Defensa estudia portar Fira de Girona als tribunals si fa anar els militars sense uniforme a l'ExpoJove

El ministeri argumenta que la decisió vulnera la llei, que recull que el militar té el "dret i el deure" de portar l'uniforme quan està de servei

Redacció
15 de març del 2017
Actualitzat a les 20:00h

Defensa creu que els soldats han de portar uniforme a l'ExpoJove perquè estaran de servei. Foto: Jordi Borràs


El Ministeri de Defensa estudia recórrer a la justícia si els responsables de Fira de Girona fan anar els militars sense uniforme a l'ExpoJove, la fira de joventut i ensenyament de la ciutat que se celebra entre els dies 5 i 7 d'abril. Fonts del ministeri asseguren que, malgrat estar tramitant la sol·licitud per tenir estand al certamen, no estan d'acord amb la decisió de la fira que, en aplicació del codi ètic, considera que l'uniforme és un "element bèl·lic" i que, per tant, s'ha de prohibir.

Des de Defensa apunten que aquesta decisió vulnera la llei de drets i deures dels membres de les forces armades, que especifica que els militars tenen l'obligació de portar l'uniforme reglamentari "durant el servei". El ministeri entén que anar a informar els joves des de l'estand de l'ExpoJove de l'Exèrcit espanyol és un acte de servei i que, per tant, la llei els empara. Per això, estan valorant recórrer als tribunals la decisió amb l'objectiu de poder anar amb la roba oficial. Segons el ministeri, la decisió es prendrà en els propers dies. 

La decisió s'eleva a instàncies superiors

La polèmica sobre si l'Exèrcit pot o no assistir a l'ExpoJove no està tancada. Malgrat que des de Fira de Girona interpreten que els militars han acatat les condicions del codi ètic, fonts del Ministeri de Defensa deixen clar que no tenen intenció d'assistir al certamen sense uniforme. La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, va explicar que l'Exèrcit havia tramitat la sol·licitud per assistir al saló d'ensenyament i que estava d'acord en no exhibir imatges bèl·liques, tal i com recull el codi ètic aprovat pel patronat de la institució.

Fira de Girona va interpretar que la tramitació de la sol·licitud significava que l'Exèrcit acceptava venir a l'ExpoJove sense vestir la roba oficial. En canvi, fonts del Ministeri de Defensa asseguren que no hi ha cap decisió presa i que s'ha elevat el cas a "instàncies superiors". També manifesten l'interès que tenen en tornar a tenir presència a l'Expojove -espai on sempre han disposat d'un estand- i matisen que el seu no és un "punt de reclutament", sinó un emplaçament per donar informació sobre les ofertes laborals i educatives que ofereix l'Exèrcit espanyol.