AGISSA es nega a donar la informació que demana l’Ajuntament de Girona

L’alcadessa, Marta Madrenas, avisa que “és innacceptable” i que treballaran per aconseguir-la | AGISSA té una causa oberta al jutjat de Girona per un suposat delicte d’apropiació indeguda | La Federació d’Associacions de Veïns de Girona reclama solucions definitives per les obres del TGV i que es garanteixin les mesures de seguretat

Josep Maria Castanyer i Romà Montreal, de la Federació d'Associacions de Veïns de Girona, durant la seva intervenció al ple
Josep Maria Castanyer i Romà Montreal, de la Federació d'Associacions de Veïns de Girona, durant la seva intervenció al ple | ACN
Maria Garcia
11 d'abril del 2017
Actualitzat a les 2:18h

Durant la sessió plenària i a preguntes de l'oposició, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha explicat que l'empresa que gestiona les aigües de Girona, Sarrià i Salt, AGISSA, ha presentat un recurs a l'ajuntament per les demandes d'informació que li ha fet la comissió tècnica que controla i fiscalitza l'activitat de la companyia. Per altra banda, el ple ha tirat endavant una moció de la Federació d'associacions de veïns de Girona que reclama que es facin totes les obres necessàries per complir el Pla de Seguretat del Tren d'Alta Velocitat.

L'alcaldessa de Girona ha començat el ple amb els últims informes de presidència, entre els quals, la reunió del dilluns al matí a Madrid sobre el corredor del mediterrani o els compromisos d'Adif amb les obres del TAV; a més de l'habitual repàs de les dades de l'atur.

Un dels primers punts de l'ordre del dia era l'aprovació de la cessió de dues parcel·les al departament d'Ensenyament per instal·lar-hi els mòduls prefabricats per la segona seu de l'Institut Ermessenda de Girona i el Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible de Girona (PACES).

Tot seguit, el ple ha tirat endavant per unanimitat la modificació puntual del PGOU (Pla General d'Ordenació Urbana) per l'ampliació de l'Hospital Josep Trueta. El regidor d'urbanisme, Joan Alcalà ho ha defensat per aconseguir "una millora de la qualitat assistencial" i ha afegit que treballaran perquè el nou hospital "estigui al nord de la ciutat".

I és que ja fa anys que diferents governs anuncien la construcció d'un nou centre, però encara no s'ha concretat ni quina hauria de ser la seva ubicació. Girona aposta perquè continuï al nord i han ofert uns terrenys a la zona de Domeny. Però Salt també es postula per acollir-lo al costat de l'hospital Santa Caterina.

Tots els grups han donat suport però han demanat que l'ampliació no suposi un endarreriment en la construcció d'un nou centre. Així, la popular Concepció Veray ha insistit que "s'ha de reclamar que comencin les obres", i la portaveu de C's, Míriam Pujola, ha recordat que "fa molts anys que es parla del trasllat a un nou hospital".

El cupaire Lluc Salellas ha apostat per debatre "quina és la millor ubicació i quin és el model de sanitat pública" que vol la ciutat; i el republicà Martí Terés ha demanat que "s'ensenyin els estudis tècnics que prioritzen un altre emplaçament que no sigui el nord". Tots han proposat anar a una i no descarten fer pressió amb mobilitzacions al carrer.

Reclamen les màximes mesures de seguretat al TAV

Per la seva banda, la Federació d'Associacions de Veïns de Girona ha presentat una moció perquè s'apliquin solucions definitives a l'estació i al túnel del Tren d'Alta Velocitat (TGV). El president, Josep Maria Castanyer, ha repassat els incidents de les inundacions i ha reclamat que es garanteixin les màximes mesures de seguretat.

"No volem que Girona es taqui amb titulars de successos perquè passi alguna cosa" ha afirmat Castanyer que demana que "s'acabin les sortides d'emergència" i que es corregeixi el Pla d'Autoprotecció "perquè els bombers puguin actuar-hi". El regidor del Projecte Ferroviari, Carles Ribas, s'ha compromès a crear una taula sobre la seguretat a l'entorn del TAV abans de dos mesos, que era una altra de les demandes de la moció.

Tots els partits han votat a favor, excepte Veray que ha acusat l'equip de govern "d'instrumentalitzar" la federació de veïns. "Hi ha una part que sembla redactada pel sr.Ribas, només critiquen Adif" ha criticat abans de recordar que "milers de ciutadans agafen el TAV cada dia i van segurs".
 

La seu d'AGISSA a Girona està situada al carrer Ciutadans Foto: ACN


Aigües tèrboles

Aquest dilluns estava previst que l'equip de govern presentés l'informe relatiu a l'activitat de la societat mitxa Aigües de Girona, Salt i Sarrià, AGISSA; però no ha arribat a temps del ple. Els regidors cupaires i republicans han preguntat a l'alcaldessa quan el tindrien.

Madrenas ha revelat que l'equip de govern hi està treballant però que s'han trobat amb dos recursos presentats per l'empresa Girona SA, que representa el 80% de la societat -el 20% restant correspon als tres ajuntaments-. Concretament, un és contra la constitució de la comissió tècnica que ha de controlar i fiscalitzar l'activitat d'AGISSA. I l'altre contra el requeriment d'informació per part de l'ajuntament.

"No és acceptable que l'empresa es negui a aportar aquesta documentació" ha afirmat de manera rotunda, i ha avisat que treballaran per obtenir les dades que sol·liciten. Un cop tinguin els informes de la comissió tècnica, Madrenas ha dit que crearan una taula de debat per estudiar quin ha de ser el model de gestió de l'aigua.

Paral·lelament, el Jutjat d'instrucció de Girona té una causa oberta per un suposat delicte d'apropiació indeguda en el si de l'empresa mixta. Fins al moment, ja han declarat com a investigats tant l'exconseller delegat d'AGISSA, Narcís Pifarrer, i l'actual, Xavier Ballell.

L'acusació popular (exercida per la CUP) sosté que hi ha operacions irregulars durant els anys de gestió de l'exconseller Narcís Piferrer i l'actual, Xavier Ballell; i sospita que van ser maniobres per beneficiar econòmicament l'empresa privada Girona SA.