Detecten dos casos més de grip aviària en dues granges de Sant Gregori

Caldrà sacrificar 2.600 ànecs més que se sumaran als 23.000 morts la setmana passada per contenir aquest virus

Alguns dels ànecs de les granges de Sant Gregori que caldrà sacrificar
Alguns dels ànecs de les granges de Sant Gregori que caldrà sacrificar | ACN
Redacció
28 de febrer del 2017
Actualitzat a les 9:06h
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha ordenat un nou sacrifici d'ànecs a dues explotacions més de Sant Gregori. Es tracta de dues granges que hi havia al radi de 3 quilòmetres on la setmana passada es va detectar el segon focus de grip aviària. Les proves han confirmat la presència del virus i s'hauran de sacrificar un total de 2.690 exemplars: 520 en una granja i 2.170 a l'altra.

Segons el Departament, l'estudi de traçabilitat del bestiar ha confirmat que els ànecs d'aquestes dues explotacions i la del focus eren originaris de zones de França declarades lliures del virus. Per això, extremaran els controls de totes les partides avícoles procedents de la resta de països de la Unió Europea. A més, s'està realitzant una investigació epidemiològica per identificar la causa dels focus. Amb aquesta ja són nou les granges afectades. El departament va ordenar divendres el sacrifici de 7.300 ànecs de sis granges més. Totes havien rebut animals de l'explotació on es va detectar el segon focus i on es van haver de sacrificar 17.300 exemplars.

D'altra banda, el Govern ha anunciat que està treballant amb el Ministeri d'Agricultura espanyol per pactar les indemnitzacions que es faran arribar a les explotacions que han de hagut de sacrificar el bestiar. Fonts de l'executiu català, aquestes compensacions estan previstes a la normativa europea i estan co-finançades per la Unió Europea i l'Estat. Des del Departament insisteixen que el virus del subtipus H5N8 –d'alta patogenicitat- no es transmet a les persones.