L'Any Bertrana reivindicarà el llegat literari de dos autors «cabdals»

L'objectiu de les activitats és implicar tot el país en la commemoració dels 150 anys de l'escriptor Prudenci Bertrana i el 125è de la seva filla Aurora

El conseller de Cultura, Santi Vila, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el comissari de l'Any Bertrana, Oriol Ponsatí-Murlà
El conseller de Cultura, Santi Vila, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el comissari de l'Any Bertrana, Oriol Ponsatí-Murlà | ACN
Redacció
12 de gener del 2017
Actualitzat a les 8:40h
Exposicions, l'estrena d'un film que adapta la novel·la Josafat i un congrés acadèmic són només algunes de les activitats que ja hi ha previstes per descobrir, al llarg d'aquest 2017, la vida i l'obra de dos autors cabdals de les lletres catalanes: Prudenci Bertrana (1867-1941) i Aurora Bertrana (1892-1975). Enguany es commemora el 150è aniversari del naixement del primer i el 125è del de la seva filla.

El seu llegat i l'obra que van escriure seran el fil conductor de l'Any Bertrana, una commemoració comissariada per l'editor, traductor i escriptor Oriol Ponsatí-Murlà, i que inclou l'organització de diverses exposicions sobre la seva figura i obra; la realització de xerrades i conferències a propòsit de la seva obra; la publicació, revisió i reedició de les seves creacions, i la realització pública de diversos muntatges sobre la seva trajectòria.

"Són dos autors indispensables per explicar el patrimoni literari", tal i com ha explicat en la presentació de les activitats l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, acompanyada pel conseller de Cultura, Santi Vila. L'objectiu principal d'aquesta commemoració, és "donar a conèixer més i millor" l'obra dels dos autors, i evitar que el seu llegat caigui en l'oblit. "Homes i dones de lletres ens fan més lliures, perquè amb la seva producció els ciutadans mirem la realitat que ens envolta d'una altra manera", ha destacat Vila.

Dues figures cabdals de les lletres catalanes

Ponsatí-Murlà ha ressaltat que l'objectiu és reivindicar els dos autors com a figures cabdals de les lletres catalanes. Per això, no es tracta només de circumscriure els actes de commemoració als escenaris més coneguts de les seves trajectòries, com Tordera, Girona, Berga o Barcelona, sinó també d'estendre'ls arreu del país i donar a conèixer, per exemple, els lligams que van tenir els Bertrana amb poblacions com Sant Pere Pescador o Riudarenes. "Són autors per incorporar al patrimoni literari del país", ha afirmat.

Les activitats giraran sobre dos eixos: la vida i l'obra dels Bertrana. En relació a l'obra, la intenció és "eixamplar el perímetre de difusió i coneixement" dels dos autors. En el cas de Prudenci Bertrana perquè la majoria de la població només el coneixen per Josafat, tot i que té nombrosos títols vius a les llibreries entre novel·les, contes i teatre. "S'ha fet una molt bona feina en l'edició de les obres de Prudenci Bertrana durant els darrers cinc anys, això facilitarà més donar-lo a conèixer", ha exposat el comissari.

Bertrana és conegut sobretot com a autor de Josafat (1906), amb traduccions a l'alemany, italià, castellà, occità, francès i pròximament a l'anglès, i té una prolífica carrera de nou novel·les, un centenar de contes i deu obres de teatre, a més de centenars d'articles i cròniques. Aurora Bertrana va escriure en català, castellà i francès i és autora de set novel·les, dos llibres de viatges, dos volums de memòries i diversos llibres de relats breus.