Unes 150 persones es manifesten contra les pràctiques militars a Celrà i Girona

Uns 80 soldats han fet avui una marxa d'enduriment per les Gavarres, però no s'han creuat amb els manifestants | Dues marxes separades es troben al castell de Sant Miquel | Celrà anuncia que vol impulsar una xarxa de municipis gironins desmilitaritzats

La pancarta que s'ha desplegat al castell de Sant Miquel contra presència de l'exèrcit
La pancarta que s'ha desplegat al castell de Sant Miquel contra presència de l'exèrcit | ACN
Maria Garcia
20 de febrer del 2017
Actualitzat a les 15:43h
La marxa popular contra els exercicis militars ha reunit unes 150 persones que, procedents de Girona i Celrà, s'han concentrat davant del castell de Sant Miquel, situat a cavall entre els dos municipis. I és que en aquesta zona, hi havia prevista una marxa d'enduriment dels soldats de Sant Climent Sescebes, però en cap moment no s'han topat amb els manifestants. Des del cos militar han optat per fer les pràctiques al Castell de Pelegret i a la pujada del Santuari dels Àngels. Després de la concentració, els manifestants han tornat als seus respectius municipis. Però no és l’única moblització que hi haurà avui. També a les 19h hi ha prevista una concentració de rebuig a l'Exèrcit espanyol davant de l'Ajuntament de Celrà.

Eren quarts de 8 del matí quan han arribat els primers manifestants a la plaça de l'Església de Celrà, punt de sortida d'un dels dos escamots. L'altre sortia de la plaça Sant Feliu de Girona i tots s'han trobat al castell de Sant Miquel, situat a cavall de les dues poblacions.

Passaven vint minuts de les 8, quan l'escamot de Celrà ha enfilat muntanya a munt. Hi havia una setantena de persones, la majoria d'edats compreses entre els 40 i 70 anys i de Celrà, tot i que també s'hi ha acostat gent de poblacions veïnes.

És el cas de la Carme Martínez, una veïna de Palafrugell de 61 anys que s'ha sumat a la protesta. "Em sembla molt malament que l'exercit faci maniobres en sòl públic, quin sentit té? A què juguen?" es preguntava. Ella es declara pacifista tot i que és filla de militar. "A casa el pare era militar, el tiet monàrquic i l'avi republicà,... érem una família amb idees molt diferents però ens respectàvem" recorda Martínez, que aposta perquè els militars s'ho apliquin.

Uns metres més endavant, hi havia la Montserrat Carbó amb dues amigues. Les tres anaven molt ben equipades amb pals de caminar. Cada dilluns solen sortir a passejar i avui han aprofitat la protesta per canviar de ruta. "Tot el que sigui pel nostre país, si podem, ho fem" ha dit amb fermesa. La Montserrat relata que tota la vida ha estat en contra dels militars i fins i tot agraeix haver nascut dona. "Tinc 4 germans i tots van haver de fer la mili, i jo, per ser dona, me la vaig poder estalviar" recorda.
 

L'escamot de Celrà quan sortia del poble cap al castell de Sant Miquel. Foto: Maria Garcia


I entre la setantena de manifestants, n'hi ha dos que porten una gran estel·lada i un cartell on es pot llegir "Si te pierdes llama al 012 i te alludamos". En referència als soldats que es van perdre la setmana passada i van haver de trucar al 112 (i no al 012 com deia el paper). Són en Joan Fornells i en Joan Bach, que han fet el cartell "per si algun militar es perd i no sap on ha de trucar".

De fet, a la baixada han deixat el cartell a mig camí pels soldats despistats. Ells s'han afegit a la protesta perquè estan jubilats i dónen suport a totes les activitats pacifistes i a favor de la independència de Catalunya. "L'última vegada que va venir els militars va ser al 39 i no ens agrada", diu en Bach que afegeix que quan ell va fer la mili "va ser una pèrdua absoluta de temps". I tots dos han criticat que l'Exèrcit hagi triat un espai molt transitat per esportistes i famílies.

Després de gairebé una hora de pujada, l'escamot de Celrà ha arribat al cim de Sant Miquel. El grup que venia de Girona ha arribat al cap d'uns vint minuts. Un cop junts, els 150 manifestants s'han posat darrera d'una pancarta i han explicat els motius de la protesta.

L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, ha anunciat que volen impulsar una xarxa gironina de municipis i entitats desmilitaritzades, per intentar tancar la base militar de Sant Climent, o almenys, evitar que els soldats facin exercicis als territoris que formin part de la xarxa.

I és que l'objectiu és evitar que torni a passar com a Celrà, on tenen prohibit per ple qualsevol maniobra de les forces armades. "Han vingut els militars i ens han trepitjat els acords municipals presos i han trepitjat la nostra democràcia" ha lamentat l'alcalde.

Pel camí tothom s'esperava la topada amb els militars, que feien una marxa d'enduriment per la zona de les Gavarres. Cornellà ha rebut l'avís que estaven al castell de Pelegret, al seu municipi, però quedava massa lluny per anar-hi.

Més tard, han rebut l'avís que continuaven la marxa cap a la pujada del Santuari d'Els Àngels, a Girona. I és que l'Exèrcit no informava dels seus moviments, però tot el poble n'estava pendent i informava la resta de veïns de qualsevol novetat.
 

En Joan Fornells i en Joan Bach amb el seu cartell pels militars, al cim de Sant Miquel Foto: Maria Garcia



Després de les fotos i les declaracions, les 150 persones han tornat cap al seus municipis, uns pel camí a Girona i els altres cap a Celrà. De camí de tornada, més participants han explicat els motius de la mobilització.

Des de Bordils, en Xevi Jou de 62 anys hi ha anat per "donar la benvinguda als soldats". I explica amb to humorístic que "el què m'anima és que som molts, el triple que ells, per tant, si mai ens volen invadir, ho tenen pelut!".

També hi havia dos manifestants disfressats. Una anava de pallassa perquè ha dit que "venim a defensar la terra d'un exèrcit que fa el ridícul i per si de cas, portem una arma divertida" en referència a una pistola d'aigua amb la qual anava refrescant als companys.

I no podia faltar un guerrer intergalàctic: en Quim Tell que anava amb un uniforme de taitxí i una pistola de joguina, per mostrar que "nosaltres guanyarem amb joguines i flors... no ens calen míssils com a ells".

Quan faltaven uns metres per arribar a Celrà, han passat dos ciclistes cridant: "Vigileu que passa un tanc" i "Vols dir que no us han enganyat? Aquí no hi ha ningú!".

I és que durant tot el matí unes 150 persones – més els periodistes- han estat buscant militars... però els soldats han esquivat la marxa de protesta. No sabem si intencionadament o per casualitat.