La Diputació de Girona injecta 750.000€ per a polítiques socials

L'ens supramunicipal aprova per unanimitat adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum

El ple de la Diputació durant la sessió d'aquest matí
El ple de la Diputació durant la sessió d'aquest matí | Lourdes Casademont / ACN
Maria Garcia
18 d'abril del 2017
Actualitzat a les 15:40h

Al ple del mes de desembre la Diputació va aprovar una moció en contra de la pobresa energètica i avui ha materialitzat el document. Concretament, el ple ha aprovat per unanimitat injectar 750.000 € als ajuntaments i organitzacions no lucratives (ONL) per lluitar contra la pobresa energètica, per a la reforma d'equipaments d'atenció social i per a la formació de tècnics. A més, l'ens supramunicipal ha tirat endavant tres mocions: una per adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum (amb els vots del PSC inclosos), una altra per l'elaboració d'un cens de cementiris i serveis funeraris i la darrera per demanar a l'estat espanyol que els ajuntaments puguin invertir els superàvits dels pressupostos.

La Diputació ha celebrat aquest migdia el ple corresponent al mes d'abril de manera ràpida i plàcida, i ha començat amb les aprovacions d'un crèdit extraordinari per impulsar l'acció social dels ajuntaments i ONL. 

Segons ha explicat el vicepresident Albert Piñeira, s'injectaran un total de 750.000 € per diferents accions.Per una banda, han aprovat una partida de 300.000 € per una nova línia per lluitar contra la pobresa energètica i per la millora de pisos socials, "que es coordinarà amb el departament d'Habitatge".

També s'injectaran 150.000 € per inversions als centres d'atenció social dels ajuntaments i 100.000 € pels equipaments de les ONL que treballen amb l'àmbit social. "Poden ser per la compra d'un vehicle, per la reforma d'un edifici, o per la compra de material" segons ha assenyalat Piñeira.

I també es destinaran 100.000 € per la formació dels tècnics, 50.000 € per altres ajuts que puguin necessitar les ONL i 50.000 € més per a la redacció redactar tres plans municipals de salut."Estem donant resposta a les necessitats tant dels ajuntaments com de les ONL" ha ressaltat el vicepresident que ha afegit que "tots els recursos que puguem destinar a l'acció social són positius".

Tot seguit, s'ha aprovat la massa salarial del personal laboral de la Diputació, la cessió a l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) d'un terreny a Monells i la cessió a la Generalitat dels objectes de l'antiga farmàcia de l'Hospital Santa Caterina.

A més de l'adhesió a la Federació Europarc i la nova senyalització per les carreteres gironines que són de titularitat de la Diputació. Uns punts que s'han aprovat de manera ràpida i per àmplies majories.

Finalment han arribat les mocions, que avui n'hi havia tres. La primera era per adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum, presentada per CiU, ERC i IdS. S'esperava el vot afirmatiu de la CUP però el dubte era el PSC.

El seu portaveu, Juli Fernández ha anunciat que hi donarien suport perquè estan "a favor de la democràcia" i creu que cal buscar "una solució política perquè Catalunya pugui votar". Però ha deixat clar que no acceptaran el referèndum si no està pactat amb l'Estat espanyol.

"Si anem a postures unilaterals hi haurà dues coses que no complirem: les garanties democràtiques i la interpel·lació de tota la població" en referència als ciutadans que votaran sí i els que votaran no.

Piñeira ha reconegut que segurament seran l'única corporació que "es suma al pacte per unanimitat" però creu que així s'envia un missatge al conjunt del país "que quan es vol, l'acord és possible". La moció l'enviaran a la Generalitat i també al govern espanyol.

La següent moció, presentada per la CUP, proposa l'elaboració d'un cens de cementiris i serveis funeraris. El diputat Lluc Salellas ha al·legat que la intenció és "tenir una fotografia exacte de com s'estan gestionant aquests serveis" per comprovar si hi ha "un oligopoli" de diferents empreses i comprovar quan funcionen millor.

Tots els partits hi han donat suport, però el vicepresident Albert Piñeira ha deixat clar que l'equip de govern hi donava suport però "més per la filosofia que no per la redacció del text, que és imprecís i incorrecte". I ha recordat que la Diputació "ja fa temps que està treballant en aquest àmbit".

Unes paraules que no han agradat al diputat cupaire. "Sembla que estigui enfadat amb la proposta i que a sobre vingui aquí a fer de professor i a dir com s'han de fer les coses". "Deixi de donar lliçons que vostè no és l'amo de res, és una proposta constructiva i vostè s'ha dedicat més a destruir-la o complementar-la" li ha etzibat Salellas.

Les enganxades entre Salellas i Piñeira són habituals i animen la platea que segueix els plens de la corporació. El president, Pere Vila, n'ha fet broma "encara que no ho sembli... la moció s'aprova per unanimitat".

Per últim, ERC ha presentat una moció per instar al govern espanyol a permetre a les administracions locals invertir els superàvits per a la millora dels serveis públics i l'execució d'inversions prioritàries. Els republicans calculen que al conjunt de l'estat espanyol els ajuntaments acumulen 7.000 milions de superàvit.

A l'apartat de precs i preguntes, ha preguntat a l'equip de govern si mantindrien el seu nom, després de la desaparició d'Unió Democràtica. El president Pere Vila ha informat que a partir de la setmana vinent presentaran davant el registre el nom actual del partit, PDCat.