L'acusat d'apunyalar el seu germà a Figueres diu que ho va fer «per accident»

Els forenses conclouen que la ganivetada al coll no podia ser fortuïta perquè necessitava "una força important"

L'acusat ha declarat durant més de 25 minuts davant del tribunal
L'acusat ha declarat durant més de 25 minuts davant del tribunal | ACN
Redacció
07 de febrer del 2017
Actualitzat a les 20:14h
Manel Rodríguez, l'acusat de matar el seu germà d'una ganivetada al coll a Figueres el 26 de març de l'any passat, assegura que va ser un "accident". Segons el relat dels fets que el presumpte homicida ha fet als membres del jurat que hauran d'avaluar si és o no culpable, ell i el seu germà tenien molt bona relació i, per això, explica que "mai li podria fer mal".

L'acusat sosté que aquella matinada es van discutir amb un altre home davant de casa seva. Durant la disputa, el seu germà el va fer entrar al domicili mentre ell es quedava al carrer. A través de la finestra, continua relatant, el germà li va demanar una arma per defensar-se de l'altre home. "Vaig anar a la cuina i vaig córrer cap a la finestra per tirar-li el ganivet i, de sobte, me'l vaig trobar a sobre, no sé ni com es va enfilar per la finestra", ha detallat. "Va ser un accident, jo necessitava el meu germà, ho era tot per a mi", ha afegit.

L'acusat ha declarat aquest dimarts a la tarda. Ha respost durant gairebé mitja hora a les preguntes del fiscal i de la seva advocada. El processat, que s'enfronta a 14 anys de presó per homicidi, assegura que no tenia intenció d'enfonsar el ganivet al coll de la víctima i ha reiterat que la matinada dels fets no es va discutir amb ella. "Menteixen", ha respost al fiscal quan li ha preguntat com s'explica que alguns testimonis presencials assegurin que els van veure insultar-se en ple carrer.

El relat de Rodríguez contravé la tesi que exposen els forenses que han analitzat el cas. Les conclusions del seu informe assenyalen que la víctima va rebre una sola ganivetada amb força que li va seccionar la jugular i la caròtida. A preguntes de la defensa, els experts han descartat que una ganivetada accidental pugui produir aquests danys perquè cal una estocada "amb una força important". Els forenses també han indicat que, com a conseqüència del consum prolongat de tòxics i de les malalties que fa l'acusat, és possible que tingui les capacitats volitives afectades i que això li provoqui problemes de control dels impulsos.

El fiscal manté la petició de 14 anys de presó per un homicidi amb els agreujants d'abús de superioritat i parentiu, i l'atenuant de col·laboració amb la justícia. Ha retirat les indemnitzacions per als germans de l'acusat i de la víctima perquè han renunciat a cobrar-les. La defensa, en canvi, considera que va ser un accident i que, com que no hi ha homicidi, l'han d'absoldre. Com a alternativa, inclou diversos eximents i atenuants relacionats amb la seva toxicomania perquè prenia metadona, cocaïna, marihuana, haixix, alcohol i antidepressius.