PLE GIRONA

La nova estació de busos de Girona generarà 300.000€ de dèficit anual

La Generalitat assumirà les pèrdues i l’ajuntament continuarà aportant 40.000 euros com fins ara | ERC es queda sola defensant la polèmica unificació del Centre d’Acolliment Mas Garriga i Misericòrdia, davant dels vots contraris de la resta de grups

per Maria Garcia, Girona | 8 de maig de 2017 a les 22:25 |
El regidors del ple de l'ajuntament de Girona durant una de les votacions | Tània Tapia / ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'ajuntament de Girona ha aprovat, per via d'urgència, el nou conveni amb la Generalitat per gestionar la recentment inaugurada estació d'autobusos, que entra en funcionament aquest dimarts. El document estableix que l'ajuntament continuarà assumint l'explotació fins al 2018, quan està previst que el govern convoqui un concurs per cedir-la. A més, recull que la Generalitat assumirà els 300.000€ de pèrdues anuals que generarà el nou equipament, derivats de l'augment dels costos de manteniment -especialment els de la calefacció i ventilació- i de la contractació de tres persones més. L'ajuntament, per part seva, continuarà aportant els 40.000€ que injectava fins ara. Per altra banda, tots els grups municipals, excepte ERC, han aprovat una moció del Col·legi d'Educadors Socials de Catalunya en contra de la unificació del Centre d'Acolliment Mas Garriga i Misericòrdia.

En un ple on l'ordre del dia preveia una sequera de notícies, al final s'ha acabat engrescant gràcies a la nova estació d'autobusos, que ha donat la campanada.


La sessió del mes de maig ha començat amb l'habitual informe de l'alcaldessa Marta Madrenas, que ha donat a conèixer les últimes novetats de les obres de la llosa del Parc Central, "sembla que van a bon ritme i que compliran el calendari previst". I ha destacat que aquest mes continua la reducció de l'atur interanual, i ja està 11 punts per sota del 2016.

Tot seguit, s'ha aprovat definitivament l'ordenança municipal que regula els serveis funeraris, després de respondre les al·legacions presentades. Ha tirat endavant amb els vots a favor de l'equip de govern, C's i PP. Però ha rebut l'abstenció d'ERC-MES i el vot en contra de la CUP-Crida per Girona.


Després de dues modificacions derivades dels contractes de neteja i de recollida d'escombraries, ha arribat, per via d'urgència, l'aprovació del nou conveni amb la Generalitat per gestionar la nova estació d'autobusos de Girona, que es va inaugurar el divendres i que aquest dimarts entra en funcionament. 

Fins el dia d'avui, l'ajuntament de Girona explotava l'estació gràcies a un conveni signat el 1984. Ara, aprofitant la inauguració del nou equipament, les dues administracions han posat el dia l'antic text. El nou document estableix que l'ajuntament de Girona gestionarà les instal·lacions fins al 2018, quan la Generalitat convocarà un concurs públic o n'assumirà la gestió.


L'equip de govern no ha especificat la xifra de costos, però la popular Concepció Veray ha fet saltar la llebre. Durant la seva intervenció ha preguntat "quina empresa voldrà gestionar l'estació si genera 300.000€ de dèficit?" i ha instat al govern municipal a "idear" una fórmula perquè "el 2018 el concurs no quedi desert".

El regidor de mobilitat, Joan Alcalà ha reconegut les pèrdues, però ha especificat que serà la Generalitat qui aportarà els diners, i que l'ajuntament continuarà amb els 40.000€ que injectava fins ara. A més, ha revelat que "hi ha empreses interessades a explotar l'estació", deixant clar que "serà la Generalitat qui pagarà el dèficit i ha quedat degudament documentat". 
 

La nova estació d'autobusos de Girona durant l'acte d'inauguració del passat 5 de maig Foto: Tània Tapia / ACN


Segons fonts de l'ajuntament, fins ara l'estació tenia dues fonts d'ingressos. Els 200.000 que paguen els operadors d'autobús en funció dels viatges que ofereixen, i els 40.000 que aporta l'ajuntament des que va començar la crisi econòmica -perquè va començar a generar pèrdues per la congelació dels preus dels bitllets i el descens de viatgers-.

Amb el nou conveni, s'hi hauran de sumar 300.000 més, que posarà la Generalitat per compensar l'augment de costos de manteniment, derivats principalment de la calefacció, la ventilació i la contractació de tres persones més. Finalment, l'aprovació del nou conveni ha tirat endavant per unanimitat.

El ple de les mocions

Els punts de l'ordre del dia del ple d'aquest dilluns eren set, la mateixa xifra que mocions presentades. Les dues primeres, impulsades per entitats: el Col·legi d'Educadors Socials de Catalunya (CEESC) i el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat.

La moció del CEESC exigeix a la DGAIA que retiri el polèmic projecte d'unificació del centre Mas Garriga i Misericòrdia, tal com ha recomanat el Síndic de Greuges; i insta a buscar habitatges al municipi per acollir aquest servei. Una unificació que fa mesos que arrossega polseguera perquè té en contra els propis treballadors i tota la comunitat educativa, que temen que es converteixi en un "macrocentre" de menors. 

La moció, defensada per representants del CEESC, ha rebut el suport de tots els grups municipals, excepte ERC-MES que s'han quedat sols defensant la unificació -la seva màxima responsable és la consellera gironina Dolors Bassa, propera als republicans-.

Per la seva banda, el text presentat pel Centre de Recursos per la Pau, i defensada pel col·lectiu de Iaioflautes de Girona, reclama a la Generalitat que treballi per garantir un sistema de pensions digne i que s'organitzin sessions informatives i futures accions. Un document que ha rebut el suport de tots els partits, excepte el PP, que hi ha votat en contra.

De les cinc mocions restants, quatre han tirat endavant i una s'ha quedat al calaix. Era la que defensava millorar la xarxa de parcs infantils -presentada per la CUP i que ha rebut els vots contraris de CiU, PSC i l'abstenció de C's-.

Per contra, sí han donat llum verda a la moció a favor del desbloqueig econòmic i polític de Cuba -presentada per la CUP i aprovada amb el suport d'ERC i C's-; el text a favor de la instal·lació de llambordins en record dels gironins deportats als camps de concentració nazis -presentada per ERC i que ha rebut el suport unànime del ple-, una altra per la recuperació del servei de gestió de cobrament de les escombraries -presentada per ERC i amb els vots positius del PP i de la CUP- i el text sobre mobilitat elèctrica i híbrida al servei de bus -presentat per Ciutadans i que ha comptat amb els vots favorables de CiU, PSC, ERC i PP-.

Amb el reguitzell habitual de preguntes per part de l'oposició i les respostes de l'equip de govern -entre uns i altres acaben allargant el ple un parell d'hores més- l'alcaldessa ha posat el punt i final a la sessió plenària que si no fos per les novetats de l'estació d'autobusos, avui no ompliria gaires línies.

 

 

Participació