Salut garanteix que cap dels ànecs afectats per grip aviària arribarà a la cadena alimentària

El brot ha obligat a sacrificar 28.000 animals | L'envelliment o la contaminació dels aqüífers, eixos que treballarà el nou consell territorial de Girona per millorar la salut dels ciutadans

Alguns dels ànecs de les granges de Sant Gregori que el Departament ha obligat sacrificar
Alguns dels ànecs de les granges de Sant Gregori que el Departament ha obligat sacrificar | ACN
Redacció
01 de març del 2017
Actualitzat a les 15:52h
La Generalitat garanteix que cap dels ànecs afectats per grip aviària arribarà a la cadena alimentària. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha volgut subratllar que els brots del virus detectats a comarques gironines, i que han obligat a sacrificar gairebé 28.000 ànecs, no es transmeten als humans. "Aquest subtipus d'influença aviària no afecta en absolut a les persones, ni per via respiratòria, digestiva o de contacte", ha assegurat Guix.

Tot i això, però, el secretari sí que ha volgut subratllar que "cap peça que hagi estat afectada pel virus, ni de prop ni de lluny, en cap cas arribarà al mercat". De moment, més enllà de les dues últimes explotacions de Sant Gregori (el Gironès), no s'han detectat més casos d'H5N8. Guix ha fet aquestes declaracions a Girona poc abans de presidir la constitució del nou consell territorial que treballarà per millorar la salut dels ciutadans, i identificar aquells eixos en què cal treballar. A Girona, per exemple, l'envelliment o la contaminació dels aqüífers en seran alguns.

Nou granges afectades, gairebé 28.000 ànecs sacrificats i 237 explotacions posades en quarantena (aquelles que es troben dins el radi on s'han detectat focus d'influença aviària). El virus H5N8 ha obligat la Generalitat a activar els protocols per evitar que aquesta malaltia, que fa estralls, s'estengui entre els animals.

De moment, més enllà de les dues noves granges detectades a principis de setmana (totes dues, de Sant Gregori) el Departament d'Agricultura no té constància que s'hagi trobat la presència del virus en més explotacions. Tots els ànecs que van portar l'H5N8 a comarques gironines, i que el van estendre, procedien de França, de zones declarades lliures del virus (cosa que, en paral·lel, ha dut la Generalitat a extremar els controls de les partides avícoles procedents de la Unió).

Apart d'Agricultura, l'altre Departament involucrat en la gestió de la crisi és el de Salut. El seu secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha volgut donar un missatge de tranquil·litat i ressaltar aquest dimecres que la grip aviària no es transmet als humans. "Aquest subtipus, l'H5N8, que és el que s'ha detectat en altres llocs d'Europa, no afecta les persones ni per via respiratòria, ni per via digestiva ni per contacte", ha insistit.

Guix també ha afirmat, però, que el Departament ha pres totes les mesures pertinents per evitar que cap dels ànecs infectats arribi a la cadena alimentària. "Estem tranquils perquè el virus no és nociu per a les persones, però també garantim que cap peça infectada, ni de prop ni de lluny, arribarà al mercat", ha dit el secretari de Salut Pública. Guix també ha matisat que els controls de seguretat, tant per part d'Agricultura com per part de Salut (que intervé a partir de l'escorxador) són "molt exhaustius i suficients".

Nou consell territorial

El secretari de Salut Pública ha presidit aquest dimecres la constitució del nou consell territorial consultiu i de coordinació de salut pública de Girona. Una taula formada per una quarantena de membres, entre Generalitat, món local i acadèmic, col·legis professionals o tercer sector, entre d'altres, i amb un objectiu clar: saber on és que es pot actuar, fora de l'àmbit sanitari, per millorar la salut de les persones.

"La salut ve molt condicionada per factors relacionats amb el lloc on vius i el seu entorn; tant és així, que avui dia potser és més important el codi postal que no el genètic", ha precisat Guix. El secretari ha subratllat que, de fet, factors com el nivell educatiu, l'habitatge, l'alimentació o la qualitat de l'aire són "determinants" a l'hora de crear salut. 

Per això, el nou consell consultiu de Girona identificarà aquells riscos que hi ha al territori i proposarà accions per reduir-los i, de retruc, millorar la qualitat de vida i la salut dels ciutadans. Alguns eixos específics on caldrà actuar, segons ha precisat Guix, són per exemple l'envelliment o la contaminació dels aqüífers. 

"Catalunya té una població envellida, i això és una realitat, però les ciutats, per exemple, poden adaptar el temps en què un semàfor està verd per permetre que la gent amb mobilitat reduïda pugui creuar un pas de zebra sense problemes", indica Guix. "Moltes actuacions són relativament petites; és a dir, no requereixen grans inversions, però impliquen un gran impacte amb el benestar i la salut de la gent", conclou.