CiU i PSC tomben la moció per una Girona desmilitaritzada

Tot i que és molt semblant a la que van aprovar els dos partits a la Diputació, al consistori hi han votat en contra | El ple dóna llum verda a una moció per condemnar la judicialització de la política per part de l’Estat espanyol, amb els vots a favor de CiU, PSC, ERC i CUP | L'alcaldessa Marta Madrenas repta a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría a donar explicacions pel nyap del Parc Central

CiU, PSC, ERC i CUP voten a favor de la moció per rebutjar les condemnes a Mas, Rigau i Ortega
CiU, PSC, ERC i CUP voten a favor de la moció per rebutjar les condemnes a Mas, Rigau i Ortega | Tània Tàpia / ACN
Maria Garcia
14 de març del 2017
Actualitzat a la 1:28h
L’equip de govern de l’Ajuntament de Girona –format per CiU i PSC- ha tombat una moció presentada conjuntament per ERC-MES i la CUP-Crida per Girona per una Girona desmilitaritzada. Es dóna la circumstància que al mes de setembre el ple de la Diputació de Girona va aprovar una moció gairebé idèntica, amb els vots a favor de CiU i PSC. Per altra banda, durant la sessió plenària s'ha aprovat una moció per condemnar la sentència a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau amb el suport de CiU, ERC, CUP i PSC que, contra tot pronòstic, també hi ha votat a favor. 

El ple del mes de setembre ha començat amb l’anunci de l’alcaldessa Marta Madrenas alertant que Adif aturarà les obres del Parc Central per “motius tècnics”; a més de fer el repàs habitual de les dades de l’atur. 

Tot seguit s’han aprovat els diferents punts de l’ordre del dia, com l’adhesió de l’Ajuntament de Girona a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS), la revisió de l’IPC, la modificació del contracte amb la Fundació Mas Xirgu, el contracte de la gestió dels bucs d’assaig de l’Espai Marfà o els nous estatuts del consorci UNED de Girona. 

Un dels punts més destacats és l’aprovació del conveni entre el Consorci d’Arts Escèniques Salt-Girona, l’Ajuntament de Salt i el de Girona pel finançament d’El Canal, Centre d’Arts Escèniques de Salt-Girona per als anys 2017-2020. Amb l’única abstenció de la CUP i els vots a favor de la resta de partits, el ple ha aprovat aportar 60.000€ cada any, des del 2017 fins al 2020. 

El regidor de cultura, Carles Ribas, ha reconegut que l’equipament ha viscut en els darrers tres anys d’una “inactivitat vergonyant” però que ara estan posant fil a l’agulla. I és que des del 2012 el Canal compta amb un flamant edifici a Salt, però encara no ha engegat els motors perquè les tres administracions que ho gestionen – Generalitat i Ajuntaments de Girona i Salt- estan encallades en el model de gestió. 

De fet, es va convocar un concurs per a la plaça de director que va quedar desert, i ara s’està a l’espera d’un nou concurs per externalitzar la seva gestió, però falta el vistiplau dels serveis jurídics. Almenys, però, les tres administracions estan fent passos per garantir el seu finançament. I Girona ha aprovat avui aportar-hi el total de 240.000€ fins al 2020. 

I a continuació ha començat la tanda de mocions. Avui n’hi presentaven un total de vuit. La primera, de l’entitat “Rise up Associació de Reggae Girona” per donar suport al casal Joves 4 Rius, que està immers en un procés judicial que podria acabar amb el desallotjament de l’edifici que ocupen des de fa tres anys. El seu portaveu, Aniol Soler ha demanat que “l’ajuntament faci de mediador amb el propietari” però tots els partits hi han votat en contra, excepte ERC-MES i CUP-Crida per Girona. 
 

L'alcaldessa, Marta Madrenas parlant amb els regidors de la CUP i ERC moments abans del ple. Foto: Tània Tàpia / ACN


Però la moció que més expectatives havia aixecat era la que presentaven els dos partits d’esquerres a favor d’una Girona desmilitaritzada, després de la marxa d'enduriment que fa unes setmanes va fer l’Exèrcit a cavall de Girona i Celrà. El cupaire Lluc Salellas i el republicà Martí Terés s’han encarregat de defensar-la, però no han aconseguit cap altre suport. 

Els socialistes no han ni intervingut, la popular Concepció Veray s’ha encès -“prou de criminalitzar les forces armades”- i Ciutadans ha preparat una performance amb tres fotografies de grans dimensions, impreses en porexpan i a color, que mostraven algunes de les tasques humanitàries que realitzen els militars. 

Però la resposta que més ha sorprès ha estat la convergent. El regidor Carles Ribas ha acusat la CUP i ERC de “provocar que els militars vinguin a fer maniobres”. “Fa molts anys que l’Exèrcit és aquí i mai havia representat un problema fins que vostès l’han posat al davant”. I ha recordat que mocions com aquesta feien “un flac favor a l’alcaldessa” que està en negociacions amb el Ministeri de Defensa per la cessió de l’edifici de les Casernes.

Després de les respostes de Salellas i Terés, l’alcaldessa, Marta Madrenas, ha agafat la paraula per puntualitzar que hi ha diferències entre la moció que han presentat al ple i la que va aprovar al setembre la Diputació de Girona per unanimitat –amb els vots convergents i socialistes inclosos-. 

Però el cert és que s’ha de mirar amb lupa les dues mocions per trobar-hi grans diferències. De fet, són pràcticament calcades, excepte el primer punt. En el cas de la moció del consistori s’insta a fer “totes les accions necessàries per reclamar el traspàs a l’Ajuntament de Girona del patrimoni militar de tipus immobiliari”; i en el de la Diputació especifica que serà patrimoni immobiliari “que es trobi en desús”. 

Però la gran sorpresa de la nit ha estat la votació del PSC en la moció que s’ha presentat per via d’urgència i que condemnava la judicialització de la política per part de l’Estat Espanyol. Estava presentada per CiU, ERC i la CUP, i s’esperaven els vots en contra de Ciutadans i PP; però la gran incògnita era que farien els socialistes, que han acabat votant a favor.

La seva portaveu, Silvia Paneque ha reconegut que analitzant el text ells “no podien estar de promotors” perquè “mai l’haguessin escrit”. Però diu que no poden “estar a favor de la inhabilitació de l’expresident per una consulta que va tenir més de simbòlic que una altra cosa” i creu que la sentència és “un nou error en un moment de tensió que necessita diàleg i no confrontació”.

I en resposta a preguntes dels regidors, al final del ple, l'alcaldessa ha confessat que "n'està farta dels incompliments d'Adif" -en referència a les obres del TAV - i ha reptat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, a "que doni la cara i vingui a Girona a explicar el desastre que tenen muntat".

Una sessió plenària que ha batut rècords de durada: només quatre hores i quart; i que ha deixat com a anècdota la floreta que ha llençat la portaveu de Ciutadans, Míriam Pujola, al cupaire Salellas durant una de les seves intervencions: “avui que ve afaitat el veig fins i tot resultón”.