Injecció per potenciar els habitatges socials dels ajuntaments

La Diputació de Girona aprova una línia de subvencions perquè els ajuntaments inverteixin en habitatges per a polítiques socials | El ple de la corporació també aprova una moció que insta la Generalitat a redactar un nou Pla Especial del Parc del Montseny

El ple de la Diputació de Girona durant la sessió
El ple de la Diputació de Girona durant la sessió | Marina Lòpez / ACN
Maria Garcia
21 de març del 2017
Actualitzat a les 15:43h
El ple de la Diputació de Girona ha aprovat per unanimitat obrir una línia de subvencions perquè els ajuntaments puguin invertir en edificis municipals o cedits per particulars, i que després es destinaran a polítiques socials. En el mateix ple i també per unanimitat, totes les formacions polítiques han tirat endavant una moció que insta al govern a redactar un nou Pla Especial del Parc del Montseny, després que una sentència del Tribunal Suprem hagi anul·lat el pla que hi havia fins ara. A més, la moció també prohibeix qualsevol construcció o actuació dins els límits del Parc fins que no hi hagi un nou document que reguli els seus usos.

Ple ràpid i seré a la Diputació de Girona. Després d'aprovar els decrets del mes de febrer i les informacions de presidència, han tirat endavant la liquidació del pressupost de la Diputació. 

El ple de l'ens supramunicipal també ha tirat endavant, per unanimitat, dues convocatòries de subvencions a les entitats i equipaments d'educació ambiental per les campanyes "del Mar als Cims" i "Tallers Ambientals".

Un dels punts més destacats de l'ordre del dia era la provació de les bases de subvencions als ajuntaments per a inversions en habitatges destinats a polítiques socials. El vicepresident de la Diputació, Fermí Santamaria, ha defensat que la nova línia de subvencions és "per donar sortida a la manca d'habitatges socials que tenen els ajuntaments".

Així, la Diputació destinarà 10.000€ als habitatges de propietat municipal i 7.000€ als habitatges que els particulars cedeixin als ajuntaments. I la quantitat subvencionada s'ha de destinar a reformar, condicionar o rehabilitar els habitatges. A més, si es tracta d'immobles cedits, els ajuntaments hauran d'acreditar la cessió per part del propietari per un període mínim de deu anys.

La Diputació no sap encara quin pressupost tindrà aquesta partida, perquè segons Santamaria, ho decidiran en funció de les sol·licituds que rebin. "La voluntat del govern és que tothom hi pugui participar, especialment els ajuntaments que tinguin més dificultats" ha ressaltat el segon vicepresident.
 

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, durant el ple Foto: Marina López / ACN


En l'àmbit cultural, destaca també l'aprovació de la convocatòria de subvencions per a la redacció de programes de ciutat, funcionals i projectes de construcció per biblioteques del sistema de lectura pública. El vicepresident i diputat de cultura, Albert Piñeira, ha ressaltat que "feia anys que no hi havia un pla específic per a biblioteques, ni per part de la Diputació ni de la Generalitat".

Així, es destinaran mig milió d'euros per tirar endavant el pla de biblioteques, que es divideix en dues parts: una primera per dissenyar, redactar i planificar projectes, i una segona per executar les obres. Avui s'ha aprovat la primera part.

"Els ajuntaments poden triar si es presenten a una o les quatre línies previstes de subvencions" ha detallat Piñeira que ha afegit que preveuen destinar-hi una aprovació inicial del 250.000€ "ampliable fins als 500.000€".

El ple de la diputació també ha donat llum verda a ampliar el pressupost de la Casa de les Bernades de Salt fins als 175.000€ anuals perquè puguin millorar els espais del centre cultural i la qualitat de la programació.

I, per últim, el ple de l'ens supramunicipal ha aprovat per unanimitat una moció -presentada per la CUP- en defensa de la preservació del Parc Natural del Montseny; després que una sentència del Tribunal Suprem declarés nul el Pla Especial que va aprovar el govern el 2008.

La moció, que també es presentarà al ple de la Diputació de Barcelona i al Parlament, insta a la Generalitat a redactar un nou Pla Especial i, alhora, insta a suspendre cautelarment la concessió de llicències d'obres fins que estigui redactat el nou document que ha de regular i limitar els seus usos. De fet, la corporació vol que només es puguin fer treballs de manteniment o rehabilitació de construccions ja existents, però busca evitar "destrosses".

I és que ara el parc es regeix amb normes urbanístiques del 1977 i 1978. Tots els grups hi han votat a favor perquè creuen que és un espai natural de "gran valor" que s'ha de protegir i potenciar.

I amb aquesta harmonia entre els diferents partits s'ha donat per finalitzat el ple del mes de març que deixa poques anècdotes però força feina feta.