Girona aprova el Pla de les Pedreres en un ple carregat de tensió

Els veïns de Torre Gironella alerten que el trasllat dels veïns de les Pedreres pot generar “problemes de convivència” | La popular Concepció Veray i el cupaire Lluc Salellas fan saltar els ploms en un intercanvi de desqualificacions | Girona s’adhereix a la campanya “Casa nostra, casa vostra” i al Pacte Nacional pel Referèndum

Maria Garcia
14 de febrer del 2017
Actualitzat a les 5:13h
Els veïns de les Pedreres durant la seva intervenció al ple.
Els veïns de les Pedreres durant la seva intervenció al ple. | Maria Garcia
No se sap si ha estat la pluja que no ha parat de caure des del migdia o que els efectes de la lluna plena arriben a destemps, però ahir a la nit es va viure un dels plens més tensos que es recorden darrerament. Discussions, crits, desqualificacions i tensió, sobretot, molta tensió a l'ambient. I això que en un principi només hi havia dos punts principals en l'ordre del dia: l'aprovació del Pla Especial de les Pedreres i la nova ordenança que regula els clubs cànnabis a Girona.

A les sis de la tarda l'alcaldessa Marta Madrenas ha començat el ple anunciant que Girona s'adheria a la campanya "Casa nostra, casa vostra" en suport als refugiats. I en una clara referència al discurs de Jordi Évole durant el concert que la campanya va fer dissabte a Barcelona, Madrenas ha afirmat rotundament que "sí que és un problema de competències que no podem exercir; que l'estat no exerceix i podria; i que nosaltres que voldríem, no podem".

I ho ha argumentat amb un exemple: es van assabentar, a través d'una ONG, del cas d'una nena d'11 anys de Síria que necessita operar-se per una malformació al llavi. Madrenas ha revelat que van aconseguir l'aprovació de la Generalitat per assumir els costos del tractament, i que l'ajuntament estava disposat a fer-se càrrec del trasllat i manutenció.Però malgrat la Generalitat i Càritas ha demanat permís a Madrid "encara no tenim resposta" ha lamentat.

Just quan ha acabat l'alcaldessa, la portaveu del PP, Concepció Veray, ha demanat el torn de paraula. Però Madrenas l'ha tallat perquè "durant l'informe de presidència no hi ha rèpliques", cosa que no ha agradat gens a la popular.
 

Al centre, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, amb els tinents d'alcaldes abans de començar el ple. Foto: Maria Garcia


Tot seguit, s'han aprovat els primers punts de l'ordre del dia, fins arribar a un dels més esperats: el Pla Especial i el Pla Social de les Pedreres; que preveu reallotjar a les 37 famílies que des de fa més de mig segle viuen de manera il·legal en sòl públic.

L'ajuntament donarà quatre opcions als veïns afectats. Els nascuts abans del 1965 es podran quedar al barri tota la vida. I la resta, hauran de triar entre rebre una indemnització i anar a viure a un pis de lloguer social; anar a viure una casa de nova construcció al barri de Torre Gironella o, per últim, cobrar una indemnització i anar a viure fora de la ciutat.

La tinent d'alcalde de Serveis Socials, Silvia Paneque, ha destacat que és un text "amb més de 10 anys de feina al darrera" on es reconeixen "els drets adquirits de les persones que fa més de 60 anys que viuen a les Pedreres" i alhora "el dret dels gironins a gaudir d'un espai natural públic".

El document s'ha presentat com una proposta consensuada amb els veïns, però les dues associacions que han intervingut al ple no estaven del tot d'acord. El portaveu de l'Associació Cultural Lachó Bají, Luís Amador, ha demanat "que es reallotgin les famílies totes juntes". I ha reclamat que els donin un espai "on no puguin molestar a veïns" perquè ha recordat que les seves festes solen durar tres o quatre dies.

Per la seva banda, la portaveu de l'Associació de veïns Torre Gironella, Jana Kunecova, ha alertat que els veïns de les Pedreres "porten un estil de vida incompatible amb els horaris laborables" i que les dues formes de vida "impossibilita una convivència pacífica i dóna peu a conflictes socials".

Tots els grups municipals han votat per unanimitat el Pla Especial però el Pla Social ha rebut les abstencions de Ciutadans i ERC-MES.
 

La portaveu de l'Associació de veïns de Torre Gironella, Jana Kunecova, exposant les seves demandes Foto: Maria Garcia


El següent punt ha sigut l'aprovació de l'ordenança reguladora dels clubs de cànnabis que, entre d'altres, estipula que es podran dispensar un màxim de 3 grams al dia de marihuana, només es podrà consumir dins els locals i s'hauran d'enviar anualment els registres de dispensacions a l'Ajuntament de Girona.

La regidora delegada de Dinamització del territori, Eva Palau, ha defensat la normativa perquè organismes com l'Organització Mundial de la Salut "reconeixen les propietats medicinals de la marihuana amb malalties cròniques i oncològiques". I just en el torn de paraula d'aquest punt, han saltat els ploms.

Veray ha afirmat, durant la seva intervenció, que l'equip de govern vol "normalitzar el consum de cànnabis a Girona" i els ha acusat de "passar-se quan ho justifiquen per motius terapèutics". "La majoria de persones que estan malaltes fumen en la intimitat, no en locals" ha etzibat la popular.

Lluc Salellas, de la CUP-Crida per Girona, ha defensat el seu vot a favor, i al final de la seva intervenció ha preguntat a Concepció Veray a on proposava que els malalts compressin la marihuana. "Al mercat negre? Ja sé que el seu partit ha tingut relacions amb narcotraficants però en el nostre cas preferim un ús regulat en un espai amb limitacions". Un comentari que ha despertat la ira de la popular.
 

A l'esquerra, la portaveu del PP Concepció Veray, i a la dreta, el regidor de Ciutadans, Manuel Vázquez. Foto: Maria Garcia



Veray ha afirmat que "quan Salellas diu mentides ofèn totes les persones del PP" i ha avisat que "final només em dóna l'opció d'aixecar-me i marxar" i ha demanat a l'alcaldessa que no "doni cobertura la CUP perquè només diu mentides i faltes de respecte intolerables".

Madrenas ha intentat posar pau i mantenir-se al marge de la polèmica lamentant la discussió i apel·lant a la llibertat d'expressió; i ha donat la paraula al republicà Martí Terés que no ha pogut acabar perquè el foc creuat entre la popular i el cupaire ha continuat amb un intercanvi de desqualificacions.

Finalment, ha tirat endavant la nova ordenança dels clubs cànnabis -amb les absencions de C's, PP i ERC-, tot i que en el moment de votar, gairebé ningú recordava el seu contingut però sí el ressò de les bales perdudes.
 
A partir d'aquí el ple ha continuat però amb un ambient més carregat del què és habitual. S'ha intentat recuperar la calma però les guspires anaven saltant, especialment entre els fronts populars i cupaires.

I així s'ha mantingut fins al final, quan la moció per adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum, ha provocat una enganxada entre Veray i Madrenas pel significat de democràcia. La popular ha defensat que "és complir les lleis" i la convergent que és "obeir la voluntat del poble". Finalment la moció ha tirat endavant amb els vots favorables de CiU, ERC-MES i la CUP-Crida per Girona.

I a dos quarts de dues de la matinada, set hores i mitja després de començar, l'alcaldessa ha donat per finalitzat un ple on les discussions i enganxades han acabat dominant i contagiant tota la sessió plenària.