Girona liquida el contracte a l’empresa gestora dels aparcaments de la Devesa i Emili Grahit per incompliments en la concessió

L’empresa ha entrat en concurs de creditors i l’ajuntament tornarà a adjudicar el servei quan acabi el procès judicial

Imatge de l'entrada de l'aparcament de la Devesa
Imatge de l'entrada de l'aparcament de la Devesa | ACN
Maria Garcia
11 d'abril del 2017
Actualitzat a les 2:20h
Un dels punts més descatats de l'ordre del dia del ple de dilluns i que s'ha inclòs per via d'urgència, era la liquidació del contracte a l'empresa que gestiona els aparcaments d'Emili Grahit i de la Devesa per incompliment del contracte d'adjudicació.

Aparcaments de Girona 2003 gestiona els dos aparcaments des del 2003, quan va guanyar el concurs per la construcció i explotació d'aquestes instal·lacions. Llavors va demanar un préstec de nou milions d'euros que no ha pogut tornar, i l'estiu passat va presentar un concurs de creditors voluntari.

Les alarmes de l'ajuntament van saltar quan van rebre un avís d'execució hipotecària per part de la Sareb. Segons la regidora d'Hisenda, Mari Àngels Planas, van revisar els acords de la concessió i van detectar diversos incompliments tècnics. "L'empresa no va dipositar un aval del 3% del preu del solar i va canviar d'accionariat sense informar l'ajuntament" ha assegurat.

Quan es resolgui el concurs de creditors, l'ajuntament tornarà a convocar un concurs per adjudicar la gestió dels aparcaments i calcula que haurà de pagar uns 4'5 milions com indemnització per liquidar abans molt abans del previst en el contracte. I és que Aparcaments de Girona 2003 tenia la concessió per uns 50 anys.

Tota l'oposició hi ha votat a favor, però la regidora del PP Concepció Veray ha demanat que "la liquidació del contracte no suposi el tancament dels aparcaments", i el regidor de la CUP Lluc Salellas ha reclamat que es faci "una auditoria a tots els aparcaments" perquè assegura n'hi ha d'altres "en una situació similar".

Aparcaments amb polèmica que ve de lluny

A l'abril del 2003, amb Anna Pagans d'alcaldessa i en l'últim ple abans de les eleccions, es va aprovar el concurs per fer tres aparcaments a la ciutat. Els grups de l'oposició de llavors van criticar durament les presses i van recordar que Aparcaments de Girona 2003 es va constituir un mes abans que s'aprovés l'adjudicació. A més, la polèmica es va fer més gran quan va sortir a la llum que, per dissenyar els nous aparcaments, l'empresa havia contractat l'arquitecte i exalcalde socialista de Santiago de Compostela, Xerardo Estévez.