La consolidació de l'Strenes

El festival tanca la cinquena edició augmentant un 20% el públic assistent | Entre el 25 de març i el 30 d'abril s'han ofert més d'una trentena de concerts per diversos escenaris de Girona

Els Amics de les Arts van clausurar l'Strenes amb un concert sota la pluja a les escales de la Catedral
Els Amics de les Arts van clausurar l'Strenes amb un concert sota la pluja a les escales de la Catedral | Festival Strenes
Maria Garcia
02 de maig del 2017
Actualitzat el 04 de maig a les 14:40h
"Ha estat la millor edició dels darrers cinc anys" ha assegurat el director de l'Strenes, Xavi Pascual. I és que enguany han aconseguit augmentar un 20% el públic assistent fins a superar els 32.250 espectadors. Una dada que, segons Pascual, demostra que la fórmula del festival "funciona", perquè els principals grups catalans "estrenen els seus nous treballs a Girona i el públic respon amb escreix".

A més s'han venut el 89% de les entrades disponibles pels concerts, i tots han comptat amb una ocupació superior al 65%. I han esgotat les localitats set artistes: Mishima, Els Amics de les Arts, Paco Ibañez, Cesk Freixas, Miquel Abras, Blaumut i Judith Nedderman.

En aquest sentit, el director ha apuntat que el públic, a diferència d'altres anys, ha comprat les entrades "amb molt temps d'antelació per assegurar-se que podrien ser els primers a veure les estrenes". Un exemple que, segons Pascual, mostra com el festival, tot i tenir només cinc anys, ja "s'ha consolidat" i posa d'exemple les xifres d'assistència. "A la primera edició van passar unes 9.000 persones i enguany ja han sigut més de 30.000".

A més de l'aspecte quantitatiu, el director de l'Strenes també ha parlat del salt qualitatiu i de com s'ha posicionat com l'escenari de referència dels artistes que volen mostrar com sonen els nous treballs. "Ara la majoria de grups volen estrenar al festival, i no a Barcelona, i això fa cinc anys era difícil preveure que ho aconseguiríem" ha ressaltat Pascual, que assegura que durant els dies dels concerts ja ha tancat "3 o 4 actuacions per l'any vinent".
 

Dr.Calypso va celebrar els 20 anys de Tòxic sons en un concert multitudinari a la plaça Catalunya es Foto: Festival Strenes


De cara a la propera edició, Pascual ha deixat clar que volen créixer de manera qualitativa "i no tan quantitativa". Així, treballaran per continuar capitalitzant les "principals estrenes del país", seguir millorant l'experiència del públic i ampliar la secció internacional "amb un o dos artistes de nivell".

La primavera musical de Catalunya

Entre el 25 de març i el 30 d'abril l'Strenes ha ofert més d'una trentena de concerts per diferents escenaris de la ciutat. Entre les principals actuacions Pascual ha ressaltat els concerts a les escales de la Catedral amb Mishmia i Els Amics de les Arts -aquests darrers en una actuació "gairebé èpica sota la pluja"-.

Sense oblidar el concert inaugural més multitudinari amb Txarango, l'estrena del nou treball de Miquel Abras, el viatge intergalàctic de Joan Miquel Oliver al Teatre Municipal o l'estrena de la secció internacional amb un "concert molt màgic" de Julieta Venegas que va inaugurar la secció internacional.

També la festa major de l'Strenes amb Dr.Calypso, Gossos i Miqui Puig a una plaça Catalunya plena de gom a gom; que es va complementar amb una zona de food trucks, menjador i la Fira del Voluntariat que, per primera vegada, unia esforços amb el festival. "Esperem que l'any vinent continuï la col·laboració" ha comentat Pascual, que també ha destacat les propostes familiars d'Albert Pla i Tortell Poltrona; i de Muchachito. 

També quedarà gravat a la retina el concert que van oferir Maria Arnal i Marcel Bagés al centre cultural la Mercè. Els dos que va oferir Judit Nedderman després d'esgotar les entrades en pocs dies; o la festa inolvidable que ZOO i Gertrudis van deixar a la Mirona, i la que va oferir Ramon Mirabet a l'Auditori, sortint a cantar al hall amb el públic.