divendres. Les dues alternatives xoquen amb la possibilitat de celebrar un ple dijous al Parlament.
 14:58 Raül Romeva afirma que els funcionaris obeiran al Govern i el Parlament i no a l'Estat. El conseller també assegura a la BBC que els membres de l'executiu no acataran el seu cessament i defensa que van ser escollits arran d'unes eleccions netes.
 14:56 Els periodistes de TVE responen amb duresa a la intervenció de TV3. El Consell d'Informatius considera que el govern espanyol vol aplicar unes mesures a la cadena catalana que encara no es compleixen a l'estatal.
 14:38 Ximo Puig assegura que les diferències entre socis sobre el 155 no afecta el pacte de govern valencià. El president de la Generalitat Valenciana confia que finalment no sigui necessària l'aplicació de l'article.
 14:24 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, defensa que si hi ha eleccions han de ser acordades entre els dos governs perquè no siguin un "front de batalla". Des de París també assegura que alcaldes europeus i d'arreu del món li transmeten el rebuig a la unilateralitat però també a la "resposta autoritària" de l'Estat.
 14:16 ANC i Òmnium de Granollers demanen un ple urgent per l'amenaça del 155. Les dues entitats volen que l'alcalde de la ciutat, Josep Mayoral (PSC), el convoqui per instar el govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya a través de l'article 155.
 14:10 VÍDEO El rei va trucar a Volkswagen per demanar que marxés de Catalunya», diu 
Martí Anglada, delegat del Govern a França, en una entrevista a CNews.
 14:07 Miquel Iceta evita aclarir si Montilla votarà a favor del 155; informa Isaac Meler. Responsabilitza Puigdemont de la suspensió de l'autogovern si no convoca eleccions o va al Senat a demanar diàleg. Afirma que el seu partit "no es trencarà" malgrat les tensions internes per la intervenció del govern espanyol a Catalunya.
 13:55 Universitats per la República convoca vaga aquest dijous contra l'aplicació de l'article 155. La plataforma també reclama la llibertat per Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
 13:54 El PDECat s'obre a trencar els pactes locals amb el PSC si fan costat al 155. La coordinadora general dels nacionalistes, Marta Pascal, exigeix als senadors socialistes catalans que votin en contra de la intervenció de l'autonomia.
 13:37 Iceta assegura que  el PSC "no es trencarà" però no aclareix si Montilla votarà a favor de l'aplicació del 155. El primer secretari socialista assegura que Puigdemont ha de convocar eleccions a Catalunya o anar al Senat per evitar la suspensió de l'autogovern.
 13:33 El PSC de Sant Hipòlit de Voltregà pot perdre l'alcaldia per una moció de censura arran del procés català. Aquesta tarda Som Voltregà i el PDECat podrien signar el document contra l'alcalde Xavier Vilamala. Informa Carles Fiter.
 13:25 ÚLTIMA HORA La Comissió Europea avala l'aplicació del 155 a Catalunya. El portaveu de la CE ha indicat que la mesura es troba “dins” de la Constitució espanyola.
 13:24 ERC avisa que qui es mantingui equidistant «s'estarà posant al costat dels repressors»; informa Roger Tugas. Sergi Sabrià alerta que és "molt difícil mantenir acords amb els que promouen el 155", en relació als acords locals amb el PSC, i aposta per proclamar la República "com la millor resposta" a l'aplicació d'aquest article.
Entrades anteriors »
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a la manifestació per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
El president de la Generalitat vol explicar-se al Senat, però manté el rumb i promourà la declaració de l'estat català durant el ple específic del Parlament | El debat del 155 a la cambra alta espanyola coincidirà amb el punt àlgid del procés català, que de moment no passa per la celebració d'eleccions
01/01/1970
El tinent d'alcalde socialista a l'Ajuntament de Barcelona nega estar preocupat per un possible trencament del pacte de govern amb Ada Colau a la capital catalana
Jordi Turull, conseller de la Presidència, en l'homenatge a Josep Tarradellas | Govern
01/01/1970
El conseller de la Presidència lamenta que, 40 anys després del retorn de Tarradellas, no hi hagi "diàleg i mediació" per preservar les institucions catalanes
01/01/1970
El fiscal general de l'Estat adverteix que, "independentment", ja hi ha fets que han passat fins ara "pels quals s'haurà de respondre"
01/01/1970
El Govern afirma que hi ha 307 entitats afectades pels ajuts de la direcció general de d'acció cívica i comunitàroa i 224 en el cas de Joventut