La Diputació de Girona destinarà 14,3 milions a la inversió municipal

El ple aprova el Fons de Cooperació Econòmica i Cultural, que el 2017 comptarà amb 1,3 milions més que l’any passat | Tots els grups polítics aproven que els ajuntaments reclamin el 100% de l’IBI de les autopistes | El president de la Diputació, Pere Vila, descarta convocar un concurs públic per la plaça de president del Patronat de Turisme

El ple de la Diputació de Girona aquest matí durant la sessió ordinària del mes de gener
El ple de la Diputació de Girona aquest matí durant la sessió ordinària del mes de gener | Maria Garcia
Maria Garcia
24 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:18h
La Diputació de Girona ha celebrat aquest matí el ple ordinari del mes de gener. Una sessió que hauria sigut d’allò més avorrida i rutinària, si no fos per les enganxades entre el diputat convergent Albert Piñeira i el diputat cupaire Lluc Salellas, que sempre esvaloten el galliner.
 
Ja a l’inici del ple, els dos diputats han discutit per una pregunta de Salellas sobre la subvenció de 20.000€ que atorga la Diputació al patronat de Montserrat. Pel cupaire la diputació només hauria d’invertir en municipis i entitats gironines; però Piñeira ho ha justificat “perquè la resta de diputacions catalanes també hi inverteixen diners, i Girona és la que menys hi aporta de les quatre”.
 
Tot seguit, el ple ha aprovat un suplement de crèdit, els estatus del consorci de l’UNED a Girona, l’ordenança reguladora de la prestació d’assistència jurídica i el Pla Estratègic de Subvencions 2017-2019. 
 
Un dels punts més importants del ple era l’aprovació del Fons de Cooperació Econòmica i Cultural per l’any 2017. Enguany s’invertiran 14,3 milions en inversions municipals i despeses dels municipis, una xifra que suposa un augment d’1,3 milions respecte a la convocatòria del 2016. Una altra novetat d’enguany és que s’ha afegit el “criteri territori” perquè no sempre rebin més diners, les poblacions que més habitants tenen.
 
La proposta d’afegir aquest nou criteri va sorgir del Grup Independents de la Selva. La seva diputada, Gisela Saladich, ho ha justificat perquè el “73% del territori està custodiat pels municipis amb menys població”. Tots els grups polítics hi han votat a favor, excepte la CUP que s’ha abstingut.
 
Com a anècdota, en aquest punt, tots els grups municipals -i especialment la CUP-, han felicitat al vicepresident i l’encarregat d’aquesta àrea, Santi Santamaria, per la bona predisposició a escoltar i afegir les propostes de l’oposició. Santamaria ho ha agraït fent broma: “que amb 62 anys em facin treure els colors... vol dir alguna cosa! Sóc home sentimental”.
 

Gisela Saladich, diputada del Grup Independents de la Selva, durant la seva intervenció Foto: Maria Garcia


Un dels moments més tensos ha arribat amb el punt 15: l’aprovació inicial de les bases per la concessió de subvencions per la creació de públics en l’àmbit cultural. El diputat de l’àrea i vicepresident, Albert Piñeira, ha explicat que les bases comporten un canvi significatiu respecte a les bases que s’havien aprovat fins ara. “Ara tenen tres grans objectius: donar suport les activitats cultural, als festivals culturals i a les produccions culturals” ha destacat el titular de cultura.
 
El diputat de la CUP Lluc Salellas ha criticat que els patrocinis culturals no estiguin inclosos en aquesta partida. “Alguns festivals tenen un altre padrí i no van per la via ordinària, sinó l’extraordinària”. I ha reclamat que les inversions culturals s’incloguin totes en les subvencions, i s’eliminin els patrocinis.
 
A la seva resposta, Piñeira ha carregat de manera molt dura contra el cupaire. Li ha retret que el seu grup sempre s’absté, i que “encara és hora que facin alguna aportació abans del ple”. “Sembla que tinguin una certa adversió a la presa de decisions” ha apuntat Piñeria, que ha afegit que “si passen tant temps mirant les legislatures passades no queda temps de mirar l’actual, i si sempre estan en el passat, no avançarem” ha conclòs el vicepresident.
 
El diputat Lluc Salellas ha puntualitzat que fa setmanes que van demanar-li d’incloure els patrocinis culturals en les bases de subvencions “i encara no ens ha respòs”. “Amb quina cara fa aquest discurs?” li ha etzibat Salellas, que ha afegit que “amb quina xuleria va donant lliçons si una cosa que li demanem encara no ens ha respòs?” li ha dit empipat. I ha citat diverses aportacions que havien fet i que l’equip de govern no havia acceptat.
 
Piñeira ha tancat la discussió reiterant que és la primera aportació que li fa la CUP i que si les rep abans, les podran incloure en les bases de subvencions. Tots els grups polítics han votat a favor, excepte la CUP que s’ha abstingut.
 

A l'esquerra, el diputat convergent Albert Piñeira, i a la dreta, el diputat cupaire Lluc Salellas Foto: Maria Garcia


 
Una moció que s’ha aprovat per unanimitat ha estat la que ha presentat ERC perquè els ajuntaments reclamin el 100% de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles) de les autopistes. Fins ara, les concessionàries tenien bonificat el 95% d’aquest import, però a partir del setembre del 2016 l’han d’abonar tot.
 
Així, la Diputació insta als ajuntaments a reclamar aquesta quantitat perquè, segons el republicà Pau Presas, les concessionàries d’autopistes en els darrers anys  “s’han estalviat uns 10 milions d’euros que haurien d’haver cobrat els ajuntaments”.
 
Un altre moment curiós del ple ha estat la votació de dues mocions molt semblants per donar suport a la pagesia. La CUP n’havia presentat una però ERC ha decidit presentar-ne una altra d’alternativa, que finalment és la que ha tirat endavant gràcies als vots de l’equip de govern.
 
Per últim, el diputat Lluc Salellas ha preguntat per les irregularitats detectades al Patronat de Turisme i qüestionat la manera d’escollir el president. Vila, ha explicat que estan treballant per resoldre les irregularitats però que en cap cas “es convocarà un concurs públic per la plaça de president”.  

I amb aquesta frase ha donat per finalitzat un ple que, de nou, ha destacat més per les discussions que per les propostes aprovades.