Els ajuntaments gironins cobraran una taxa a les companyies d'energia

La Diputació posarà a disposició dels municipis els serveis del XALOC perquè reclamin una taxa a les companyies energètiques que tinguin torres o canonades que travessin el terme municipal |Només es cobrarà una taxa si les línies ocupen més d’un quilòmetre | El ple també ha aprovat una moció contra les pràctiques abusives del sector elèctric

Maria Garcia
21 de febrer del 2017
Actualitzat a les 16:34h
El ple de la Diputació de Girona abans de començar la sessió plenària.
El ple de la Diputació de Girona abans de començar la sessió plenària. | Maria Garcia
El ple de la Diputació ha aprovat aquest matí una moció per ajudar als ajuntaments a cobrar una taxa per les xarxes, canonades i torres elèctriques que passen pel seu municipi. A més, ha tirat endavant una moció contra les pràctiques abusives de les empreses del sector elèctric i perquè assumeixin almenys el 50% del cost de la pobresa energètica.

Ple plàcid i ràpid. Fins al punt 6 de l'ordre del dia no hi hagut gaires novetats, fora d'una pregunta del diputat cupaire Lluc Salellas sobre un treballador de la Diputació que fa feines pel Patronat de Turisme de la Costa Brava. El president, Pere Vila, ho ha justificat per estalviar recursos econòmics.

Tot seguit, el ple ha aprovat un suplement de crèdit amb tots els vots a favor, excepte l'abstenció de la CUP. I un expedient de crèdit extraordinari que ha aixecat algunes crítiques entre l'oposició, tot i que només ha rebut un vot en contra, el de la CUP, perquè la resta de partits hi han votat a favor.

Segons ha explicat el vicepresident, Miquel Nogué, són 200.000 € del fons de contingència per pagar subvencions com els 18.000 € a la Fira del Porc de Riudellots de la Selva, 15.000 € per la Fira del Tap de Cassà de la Selva, 6.000 € pel foment de la sardana a Banyoles, 18.000 € al Uni Girona per l'organització de la Copa Catalana o 6.000 € pel Club Esportiu Cerdanya.

La CUP i el PSC han criticat que la Diputació hagi de demanar diners extres, quan fa poc que va aprovar els pressupostos per al 2017. El diputat Lluc Salellas ha preguntat per què es donen 16.000 € més al Festival Acústica, "si el pressupost ja contempla una partida de 36.000 €" i ha preguntat quins criteris i lògica s'utilitza per determinar la quantitat de diners que rep cada entitat o fira.

Per la seva banda, el diputat socialista, Juli Fernández, ha demanat a l'equip de govern que no "tornin a passar partides normals per extraordinàries". "No és normal haver de modificar el pressupost al mes de febrer" ha dit el socialista que ha demanat el compromís que no es torni a repetir. I Nogué ha dit que "no serà una pràctica habitual".

El ple de la Diputació també ha donat llum verda a les bases i convocatòria de les subvencions per la realització de projectes dins el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, amb l'única abstenció de la CUP.

El diputat Salellas ha afirmat que estan d'acord amb la majoria de propostes i línies de subvenció, però ha criticat que se'n destinin una part a la promoció turística, "perquè hi ha un Patronat de Turisme dedicat a aquesta funció"; i ha proposat que es redacti un nou Pla Especial i que s'aprovi una moratòria de construcció dins l'espai natural.

El diputat convergent Carles Álvarez ha dit que són per compensar l'augment de despeses derivades del Pla Especial; i ha dit que si es vol modificar la seva regulació "s'ha de fer amb la Diputació de Barcelona".
 

El vicepresident Miquel Nogué durant la sessió plenària. Foto: Maria Garcia


Durant la sessió plenària també ha tirat endavant el conveni de col·laboració amb la Generalitat per destinar 15,8 milions d'euros en aquells municipis que no han cobrat els diners del fons de cooperació local dels anys 2013 i 2014. Segons càlculs de Nogué, hi ha 156 ajuntaments gironins en aquesta situació que podrien cobrar els diners aquest mes de maig.

Per altra banda, el ple ha aprovat per unanimitat les subvencions pel foment de produccions editorials, per les activitats i les edicions dels centres i instituts d'estudis locals i comarcals; i per les publicacions d'interès local editades pels ajuntaments; que comptaran amb una dotació global de 210.000 €.

Tots els diputats també han tirat endavant, per unanimitat, quatre mocions diferents. La primera, en suport a la campanya Casa Nostra Casa vostra, a favor de l'acollida de refugiats. La segona, contra les pràctiques abusives de les empreses del sector elèctric, i pel compliment del protocol de pobresa energètica.

Així, la Diputació demana a les elèctriques que millorin la qualitat del subministrament amb més inversions i que assumeixin almenys el 50% del cost de la pobresa energètica a Catalunya. A més, insten el govern espanyol a reestructurar el model energètic perquè els preus siguin "justos, equitatius, competitius i transparents".

També han donat llum verda a una moció contra la prospecció d'hidrocarburs a l'entorn de la costa catalana. I, per últim, han tirat endavant una moció perquè els ajuntaments cobrin una taxa a les companyies energètiques per les torres i canonades que passen pels seus municipis.

I és que fins ara, les companyies de llum, aigua, gas, hidrocarburs i telecomunicacions només pagaven una taxa si les xarxes o canonades donaven servei als propis municipis. Però si les instal·lacions de transport d'energia només passaven pel terme municipal, els ajuntaments no veien un euro.

Ara, la Diputació posa a disposició dels ajuntaments afectats els serveis del XALOC –l'organisme que s'encarrega dels tributs- perquè redacti un model d'ordenança fiscal i un model d'informe tècnic econòmic. "Es tracta de millorar el finançament dels ajuntaments i acabar amb els privilegis dels oligopolis" ha dit el portaveu d'ERC, Pau Presas. 

Per la seva banda, el vicepresident, Albert Piñeira, ha puntualitzat que només s'engegaran els tràmits si les canonades o torres ocupen més d'un quilòmetre, perquè si no, no sortirà a compte. "Costarà més el farciment que el gall" ha dit.

Per últim, el ple ha acabat amb tres preguntes del cupaire Salellas sobre les queixes dels pares dels alumnes del Conservatori Isaac Albeniz, sobre la destitució el gerent del Consorci de la Costa Brava i sobre els exercicis dels militars en municipis gironins.

La primera pregunta l'ha respost Piñeira, que ha dit que estan treballant en el projecte de remodelació de l'edifici de la Casa de Cultura i el Conservatori i que les queixes són "normals perquè és un edifici antic".

Sobre la destitució del gerent del Consorci, el president ha dit que ja s'havia convocat un "concurs públic per cobrir la plaça del gerent". I sobre els militars, Vila ha reiterat que demana a l'Exèrcit espanyol que no faci marxes ni exercicis en "aquells municipis que tenen aprovada una moció que ho prohibeix".