El síndic demana aturar el projecte per ubicar dos centres d'acollida en un mateix edifici a Girona

Considera que l'actual de la Misericòrdia pateix sobreocupació amb 38 infants i noies i que no pot assumir l'arribada de 20 nois més provinents de Mas Garriga

Redacció
15 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:13h
La façana sud del centre d'acollida de la Misericòrdia de Girona, a mig remodelar
La façana sud del centre d'acollida de la Misericòrdia de Girona, a mig remodelar | ACN
El Síndic de Greuges ha demanat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que retiri el projecte d'ampliació de l'actual centre d'acollida Misericòrdia de Girona per a ubicar-hi un segon centre. L'actuació, assegura el Síndic, preveu allotjar en un mateix edifici els 38 nens i noies que actualment hi resideixen "en situació se sobreocupació" i 20 nois més procedents del centre d'acollida Mas Garriga, de Juià.

El defensor del ciutadà considera que la creació del que qualifica de "macrocentre" pot suposar una "vulneració del dret a la recuperació física i psicològica dels infants". A més, assegura que l'edifici pateix deficiències que estan investigant i que es podrien agreujar amb l'arribada dels adolescents a l'equipament.

El Síndic de Greuges ha demanat al Govern que aturi el projecte per unificar els dos centres. La iniciativa preveu que l'equipament aculli fins a 58 infants, nois i noies davant dels 38 que hi ha actualment i que, segons el defensor, ja es troben en condicions de sobreocupació.

Des del seu punt de vista, la iniciativa contravé el model internacional, la Llei de la Infància o la moció parlamentària sobre la dignificació de l'atenció a la infància, entre d'altres.

A més, recorda que el programa marc de centres aprovat per la Direcció General de la Infància i l'Adolescència (DGAIA) preveu que els centres de protecció reprodueixin al màxim possible el model de vida familiar en espais amb dimensions reduïdes.

El Síndic critica també que "no s'hagi deixat participar ni opinar als infants i adolescents afectats" com tampoc als educadors a l'hora de prendre la decisió.

L'ens investiga deficiències al centre de la Misericòrdia

D'altra banda i en el marc d'una visita recent a les instal·lacions de la Misericòrdia, assegura que van trobar deficiències a l'equipament i les condicions materials del centre. Un fet que és objecte d'una altra investigació per part de la institució i que es podria veure agreujat amb la incorporació de més joves a l'espai.